Segmentul de raciri AIO pare intr-o mica stagnare, asta pentru ca cel putin momentan, s-a cam atins apogeul de performanta.
In segmentul entry level se dau lupte seculare, insa solutiile de acolo parca pot evitate cu cateva mici exceptii. Mai bine optezi pentru o racire high end pe aer si gata, stii ca acel cooler are viata mai lunga decat cariera ta in corporatie.
Stagnarea in segmentul produselor high end este si datorita procesoarelor lansate in ultimii ani. Intel are de ani de zile CPU-uri incinse, iar acum cu Zen 4 are si AMD. Insa solutii potente sa raceasca astfel de procesoare erau deja pe piata, mai ales ca sunt ceva producatori care folosesc pompa celor de la Asetek.
Si totusi, daca majoritatea producatorilor de AIO-uri performante folosesc pompa 8th gen de la Asetek, cum se diferentiaza intre ei? Ce ofera in plus ca sa traga cu carlingul un potential client?
Ei bine, unii producatori nu-s in pana de idei, chiar daca nu trebuie sa reinventeze roata. E drept, de ceva timp e moda asta cu implementare unui display pe pompa, fie el OLED sau LCD. E drept, ii da un aer aparte sistemului, mai ales ca o astfel de implementare poate evidentia si celelalte componente din calculator.
Si in hora asta au intrat diversi producatori mari, precum Asus, NZXT, Corsair si recent chiar si Lian Li. Dar parca totusi, tot nu e suficient. Lipseste ceva palpabil. Sau poate e prea mult?
Specificatii
Denumire produs | Asus ROG Ryujin III 360 |
Pompa | 8th gen Asetek pump |
Dimensiuni | - Pompa: 89 x 91 x 101 mm - Ventilatoare: 120 x 120 x 25 mm - Radiator: 399.5mm x 120mm x 30mm |
Compatibilitate socket | - Intel: LGA 1700, 1200, 115X - AMD: AM5, AM4 |
Fans specs | - Noctua PPC-2000 PWM - 450 - 2000 RPM - Airflow 71.6 CFM - Contron PWM sau DC |
Display | 3.5" LCD |
Altele | Ventilatoare ARGB, prindere tip daisychain |
Unboxing
Despre Asus ROG Ryujin III 360
Asus ROG Ryujin III 360 este un cooler ce are pompa Asetek, care a ajuns la 8-a generatie. Asus respecta traditiile conceptului AIO-urilor Ryujin si in cazul noului cooler, asta pentru ca toate modelele au atat pe langa un display customizabil, insa si prezenta unui ventilator aflat sub display, fiind montat direct pe pompa. Display-ul LCD prezent pe Asus ROG Ryujin III 360 poate reda imagine de pana la 60 cadre pe secunda. Acesta reda si imaginea in 24 bit, cunoscut sub numele de truecolor, care are cel mai mare spectru de culoare.
Pe langa displayul si ventilatorul, a mai ramas o traditie intacta pe noul Ryujin, anume ca acesta vine la pachet cu ventilatoare Noctua. In pachet gasim trei ventilatoare Noctua PPC-2000 PWM de 120 mm, care-s ARGB, insa surpriza, iluminarea si controlul lor se realizeaza printr-un singur cablu. Asta pentru ca acestea functioneaza pe sistem daisychain, anume acestea trebuiesc doar pozitionate corect unul langa celalalt, astfel ca pinii magnetici sa faca contact.
Asus ROG Ryujin III 360 este compatibil cu majoritatea procesoarelor prezente pe piata, astfel putand sa raceasca procesoare Intel LGA 1700, 1200, 115X, cat si procesoare AMD AM5 si AM4.
Radiatorul masoara acum 399.5mm x 120mm x 30mm, fiind cu aproximativ 3 mm mai gros decat radiatorul prezent pe Asus ROG Ryujin II.
Testare
Probabil printre ultimele aparitii ale acestei platforme de test pentru ca urmeaza un upgrade in viitor, Asus ROG Ryujin III 360 are “oroarea” de a raci pentru acest benchmark procesorul i7 12700KF, care are atasat pe el un contact frame de le Thermalright.
AIO-ul Asus ROG Ryujin III 360 a fost montat intr-o carcasa bine ventilata, anume Thermaltake View 51 TG Snow Edition aRGB. In aceasta se invart doua ventilatoare Thermaltake Pure 20 ARGB de 200 mm si sapte ventilatoare Thermaltake Pure 12 ARGB de 120 mm. Evident, in cazul de fata li se alatura si cele trei ventilatoare Noctua PPC-2000 PWM prezente pe AIO-ul de la Asus. Pasta termoconductoare pe care am utilizat-o a fost Arctic MX-5, fiind utilizata pe toate racirile din grafic.
Pentru testare am utilizat Cinebench R23 care a rulat preset-ul de 10 minute, iar pentru inregistrarea temperaturilor am folosit atat software-ul MSI Afterburner, cat si sistemul de monitorizare din aplicatia iCUE.
Platforma test
- Carcasa Thermaltake View 51 TG Snow Edition aRGB
- Placa de baza Asus ROG Maximus Z690 Hero
- Procesor Intel i7 12700KF + contactframe Thermalright
- Placa video Gigabyte GeForce RTX 4090 Gaming OC 24GB
- RAM ADATA XPG Lancer RGB 32GB 6000 MHz
- Stocare Kingston Fury Renegade 2TB
- Sursa be quiet! Straight Power 11 1200W Platinum
- OS: Windows 11 Pro
Temperaturi
Asus ROG Ryujin III 360 face o treaba extraordinara in a raci procesorul, atingand temperatura maxima de 76 °C, astfel procesorul fiind cu 1 °C mai rece decat pe predecesorul AIO Asus, anume ROG Ryujin II 360.
De asemenea, in instanta in care procesorul este racit cu Asus ROG Ryujin III 360, acesta este cu 3 °C mai rece decat cand acesta a fost racit cu Asus ROG Ryuo III ARGB si cu aproximativ 6 °C mai rece decat benchmarkul utilizat pe be Quiet! Silent Loop 2 360 mm.
Display & software
Displayul poate fi customizat din clasica aplicatie Armoury Crate, in care utilizatorul isi poate configura dupa bunul plac aproape intreg ecosistemul Asus.
Si este interesant faptul ca utilizatorul isi poate customiza diverse categorii de produse in aceasta aplicatie, indiferent ca vorbim de produse ROG, TUF sau Pro Art. In acest software ai la indemana configurarea placii de baza, AIO-ului, mouse-ului, tastatura, casti de gaming, laptop si multe altele.
In cazul de fata, in Armoury Crate utilizatorul poate controla turatia ventilatoarelor de pe AIO, dar si a ventilatorului prezent pe pompa, iluminarea ventilatoarelor daca detine o placa de baza Asus si nu in ultimul rand, customizarea displayului.
Utilizatorul are de unde sa aleaga cand trebuie sa aleaga ce sa afiseze display-ul. De pilda, pe langa animatiile din libraria Asus, acesta poate opta ca display-ul sa afiseze informatiile procesorului precum temperatura, frecventa, voltajul sau altele. Insa, acesta isi poate pune atat imaginea, cat si GIF-ul dorit pe display.
Concluzie
Asus ROG Ryujin III 360 este un AIO cu adevarat impresionant. Pe langa capacitatea lui de racire a unui procesor stupid de fierbinte, din punct de vedere vizual cooler-ul arata de-a dreptul impresionant.
Insa stiti cu ce m-a cucerit total? Cu numarul redus de cabluri. Pai sa facem un calcul simplu. Cand am montat Asus ROG Ryujin III 360, a trebuit sa pun ventilatoarele pe radiator, insa acestea fiind daisy chain, a trebuit doar ca pinii dintre ele sa faca contact. Apoi am luat un cablu din pachet care este magnetic si se pune aproape singur pe pinii ventilatoarelor, iar acesta l-am mai conectat pe conectorul 3 pin de pe placa de baza destinat iluminarii ARGB si nu in ultimul rand, l-am mai conectat pe conectorul de 4 pin destinat ventilatoarelor. Iar pentru pompa a trebuit sa conectez doar conectorul 4 pin pentru PWM CPU si conectorul USB. Atat, practic intreaga actiune fiind gata in doar cateva minute.
Si un astfel de AIO mi-ar fi extrem de util pe platforma de test, mai ales cand imi vin raciri la review si trebuie sa scot AIO-ul din PC. De ce? Pai hai sa va spun o poveste trista, ce trebuie sa conectez in mod normal pe racirea prezenta in mod normal pe platforma de test, anume Corsair iCUE H170i Elite LCD. Avem 3 ventilatoare a cate doua cabluri, unul este destinat PWM-ului, celalalt iluminarii. Pompa are 3 cabluri, unul USB ce se conecteaza pe placa de baza, unul 3 pin ce se conecteaza pe conectorul CPU/AIO de pe placa de baza si unul ce intra in hub-ul Corsair, in care intra si cablurile ventilatoarelor. Si nu am terminat, asta pentru ca si hub-ul Corsair trebuie conectat atat la un port USB prezent pe placa de baza, cat si la alimentarea SATA. Am obosit doar enumerandu-le, dar sa le mai si scot sau bag la loc.
Asus ROG Ryujin III 360 monentan nu este listat pe piata romaneasca, insa scormonind preturi pe afara, cel mai probabil acesta o sa fie comercializat in jurul pretului de 1700 lei. Da, nu este un pret tocmai mic, insa de ceva timp cam asta este pretul unui AIO high end, indiferent de producator. Ca deh, ati vrut luminite si display-uri. Macar in cazul lui Asus ROG Ryujin III 360 scapi de niste cabluri inutile, dar ai si o implementare buna intr-un ecosistem avansat precum cel ce-l detine Asus.