Review Asus ROG Rapture GT-AXE11000

Review Asus ROG Rapture GT-AXE11000

Desi sunt maniac cand vine vorba de device-uri, in special cele care au legatura cu domeniul PC, trebuie sa recunosc ca routerele nu le-am schimbat niciodata ca pe sosete.

Daca am momente cand ma plictisesc de un mouse si imi comand altul doar pentru ca asa mi-a casunat sau faptul ca arunc tastatura in cutia de lost and found si incep si butonez alta, ei bine in general cu retelistica nu prea m-am jucat asa mult cum am facut-o cu celelalte categorii de produse. Cel putin nu in casa.

Am avut multi ani in care efectiv tineam routerul pana ca vedeam ca gafaie si tipa dupa un upgrade sau pensionare. Dar am avut si momente “loco” in care am zis ca-mi fac reteaua acasa ca in filme. Ce am facut mai exact? Cumparat patch panel, rack de dimensiuni medie, switch de 24 porturi 1Gbps, NAS cu 4 sloturi de stocare si mult mult cablu.

A fost necesara aceasta investitie si munca zadarnica? Evident ca nu. Dar am facut-o pentru copilul neimplinit din interior. Si ca sa vezi, faptul ca aveam toate device-urile din casa conectate la reteaua wired nu mi-a adus linistea sufleteasca pe care as fi crezut.

Si asa usor, am inceput sa renunt la marea mea investitie inutila. Am taiat in stanga si-n dreapta (cabluri), am scos din functiune device-uri de retea, am dus rack-ul pe balcon. Saracul inca se afla acolo de peste un an, practic a devenit suport pentru scrumiera.

Cine a ramas in functiune? NAS-ul ca prin el imi faceam DHCP-ul, dar si routerul care avea doar o singura functie: retea wireless pentru telefon, laptop, televizoare si aspiratorul robot.

Dar cu timpului am zis ce ar fi daca renunt la doua prize si trec la una singura? Iata, intra in scena omu’ paiangan, Asus ROG Rapture GT-AXE11000.

 

Specificatii

 

Denumire produsAsus ROG Rapture GT-AXE11000
Standarde retea- WiFi 6 (802.11ax)
- WiFi 6E (802.11ax)
Data Rate- 4GHz AX: 4x4 (Tx/Rx) 1024 QAM 20/40MHz, ~1148Mbps
- 5GHz AX: 4x4 (Tx/Rx) 1024 QAM 20/40/80/160MHz, ~4804Mbps
- 6GHz AX: 4x4 (Tx/Rx) 1024 QAM 20/40/80/160MHz, ~4804Mbps
Numar antene externe8
ProcesorQuadcore 1.8GHz
Memorie- 256MB NAND flash
- 1GB DDR3 SDRAM
Butoane- WPS
- Reset
- Power
- WiFi on/off Button
- Boost
AiProtection- AiProtection Pro
- Router Security Assessment
- Malicious site blocking
- Two-Way IPS
- Infected Device Prevention and Blocking
LAN- DHCP Server
- IGMP snooping
- IPTV
- LAN Link Aggregation
WAN- Dual WAN
- WAN Aggregation
- 3G/4G LTE dongle
- Android tethering
- Port forwarding
AlteleServer VPN, Media Server, FTP, AiCloud, etc
SRP2500 Lei

Galerie foto

 

Instalare, viteze, features si navigare admin panel

Instalare

Instalarea Asus ROG Rapture GT-AXE11000 se face prin doua moduri. Primul, cel mai comod, e prin telefon. Trebuie doar sa scanezi codul QR din cutie, iti bagi loginul PPoE (daca ISP-ul ti-a dat asa ceva, ex RDS), si practic dai next next si gata.

Ei bine, nu ca a 2-a varianta a 2-a este mai complicata. Si ea include multe “next, next”, doar ca e mai batraneasca. Drept urmare, asa l-am si configurat pe Asus ROG Rapture GT-AXE11000.

Si gata, imi pot conecta device-urile la noua retea din casa. Banda sa fie.

 

Navigare si features

Ca la multe alte routere, dar ca si la cele vechi din catalogul celor de la Asus, control panel-ul lui Asus ROG Rapture GT-AXE11000 simuleaza practic o pagina web, doar ca este locala.

In aceasta interfata putem seta router-ul dupa bunul plac. Sunt unele features care cel putin pentru mine ies in evidenta, fiindu-mi de multe ori utile la modul ca acum chiar potpensiona fie device-uri vechi sau care sunt overkill pentru ce mi-ar fi necesar. Mai jos voi sublinia lucrurile care-mi sunt utile sau care mi se par interesante.

 

O sa ma intrebati totusi de ce nu folosesc functia triband, adica atunci cand imi caut reteaua locala sa se vada o singura conexiune iar device-ul sa decida ce magistrala sa utilizeze in functie de compatibilitatea sa. Ei bine, am vrut sa fac asta, dar m-am lovit de o problema. Nu voia aspiratorul deloc sa se conecteze la retea. Batranul Xiaomi Mi Mop Pro vedea reteaua wireless, dar nu voia efectiv sa se conecteze la ea. Asa ca am fost fortat ca magistrala de 2.4 sa fie individuala, practic aceasta fiind utilizata doar de catre aspirator.

 

Multiple conexiuni WAN

Ei bine, aici e nitel cu dus si intors. Router-ul Asus ROG Rapture GT-AXE11000 suporta 3 conexiuni WAN, adica de unde vine “teava” principala de internet. Router-ul beneficiaza de doua port-uri LAN din care una este de 1 Gbps, iar cealalta are suport de 2.5 Gbps. Dar router-ul mai are suport si pentru port USB, adica poti conecta stick-ul USB de internet daca provider-ul ti-a dat asa ceva.

Mica problema aici e ca nu poti beneficia de doua conexiuni concomitent, asta pentru ca vei seta o conexiune principala, iar cea secundara o sa fie de backup, intra in funcitune cu adevarat daca principala cedeaza.

Portul LAN 2.5 Gbps e misto, dar din pacate cel putin momentan in Romania este inutil. De ce? Pentru ca nu prea avem astfel de conexiuni in Romania, cel putin pentru persoanele fizice. RDS a anuntat cu surle si trambite pentru persoane fizice abonamente de 2.5 Gbps, dar si de 10 Gbps. Insa au disparut la fel cum au anuntat, fara miscari reale. In realitate, nu au echipamente care sa suporte asa ceva.

Practic schema celor de la RDS a fost doar ca sa “acopere” anuntul celor de la Orange, care fix in perioada respectiva au anuntat abonamentul de internet de 1800 Mbps. Insa si la tovarasul portocaliu sunt niste mici probleme, asta pentru ca echipamentele lor nu vin cu porturi LAN capabile sa suporte aceasta banda de retea, ci totul este dat prin wireless.

Practic, daca ai acest abonament de la Orange si vrei 2 Gbps pe Asus ROG Rapture GT-AXE11000, routerul trebuie trecut in modul Mesh sa preia semnalul din echipamentul celor de la Orange. Dar parca nu merita toata tevatura asta.

 

Local NAS goes bye bye – Download manager & FTP

Cum am facut trecerea la Asus ROG Rapture GT-AXE11000, practic mi-am pensionat NAS-ul. Nu ca ar fi fost ceva vechi, ba din contra, era ceva chiar decent, anume un Qnap TS-453B.

Download manager este un tool intern destul de misto, prezent deja pe foarte multe routere din portofoliul celor de la Asus. Practic, atasand un HDD extern la router, iti poti downloada diverse tipuri de fisiere direct in stocarea atasata routerului. Singurul lucru pe care il am de reprosat acestei aplicatii e faptul ca e destul de lenta, atat pe un router Asus ieftin, dar si pe unul scump aparent.

 

Dar nu Download manager a fost principalul vinovat pentru pensionarea NAS-ului, ci faptul ca iti poti seta server FTP. De ce imi este mie util? Din mai multe motive.

 

Primul, pentru ca imi pot muta toate fisierele de care am nevoie sa le accesez de pe mai multe device-uri, atat local cat si remote. In categoria asta intra fisiere precum backup-uri de pe platformele de test, proiecte vechi sau in desfasurare, RAW-urile produselor fotografiate si multe altele.

 

Insa, cum sunt paranoic, imi mai este util la ceva. Site-ul ruleaza backup la fiecare 24 de ore, atat partea fizica de fisiere media, pluginuri, etc, cat si baza de date. Iar aceste backup-uri sunt “aruncate” in doua locatii. In contul de google drive, dar si pe FTP-ul routerului. Practic, daca-mi moare o locatie, o pot accesa pe cealalta. Ma tenta intr-un timp chiar sa-mi setez si a 3-a locatie de backup, dar am zis ca deja ajung la teorii ale conspiratiei.

 

Viteze

Cum Apple n-are telefon cu WiFi 6E, viteza am testat-o direct pe PC, asta pentru ca placa de baza prezenta pe platforma de test, anume Z690 Aorus Xtreme, este compatibilita cu magistrala WiFi 6E. Router-ul se afla la aprximativ 250 cm de unitate, iar pe placa de baza n-am montate antenele externe, considerand chiar si in contextul in care placa de baza este “descaltata”, n-ar trebui sa am probleme.

Lucru ce aparent mi s-a confirmat. Practic versus versiunea wired, am pierdut in felul urmator. Pe download, am pierdut 145.94 Mbps, adica 15.76% din viteza. Iar pe upload am pierdut 6.72 Mbps, adica doar 0.82%. Vitezele pe wireless sunt cu adevarat impresionante, drept urmare, cel putin din punctul meu de vedere, as accepta sa pierd 150 Mbps din viteza de download dar sa am in cablu in minus in viata mea.

 

 

Concluzie

Asus ROG Rapture GT-AXE11000 este un router de gaming in adevaratul sens al cuvantului. Dar utilitatea sa nu se opreste doar in segmentul gaming, ci poate fi util atat intr-un mediu casual, dar si in unul semi profesionist.

Fiind utilizat intr-un apartament de doua camere unde suprafata este de ~65 mp, dar si ca sunt prezenti pereti grosi intre mine si router, m-as fi asteptat pe alocuri sa mai am probleme cu semnalul. Dar cum Asus ROG Rapture GT-AXE11000 are 8 “craci” la inaintare, am fost ferit de aceasta problema, iar atat semnalul, cat si vitezele au fost aproape identice ca si cum as fi fost fizic langa router.

Pe mine m-a cucerit total cand am constatat ca pot renunta la NAS-ul galagios pe care trebuia sa ma conectez remote ocazional pentru a rezolva din problemele aparute din senin. E drept, am pierdut ceva features prin renuntarea la NAS, insa linistea mea, atat fizica (ca nu sunt poluat fonic de catre NAS) dar si psihica a meritat pe deplin.

Si daca tot sunt la capitolul in care imi asum lucruri, nu este tocmai un produs ieftin, iar pe alocuri este chiar overkill pentru necesitatile mele. Intr-un final, RGB-ul castiga.

Exit mobile version