Fascinatia mea pentru console handheld a inceput cu un PSP modat pe care mi l-a imprumutat un prieten prin 2008. Tin minte senzatia de uimire cand, dintr-o data, puteam sa ma joc Splinter Cell: Essentials pe un ecran de 4.3″. Un joc care rula la chiar 60 de FPS.
Saptamana trecuta, am avut parte de aceeasi senzatie, aceea de o fascinatie si uimire cat am petrecut timp cu ASUS ROG Ally. Timp in care mi-am dat programul de odihna peste cap pentru ca nu ma mai dezlipeam de ea.
Specificatii
OS | Windows 11 Home |
Procesor | - Procesor AMD Ryzen Z1 Extreme - arhitectură Zen 4, 8 nuclee / 16 fire de executie, 24MB cache total, pana la 5,10 Ghz in mod boost |
GPU | - 12 unitati de calcul RDNA3, pana la 2,7 GHz, 8,6 TFlops, capacitate implicita 4 GB de RAM - Putere APU: 9-30 W |
Display | - 7" - FHD (1920 x 1080) 16:9 - Panel IPS - Ecran lucios - Luminozitate pana la 500 de niti - sRGB:100% - Gorilla Glass Victus - Gorilla Glass DXC - Ecran tactil (10 puncte de atingere simultane) - Refresh rate: 120 Hz - Timp de raspuns: 7 ms - Suport pentru Dolby Vision HDR - AMD FreeSync Premium |
Memorie | 16GB LPDDR5 integrata (6400MT/s dual channel) |
Stocare | 512GB PCIe 4.0 NVMe M.2 SSD (2230) |
Porturi I/O | - 1x combo jack audio de 3,5mm - 1x Interfata ROG XG Mobile si port combo USB Type-C (cu USB 3.2 Gen2), suporta DisplayPort 1.4 - 1x cititor de carduri microSD UHS-II (suporta SD, SDXC si SDHC) |
Control & input | - Butoane A B X Y - D-pad - Triggere L & R Hall Effect - Bumpere L & R - Buton View - Buton Menu - Buton Command Center - Buton Armoury Crate - 2 x butoane programabile pe grip - Thumbsticks: 2 x stick-uri full analog - Haptics: HD haptics - Gyro: 6-Axis IMU |
Audio | - Tehnologie de atenuare a zgomotului prin AI - Dolby Atmos - Certificare Hi-Res - Matrice de microfoane incorporata - Sistem de doua boxe cu tehnologie Smart Amplifier |
Retea | - Triple band Wi-Fi 6E (802.11ax) 2 x 2 - Bluetooth 5.22 |
Alimentare | - Sursa de alimentare de 65W USB Type-C PD 3.0 - Adaptor: 65W AC, Iesire: 20V DC, 3,25A, 65W, Intrare: 100~240V AC 50/60Hz universal |
Dimensiuni | 28,0 x 11,1 x 2,12 ~ 3,24 cm |
Greutate | ~608 g |
Altele | Aura Sync, 3 luni de Xbox Game Pass Ultimate incluse, Senzor de amprenta incorporat |
Unboxing
ROG Ally vine intr-o cutie in doua nuante de gri, logo-ul ROG imprimat pe laterale iar modelul device-ului printat pe partile superioare ale cutiei. Deasupra cutiei, este printat un wireframe al consolei in sine.
In interior, avem consola ROG Ally, impreuna cu un incarcator ROG de 65w, carticele de utilizare/garantie si un stand din carton care a servit mai mult si este mai rezistent decat ma asteptam. ASUS va pune la dispozitie posibilitatea de a va printa un stand pe site-ul lor.
Chiar daca continutul cutiei este relativ simplista, cateodata cheia este chiar simplicitatea.
Design & Ergonomie
ROG Ally vine doar pe culoarea alba ceea ce poate fi putin ciudat. ASUS a ales aceasta culoare, in presupunerea mea, pentru o estetica orientata pe branding. Zic putin ciudat pentru ca o carcasa pe alb “imbatranteste” rapid si arata urmele de uzura/murdarie aproape imediat, ceea ce am si observat pe ROG Ally. Dupa doar cateva zile, deja incepusem sa observ pe lateralele consolei, unde palmele au frecare cea mai mare, urme usoare de murdarie.
Corpul
Forma consolei ROG Ally, personal, mi se pare usor inspirata dupa consolele asiatice retro, cu partea de jos a device-ului curbata pentru estetic dar si ergonomie impreuna cu grip-urile laterale. Partea centrala este ocupata de ecranul FHD IPS de 7″, cu un refresh rate de 120 Hz cu bezel-uri relative groase insa, cel putin pentru partea superioara si inferioara, scopul bezel-urilor este sa ascunda conectorii si backlight-ul display-ului.
Display-ul este de 500 de niti, suficient de bine iluminat, cu un aspect ratio de 16/9 si cu 10 puncte de touch simultane. Evident, fiind un display glossy, este un magnet pentru ampente uleioase. Tineti-va carpa microfibra la indemana.
Pe flancurile ecranului avem doua speakere, nu am gasit foarte informatii despre modelul NB02-000018-017H insa ce pot spune este ca: se aud foarte clar si foarte tare. Presupunerea este ca speaker-ele in sine sunt foarte bune si sunt ajutate de integrarea Dolby Atmos.
Apoi, si mai pe flancuri, avem aranjamentele de input-uri, mai pe intelesul tuturor, butoane. Pe partea stanga, de sus in jus, pe umar avem trigger LT, butonul LB, joystick-ul full analog cu inel iluminat RGB si un Dpad care este numai potrivit ca feeling.
Pe partea dreapta, pe umar, trigger RT, butonul RB, butoanele A B X Y si joystick-ul full analog cu inel iluminat RGB.
De asemenea, mai avem si 4 butoane clicky, 2 pe partea stanga a ecranului 2 pe partea dreapta. Acestea actioneaza ca: 1) START (clasicul buton al consolelor) sau anumite functii in Windows; 2) Command Center care e un panou de accesare rapida pentru functiile consolei; 3) Options (alt buton clasic) sau alte functii in Windows si 4) Armoury Crate care este actioneaza si ca un launcher pentru jocuri si conntine optiuni mai detaliate pentru consola.
Toate butoanele pe care le gasim pe ROG Ally sunt calitative, butoanel AB XY sunt poate putin prea soft incat sa necesite o apasare destul de usoara. Joystick-urile clasice, din pacate, sunt cele cu potentiometru. Triggerele, insa, sunt cu hall effect, insemnand o uzura foarte lenta.
Pe spate, avem gripurile laterale pentru ergonomie, evacuare pentru cele 2 fan-uri interne si potential un spatiu prin care speakerele imping niste sunet si butoanele programabile M1 si M2. Totul decorat placut, evacuarea din dreapta fiind logo-ul ROG si o sectiune diagonala din metal care alcatuiesc un feeling premium.
Deasupra, pe langa I/O descris in rubrica de mai jos, avem butonul de power, butoanele pentru volum, indicatoare LED pentru alimentare si cand SSD-ul este in functionare, un slot UHS-II pentru card-uri microSD si grile de aerisire. Butonul de power este si cititor de amprenta si este chiar rapid.
Corpul, per anasamblu, este rigid. Nu se indoaie, nu are parti care sa fie sensibile (desigur, in afara ecranului) si este de o forma ergonomica. ROG Ally are doar 608 grame ceea ce, in realitate, nu suna greu insa — dupa o perioada, cel putin pentru mainile mele, devine obositor si cred ca este o chestie legata si de densitatea sa. Am patit acelasi lucru in expunerea mica pe care am avut-o cu Steam Deck care este mai greu cu aproximativ 60 de grame. Cea mai confortabila pozitie de a ma juca pe ROG Ally a fost avand consola proptita ori pe genunchi, ori pe picior cand stateam intins pe canapea. Cand era nevoie sa intru in super-focused-gotta-kill-some-scum mode, o ridicam din pozitia proptita.
I/O
ROG Ally dispune de cateva optiuni de intrare/iesire. Acelea fiind un combo jack audio 3,5mm, conector ROG XG Mobile pentru a conecta un eGPU (pana la un RTX 4090) si un combo conector USB Type-C, cu USB 3.2 Gen2 si DisplayPort 1.4.
Daca dorim sa folosim device-uri externe, cum ar fi mouse/keyboard/headphones, va trebui sa apelam la varianta de un hub/dock extern Type-C to USB (ROG sau 3rd party) sau periferice care se pot conecta prin Bluetooth.
Majoritatea timpului pe care l-am avut cu ROG Ally, am folosit-o ca pe o consola handheld, fara conectori externi, insemnand o combinatie de ecran touch + butoane fizice pentru a realiza diverse operatiuni ce tin de Windows. Vom acoperi interactiunea cu Windows si Armoury Crate la sectiunea OS & Armoury Crate.
Performanta
ROG Ally vine in doua versiuni care inca ma elucideaza. Ambele versiuni de ROG Ally au procesorul AMD Ryzen Z1, insa o versiune este Z1 normal iar cealalta este Z1 Extreme.
Diferenta acestora este aproape imensa la o diferenta nu chiar imensa de pret. AMD Ryzen Z1 este un procesor cu 6 nuclee si 12 thread-uri si un GPU Radeon integrat cu 4 unitati computationale. AMD Ryzen Z1 Extreme este un procesor cu 8 nuclee si 16 thread-uri impreuna cu un GPU Radeo integrat cu 12 unitati computationale. Modelul testat de noi este cel cu AMD Ryzen Z1 Extreme, iar consensul general al altor publicatii este ca nu exista un sens logic pentru care ai opta pentru versiunea procesorului inferior ca performanta.
Ca sa o punem in termeni simplisti, diferenta nu este enorma dar este semnificativa pentru diferenta de pret care nu este aproape deloc semnificativa. Fara a mentiona numere exacte, diferenta de pret intre Z1 si Z1 Extreme este de aproximativ 13% (la momentul publicatii). As fi considerat ca ASUS doreste sa ofere o optiune prietenoasa unui buget redus daca vorbeam de o diferenta a pretului de 30%, cum face Nintendon cu Switch OLED/Standard/Lite unde diferentele pornesc de la 50% (OLED vs Lite).
Componentele interne
ROG Ally este o consola performanta ajutata de 3 factori importanti; procesorul AMD Ryzen Z1 Extreme, creat si optimizat de catre AMD pentru device-uri handheld. Performanta operationala a sistemului de operare fiind fluenta si snappy. Nu discutam strict gaming, ci si ca productivitate. Nu a avut o problema sa tina launchere in fundal ca Steam/Epic, OBS inregistrand si Cyberpunk 2077 ruland ca si exemplu.
Apoi, GPU integrat Radeon care este echivalentul unui.. ceva intre 1050 TI si 1650 insa cu avantajul de a avea feature-uri moderne, cum ar fi ray tracing si toate optimizarile recente din drivere la zi.
Si ultimul as din maneca este RAM-ul. ROG Ally dispune de 16GB LPDDR5 6400MT sudate pe placa de baza. Recent am facut upgrade personal la RAM DDR5 si boy oh boy, ce diferenta in fluiditatea sistemului de operare si gaming.
Ca stocare, ambele versiuni vin cu un M.2 SSD de 512GB PCIe 4.0 NVMe cu posibilitatea de upgrade insa va trebuie sa o faci tu urmand un clip de pe YouTube. E foarte simplu si usor accesibili SSD-ul, echivalentul schimbarii unui SSD pe un laptop.
Racirea este acoperita de 2 ventilatoare FDB (fluid dynamic bearing) care se bucura de o viata prelungita impreuna cu tevi de racire groase. Ventilatoarele pot ajunge pana la aproximativ 8000 RPM si prin Armoury Crate putem seta profiluri diferite pentru cooling, de la quiet la extreme unde decoleaza.
Cum se comporta
Ca sa debutam sectiunea de cum se comporta aceste componente intr-o aplicatie, gasiti mai jos cateva minute din Cyberpunk 2077, rulate pe ROG Ally pe profilul Turbo (30W).
In joc, setarile au fost pe rezolutia maxima suportata de display (1920×1080), setarile grafice duse in Ray Tracing: Ultra si apoi testat si pe Ray Tracing: Overdrive. Ca sa putem avea un framerate bun spre foarte bun, ne-am folosit de minunatul AMD FSR (v 2.1) impreuna cu AMD FidelidyFX Super Resolution (v 2.1), acestea fiind setate pe balanced.
In principiu, nu am modificat mare lucru in setarile grafice pentru ca Cyberpunk 2077 a detectat destul de corect ce aveam nevoie si de acolo a inceput uimirea. Acest joc care, totusi a trecut printr-o perioada extensiva de optimizari, a fost rulat de o consola mica, in palmele mele, avand un FPS de 50 aproape constant.
O sa te gandesti ca 50 FPS nu-i cine stie ce, un 4090 scoate 100 + lejer dar aceasta consola e mai mica ca un 4090. Gandeste-te ce inseamna avansul tehnologic in miniaturizare incat sa te poti juca un joc atat de costisitor ca resurse pe un ecran de 7″.
Cert este ca din momentul acela, m-am jucat Cyberpunk 2077 aproape 30 de ore intr-o saptamana. Iar eu nu am fost atras de jocul in sine, pentru mine Deus Ex original ramane the true Cyberpunk experience.
Daca exista doar un punct (si nu exista doar un punct) de marketing care sa vanda aceasta consola este ca poti juca orice pe ea. Iar pentru mine acest lucru este fascinant.
Alte jocuri notabile testate dar pentru care nu am apucat sa iau inregistrari au fost:
- Mordhau – eram curios daca pot juca cu un controller Mordhau; raspunsul este nu;
- Elden Ring – a rulat, din nou, fara probleme la ~40 FPS, cu dip-uri mici spre 30 in zone foarte mari deschise cu multa complexitate;
- Lies of P – folosind FSR, un joc chiar proaspat scos in piata, am rulat la ~60 FPS cu mici scaderi in ~30 FPS in zonele exterioare, la fel ca in Elden Ring
- Everspace 2 – tot cu FSR, m-am bucurat de cateva ore de luptat prin spatiu la 60+ FPS cu toate ca mi-a fost greu fara sa am HOTAS-ul personal pentru dog fighting
Consola poate rula in mai multe profiluri, de la Silent (10W) la Turbo (30W) si exista si posibilitatea sa faci un OC la 50W (dar nu recomand nici eu si nici ASUS daca nu stii ce faci).
Cu siguranta, ROG Ally iti va permite sa te joci ce vrei tu. Daca luam ca benchmark-ul suprem Cyberpunk 2077 care este printre acele jocuri care sunt benchmark-uri intensive, e clar ca se va descurca cu orice ii arunci in bancurile memoriei.
Avand sistemul de operare Windows (presetat, evident poti merge pe un Linux lejer insa atentie, vor exista limitari), nu exista o limita a ceea ce poate fi jucat si nu doar atat. Nu ne oprim doar la jucat pentru ca in esenta, este un PC middle spre high end care poate rula aplicatii necesare lucrului sau hobby-urilor.
In esenta, cand timpul va veni pentru a renunta la un gaming PC dedicat, spre un ROG Ally ma voi orienta. Cine stie, poate va iesi un ROG Ally 2 (ASUS pls ROG Ally 2).
Baterie
Ajungem la capitolul cel mai prezent pe mult din Reddit si postari pe forumuri. “De ce tine bateria sub o ora pe modul Turbo?” si “de ce este bateria slaba?”.
Ca sa adresam aceste intrebari, trebuie sa ne punem mai intai o intrebare fundamentala; aceea fiind “ce baterie este in ROG Ally?”.
Raspunsul este simplu — o baterie de 40W/ora. In termeni simplisti, in maxim o ora ai consumat 40W. Poti rula la 20W pentru aproximativ 2 ore sau ~4 ore la 10W/ora. Nu e rocket science, foloseste aceeasi baterie ca Steam Deck si aici ne aflam in materie de baterii cost-effective.
In tot timpul petrecut cu ROG Ally, nu a fost pe baterie mai mult de cateva ore pentru ca eram langa o priza in mare parte a procesului de review. In cateva iesiri la prieteni unde am si prezentat-o, a fost tinuta pe modul Turbo (30W) si a tinut aproximativ o ora.
Personal, cand merg la parintii mei in afara Bucurestiului, decat sa car un laptop, mai bine iau ROG Ally si un powerbank cu mine. Am un drum de o ora cu un microbuz, la fix pentru un charge.
De asemenea, prin software-ul Armoury Crate, ASUS face ceva smart; iti permite sa faci bypass la baterie pentru a nu o degrada stand atat de mult conecatat la curent cat timp te joci. Pe langa asta, ca esti conectat pe la prize si te joci sau esti in standby, poti activa o optiune care-ti permite sa o incarci pana la 80% si atunci se va opri singura din incarcat, va scadea cateva procente si va incarca din nou pana la 80. Asta este o alta metoda de a reduce uzura bateriei.
Daca ma uit din perspectiva faptului ca e un portable handheld console, pot recunoaste faptul ca bateria nu e geniala pentru perioade lungi departe de o priza.
OS & Armoury Crate
Ah, gloriosul Windows, peste tot te vad. Spre deosebire de Steam Deck unde Valve au decis sa meara pe distributia lor de Linux numita SteamOS (props to Valve), ROG Ally ruleaza Windows 11 Home edition. Acest fapt vine cu avantaje si cateva dezavantaje pe care le-am observat in perioada review-ului.
Incepem cu avantajele; primul, si cel mai important, este ca orice aplicatie nativa Windows va rula fara nicio problema pe ROG Ally. Evident, este in esenta un micro gaming PC. Asta inseamna ca setup-ul in sine al sistemului e acela cu care poate esti deja foarte obisnuit. Iti iei toate programele de care ai nevoie direct de unde ai nevoie, fie ca direct din Edge sau poate folosesti Microsoft Store (you weirdo).
Orice se instaleaza dupa cum vrei, poti sparge spatiul de stocare cum vrei. Everything is there.
Un alt avantaj este Armoury Crate care este specific optimizat pentru ROG Ally. In sfarsit, ASUS, o sa recunosc — Armoury Crate e misto.
Un dezavantaj pe care l-am observat si a fost chiar negativ, cu toate ca sunt o persoana rabdatoare, a fost modul lui Windows de a gestiona cand consola intra in sleep. Au fost multe momente in care lasam consola cateva zeci de minute idle si apoi apasam pe butonul de power ca ecranul sa ramana inchis. Dupa cateva apasari lungi pe power, reuseam eventual sa ajung la lockscreen-ul Windows-ului si de acolo nicio problema, folosind cititorul de amprenta, deblocam si imi vedeam de treaba.
Un alt dezavantaj mare l-a constat in instabilitate in anumite momente pe care nu le-am deslusit. Au fost 4 sau 5 incercari de a porni Cyberpunk 2077, nu in aceeasi zi, in care consola a facut un hard lock. Folosind butoanele fizice, se poate deschide task manager insa nu functiona in aceste crash-uri. A trebuit sa inchid si sa deschid device-ul in acele circumstante, presupunerea fiind ca tot de problema de starea de sleep a Windows-ului se leaga.
Ultimul dezavantaj este ca pot exista momente in care Windows Store nu stie pe ce planeta este. Un caz anume, cand s-a lansat Lies of P, Windows imi spunea ca trebuie sa instalez framework-ul pe care-l foloseste Xbox App, anume Windows Gaming. Un driver care era instalat. A trebuit sa ajung la nivelul in care folosesc PowerShell ca sa opresc serviciu de Windows Gaming, a trebuit sa dezinstalez de mana driver-ul in sine si apoi sa-l reinstalez, complet cu restartari intre pasi, ca sa pot face update la Lies of P prin Xbox app.
Un capitol care a fost acoperit si de alte publicatii destul de des este ca Microsoft a intervenit pentru a optimiza Windows-ul pentru ROG Ally insa nu le-a iesit extraordinar. Folosind touchscreen-ul si tastatura e hit or miss in anumite circumstante. De exemplu, vrei sa scrii parola pentru Epic Games Store, va trebui sa scoti tastatura din docked mode incat sa o poti mut in dreapta sau in stanga campului de parola.
Vrei sa scrii ceva in Windows search? Deschizi bara din butonul de Windows, dai un tap pe bara, se selecteaza campul insa nu se deschide tastatura. Mai faci cateva tap-uri pana cand are chef tastatura sa apara. Sa zicem ca problema cu tastatura ninja poate fi adresata prin a seta tastatura ca unul din butoanele configurabile de pe spatele consolei. Sunt sigur ca se poate rezolva si prin sistemul de operare.
Ce face Armoury Crate?
Armoury Crate, pe ROG Ally specific, este ca inima consolei unde Windows este creierul. Armoury Crate este un tool destul de important, permitand utilizatorului sa modifice setarile consolei on-the-fly, de oriunde. ROG Ally vine cu posibilitatea de a deschide, prin apasarea fizica a butonului, Command Center unde putem schimba profilul de operare, modul de control, putem adauga un overlay cu informatii despre sistem and so on.
De asemenea, de oriunde, putem deschide, tot prin butonul specific, Armoury Crate de unde putem lansa jocuri sau putem intra in setarile mult mai specifice ale device-ului si cum interactionam cu Windows.
Prin Armoury Crate, putem adauga jocuri pe care nu le-a detectat automat, putem modifica modul de control al jocurilor, fie ca vrem sa folosim controller-ul consolei sau mouse si tastatura. De asemenea, avem acces la optiunile de performanta si a racirii a consolei. De aici mai putem personaliza ce optiuni avem in Command Center.
In esenta, Armoury Crate ofera toate optiunile necesare pentru o personalizare a consolei pana la detaliu.
Concluzie
Avand in vedere dezvantajele pe care altii le-au transformat in probleme imense legate de Windows, mie mi se par mici incoveniente pentru un device remarcabil. Posibilitatea de a ma juca orice vreau din colectia mea de jocuri prin a ridica o consola in palme si de a rula software de ultima generatie este o senzatie care mi-a redeschis pofta de gaming. ROG Ally m-a ajutat sa ajung sa ma bucur de Cyberpunk 2077, doar din perspectiva confortului pe care il ofera.
ROG Ally este cel mai mic si puternic all-in-one gaming PC pe care l-am avut vreodata, impreuna cu procesorul AMD Ryzen Z1 Extreme si tehnologiile oferite de AMD, impreuna cu un aranjament al controalelor placut dar si cu ergonomie ca o filosofie a design-ului, ROG Ally este un device excelent.