Intel a lansat luna aceasta seria de procesoare consumer Raptor Lake Refresh, astfel punand capat si nomenclatorului de procesoare “i” din garderoba proprie.
Si te-ai fi asteptat ca cei de la Intel sa pensioneze cu mare fast procesoarele i5, i7 si i9, asta nu pentru ca doar a fost cea mai lunga dinastie de procesoare, ci probabil si cea mai de succes.
Din pacate, lansarea de procesoare Intel Raptor Lake Refresh a fost una anosta, care a lasat de dorit. Intel baga sulita in coastele publicatiilor sa nu asterne nimic in scris, sa nu pomeneasca aceasta lansare si nici macar logo-ul sa nu apara pe social media.
Ei bine, toata agitatia asta din partea celor de la Intel a fost complet inutila. Leak-urile au scapat in presa, evident, atat cu data lansarii cat si niste benchmark-uri. Iar hype-ul a lipsit cu desavarsire, mai ales cand cel putin din spec sheet, se vedea clar ca nu o sa fie un upgrade semnificativ versus generatia anterioara.
Si cam asa a fost, procesorul Intel Core i9 14900K a dezamagit. Da, e un procesor bun, mai ales in gaming, insa vine cu multe carente. Performanta versus varful de gama al generatiei anterioare poate fi trecut cu vederea, practic noul procesor Intel fiind din punct de vedere al performantelor in jocuri un i9 13900KS cu un consum ceva mai mic. Insa oricat s-au “chinuit” cei de la Intel, procesorul tot trage din sursa ~360W in full load.
Evident, acest consum vine la pachet si cu o problema intalnita si pe procesoarele anterioare cu ifose de high end din catalogul lui Intel, anume ca temperatura o lua pe aratura. Da, ca alte procesoare i7 sau i9 Intel, procesorul sare aproape instant la temperatura de 100 °C in benchmark-uri sintetice, astfel utilizatorul fiind fortat sa aiba in dotare si o racire teapana pentru un asemenea calorifer.
In fine, am luat-o si eu nitel pe aratura, mi-am varsat partial din frustari pe Intel, dar oarecum meritat. Insa azi nu voi vorbi despre procesoarele Intel, oricat as vrea sa ma leg de fiecare problema a lui Raptor Lake (re)fresh. Azi voi vorbi de o placa de baza, ca da, dupa cum ati vazut, au aparut placi de baza noi cu chipsetul Intel Z790.
Insa daca Raptor Lake Refresh este compatibil atat pe placile de baza vechi cu chipset 700, cat si cu vechiul 600, cu ce vin noile placi de baza in plus? Ei bine, o sa vorbesc despre asta, macar partial, dar o sa va las si niste cifre.
Specificatii
Denumire produs | Asus ROG Maximus Z790 Formula |
Socket | LGA 1700 |
Chipset | Intel Z790 |
Suport generatii Intel | - Alder Lake (12th) - Raptor Lake (13th) - Raptor Lake (14th) |
Sloturi PCI-Express | - 1x PCIe 5.0 x16 - 1x PCIe 4.0 x16 x4 |
Sloturi stocare | - 1x M.2 2242/2260/2280/22110 PCIe 5.0 x4 - 2x M.2 2242/2260/2280 PCIe 4.0 x4 - 2x M.2 2280 PCIe 4.0 x4 - 4x SATA |
RAM | 4x DDR5, capacitate maxima 192GB, 8000(+) MHz |
Codec audio | SupremeFX ALC4082 |
Backpanel | - 2x Thunderbolt 4 USB Type-C - 6x USB 10Gbps ports (5 x Type-A + 1 x USB Type-C) - 4x USB Type-A 5Gbps - 1x HDMI - 1x Wi-Fi module - 1x Realtek 5Gb LAN - 5x jack 3.5 - 1x Optical S/PDIF out - 1x buton BIOS FlashBack - 1x buton Clear CMOS |
Altele | - Extreme OC Kit - Extreme Engine Digi+ - ASUS Q-Design - ASUS Thermal Solution - ASUS EZ DIY - Aura Sync - Display OLED 2" - Intel WiFi 7 802.11be - Bluetooth v5.4 |
Galerie foto
Prezentare
Deci, ce e avem nou?
Dupa cum ziceam si ceva mai sus, Intel au avut grija ca cei care au placi de baza cu chipset Intel 600 sau 700 sa poata upgrada BIOS-ul, astfel placa lor de baza sa suporte noile procesoare Raptor Lake Refresh. Insa noile placi de baza cu chipset Z790 vin cu cateva features noi, care sunt chiar interesante.
Unul din featurile noi care iau ochii este evident, noua magistrala de conexiune wireless, anume Wi-Fi 7. Aceasta tehnologie exista de ceva luni pe piata, insa pana in clipa de fata ne-am lovit doar de produse ce tin de categoria de retelistica care sa ofere suport pentru asa ceva. Insa lucrurile se schimba deja, astfel Intel dand liber producatorilor de placi de baza sa implementeze componente cu aceasta tehnologie.
Wi-Fi 7 poate oferi cresteri semnificative de viteza versus generatia anterioara, asta datorita unui canal largit de pana la 320 MHz, dar si a cresterii capacitatii din spectrul de 6 GHz. Wi-Fi 7 poate oferi viteze de pana la 46 Gbps, fiind de aproape 4 ori mai rapid decat WiFi 6E.
Noul Wi-Fi 7, avand denumirea oficiala 802.11be Extremely High Throughput, isi propune sa realizeze legatura wireless intre doua sau mai multe device-uri la o viteza care a fost de neintalnit pana acum. De la Wi-Fi 6, imprumuta functii precum OFDM (Orthogonal Frequency-Division Multiplexing) si BSS Coloring, care asigura ca, chiar si in retelele de dimensiuni foarte mari, fiecare dispozitiv poate transmite date fara LAG. Wi-Fi 6E contribuie, de asemenea, cu frecventa de transmisie de 6 GHz, care amplifica vitezele Wi-Fi WLAN.
Avantajele oferite de Wi-Fi 7 ii atrag deja pe producătorii de dispozitive, de la placi de baza, telefoane, produse de retelistica si multe altele. Multe companii au deja in catalog dispozitive compatibile cu noua tehnologie Wi-Fi 7. Unele, cum ar fi AVM din Germania, renunta chiar la Wi-Fi 6E si optează imediat pentru Wi-Fi 7 in noile produse.
Un alt feature nou prezent pe placile lansate recent cu chipset Intel Z790, implicit si pe Asus ROG Maximus Z790 Formula, este faptul ca acum avem suport pentru memorii RAM DDR5 cu frecvente mai mari de 8000 MHz, versus 7800 MHz cat era limita pe placile Z790 lansate cu Raptor Lake.
Cu si despre Asus ROG Maximus Z790 Formula
Asus ROG Maximus Z790 Formula a fost echipata cu un etaj de alimentare digital 20+1+2 faze, avand un controller Renesas RAA229131.
Pe partea de stocare, Asus ROG Maximus Z790 Formula are 5 sloturi M.2, dintre care unul suporta PCIe 5.0 x4 cu form factor 2242/2260/2280/22110 conectat pe lane-ul procesorului. Placa mai are doua sloturi M.2 PCIe 4.0 x4 cu form factor 2242/2260/2280, iar ultimul slot M.2 este unul 2280 PCIe 4.0 x4. Desi am tot avansat ca tehnologie si nu in ultimul rand ca viteze, Asus ROG Maximus Z790 Formula inca ofera suport pentru stocarile vechi, pe SATA, care vine cu 4 astfel de sloturi.
Asus ROG Maximus Z790 Formula este o placa de baza care vine cu un backpanel destul de bogat, astfel voi incepe sa enumar de sus in jos porturile disponibile pe aceasta locatie.
Pe prima pozitie se afla cele doua butoane dedicate BIOS-ului, anume Flashback si Clear CMOS. Sub acesta se gaseste output-ul video pentru IGP, anume un port HDMI 2.0.
Urmatoarea linie este formata din patru porturi USB Type A 5 Gbps, sub gasim un port USB 3.1 Gen 2 ce suporta o rata de transfer de pana la 10 Gbps, iar langa acesta se afla un port Thunderbolt 4 USB Type-C, ce are latime de banda de pana la 40 Gbps. Urmatoarea linie este ocupata de un alt port Thunderbolt 4 USB Type-C, de un port USB 3.1 Gen 2 si de portul LAN Intel ce are banda de 5 Gbps, port ce in mod normal pe astfel de placi de baza este de doar 2.5 GbE. Ultima coloana de porturi USB este formata din 3 porturi USB A 3.1 Gen 2 si un port USB Type-C cu banda de 10 Gbps.
Pentru antena wireless au ramas doua porturi, insa diferenta este ca acum implementarea optata de catre cei de la Asus. Pe placile de baza lansate recent cu Wi-Fi 7, Asus au implementat un alt sistem de prindere. Daca inainte insurubai pana adormeai langa cele doua porturi, acum utilizatorul doar infige conectorul in porturi, acesta functionand pe sistemul “click”.
Ultima bucata din backpanel este dedicata partii audio, anume cele 5 porturi jack 3.5, dar si un output-ul optic.
Solutia audio este ROG Supreme FX 7.1, ce are la baza codecul ALC4082. Inca de la ALC4080 s-a intrerupt traditia lunga de conectare directa la SoC prin intermediul unei interfete bi-lingvistice (HD-A sau I2S/I2C) si foloseste on schimb USB. Da, cipul se mută odată cu conectorul de la CPU la chipset.
ALC4082 este un codec audio USB cu un singur cip, cu mai multe canale, care integreaza un controller USB 2.0 cu un codec audio de inaltă performanta. Pentru audio USB, acesta accepta un dispozitiv audio USB standard de clasa HID, proiectat pentru placi de baza PC si dispozitive audio multichannel in toate OS-urile arhicunoscute, precum Windows, Linux, iOS, macOS sau chiar Android.
Acesta ofera zece canale DAC care accepta redarea simultană pe 7.1 canale, precum si doua canale de output stereo independente (streaming multiplu) prin intermediul iesirii stereo de pe panoul frontal, cu un raport semnal-zgomot (SNR) de pana la 120 dB pentru redarea fluxurilor PCM.
ALC4082 dispune, de asemenea, de un decodor DSD (Direct Stream Digital), permitand utilizatorului sa se bucure de continut transmis in flux DSD de inalta calitate si sa isi creeze propriul flux DSD cu pierderi reduse de calitate prin intermediul convertoarelor DA.
In total, sunt integrate trei ADC-uri stereo si pot suporta mai multe intrari audio analogice, inclusiv o intrare stereo de nivel de linie de 110dB SNR si o matrice de microfoane cu functii software de anulare a ecoului acustic (AEC), formare a fasciculului (BF), suprimare a zgomotului (NS) si preluare a vocii in campindepartat (FFP). Desi as putea vorbi mult despre asta, o sa opresc aici despre partea audio.
Asus ROG Maximus Z790 Formula vine si cu un display OLED de 2″, care este prezent pe shield-ul slotului M.2 PCIe 5.0, localizat chiar sub procesor. Display-ul poate fi customizat din aplicatia Armoury Crate, iar utilizatorul are o lista ceva mai lunga din care poate alege ce afiseze display-ul OLED de 2″. Individul poate alege mai multe informatii despre procesor, inclusiv voltaj, frecventa sau temperatura. Insa utilizatorul poate opta si pentru animatiile prezente in aplicatie, avand la fel iar cateva preset-uri din care poate alege.
BIOS
De ceva timp, cei de la Asus au pastrat UI BIOS-ului neschimbat, cel putin interfata prezenta pe placile de baza ROG. Insa asta nu este neaparat un lucru rau. Asta pentru ca utilizatorul este familiarizat cu interfata si se poate duce direct unde are nevoie.
Si chiar daca nu avem update de UI, Asus a avut grija ca mereu sa adauge atat functii noi, cat si tehnologii noi lansate, fie de catre producatorul de procesoare, fie ceva dezvoltat de ei.
Astfel BIOS-ul celor de la Asus este usor de navigat, fiind si usor de utilizat atat de catre utilizatorii novice, cat si unul expermimentat.
Testare
Platforma test
- Carcasa Thermaltake View 51 TG Snow Edition aRGB
- Procesor Intel i7 14700K
- Placa video Gigabyte GeForce RTX 4090 Gaming OC 24GB
- Cooler Corsair iCUE H170i Elite LCD
- RAM ADATA XPG Lancer RGB 32GB 6000 MHz
- Stocare Kingston Fury Renegade 2TB
- Sursa be quiet! Straight Power 11 1200W Platinum
- OS: Windows 11 Pro
Aplicatii utilizate
Pe partea de teste sintetice am rulat un pachet restrans precum WinRAR, 7Zip, PC Mark 10, Cinebench R15, R20 si R23. Nu in ultimul rand, daca tot a fost lansat recent, am rulat si benchmark-uri pe noul Cinebench, anume versiunea 2024. Da, s-a dus denumirea de R, astfel noua aplicatie are in denumire anul lansarii si cam atat.
Benchmark
Cinebench
R15
Single
Multi
R20
Single
Multi
R23
Single
Multi
2024
Single
Multi
7-Zip
Compressing
Decompressing
WinRAR
Single
Multithreading
PCMark 10
Concluzie
Asus ROG Maximus Z790 Formula este o placa de baza divina, care este capabila sa multumeasca si cel mai pretentios utilizator.
Are ceva porturi USB in dotare, vine la pachet cu combo-ul Wi-Fi 7 x Bluetooth 5.4 si nu in ultimul rand, cu multe sloturi destinate stocarii.
Iar pe partea vizuala, Asus ROG Maximus Z790 Formula este una dintre cele mai atractive placi de baza prezente pe piata. Design-ul cu masca alba “calare” peste placa ii da un aer aparte, insa si display-ul OLED prezent pe shield-ul port-ului M.2 PCIe 5.0 contribuie si el la acest aspect vizual extrem de atractiv.