Pe piata sunt prezente tot felul de rack-uri externe pentru SSD-uri, ASUS avand cateva in catalog, inclusiv TUF Gaming A2 sau ROG Strix Arion.
Doar ca pentru tot catalogul celor de la ASUS tipa gaming sau “military grade” in cazul rack-ului TUF, neavand, cel putin pana in clipa de fata, un rack ceva mai “fancy” ,care s-ar integra perfect intr-un office de design interior sau ceva asemanator. Sau macar in biroul unei persoane care tine foarte mult la design in general.
Asa ca intra in scena ASUS Cobble, un rack de SSD-uri M.2 care… v-ati prins, imita o piatra cu margini rotunjite. Dar totusi hai mai intai sa facem cunostinta cu ASUS Cobble, sa vedem ce si cum stie, iar apoi sa-l chinuim ca de obicei in teste.
Specificatii
Denumire produs | ASUS Cobble |
Interfata | USB3.2 Gen 2X1 |
Viteza interfata | 10Gbps |
Compatibilitate sistem operare | - Windows 7 sau mai nou - Mac OS Catalina+ - Chrome OS - Android, daca produsele au suport OTG |
Compatibilitate SSD | - M.2 PCI Express 2280 - M.2 PCI Express 2260 - M.2 PCI Express 2242 |
Dimensiuni | 128.96mm x 44.35mm x 16.63mm |
Greutate | ~92 grame |
Rating protectii | IP55 |
Voltaj | 5V |
Pret vanzare | 179.99 RON |
Cu si despre ASUS Cobble
Rack-ul ASUS Cobble impresioneaza prin designul sau inspirat din natura, care reproduce forma unei pietre “lustruite” de apa pe albiile raurilor. Masurand 128.96 mm in lungime, 44.35 mm in latime si doar 16.63 mm in inaltime, dar mai ales si datorita greutatii de doar 92 g, este ASUS Cobble un rack extrem de portabil, ce incape foarte usor in buzunar sau in compartimentele mici ale unei genti.
Capacul superior din aliaj de aluminiu beneficiaza de un finisaj rezistent la zgarieturi, cu o textura fina si pete subtile care ascund urmele de uzura si confera un aspect premium.
Rack-ul ASUS Cobble este disponibil in culori gri si negru, iar varianta gri, care este si prezenta azi in custodia mea, evidentiaza estetica organica, fiind inclusiv recompensata cu un premiu Good Design Award 2024 pentru echilibrul dintre forma si functionalitate.
Curbele rotunjite sporesc confortul in manipulare rack-ului, iar suprafata texturata previne alunecarea accidentala din mana. Baza din plastic contribuie la reducerea greutatii, dar lipsa picioarelor cauciucate poate face rack-ul sa alunece pe suprafete netede, dar este un detaliu minor care nu afecteaza utilizarea in miscare.
Stratul protector al capacului din aliaj de aluminiu rezista la impacturi usoare si temperaturi ridicate, mentinand un aspect curat chiar si dupa transport frecvent in medii ostile.
ASUS Cobble a primit certificarea IP55, care garanteaza rezistenta la praf si jeturi de apa. Clasificarea IP55 implica o bariera eficienta impotriva particulelor care ar putea patrunde in interior si afecta SSD-ul, precum si protectie impotriva stropirii accidentale, cum ar fi varsarea unui lichid sau expunerea la ploaie usoara.
Rack-ul ASUS Cobble nu este proiectata pentru imersie in apa, dar structura sa etansa face fata situatiilor obisnuite de utilizare in aer liber, cum ar fi locatii cu praf sau umiditate ridicata.
Cei de la ASUS indica ca o functionare stabila la temperaturi de operare intre 0 si 40 de grade Celsius, cu umiditate de 15-90%, dar si functionarea stocarii intre -40 si 60 de grade Celsius, cu umiditate de 10-90%, astfel permit utilizarea ASUS Cobble in diverse conditii, de la birouri climatizate la medii exterioare calde sau umede, fiind ideala pentru profesionisti care lucreaza pe teren, in natura, precum fotografii sau videografii.
Rack-ul ASUS Cobble beneficiaza de interfata USB Type-C 3.2 Gen 2×1, oferind viteze de transfer de pana la 10 Gbps, echivalentul a aproximativ 1000 MB/s in conditii reale de transfer. In scenarii practice, copierea unui fisier mare in Windows atinge viteze pragul de 1000 MB/s atat la citire, cat si la scriere, ceea ce reduce semnificativ timpul necesar pentru transferul unor volume mari, precum proiecte video 4K, librarii de fotografii de inalta rezolutie sau inclusiv jocuri.
Disiparea caldurii este gestionata de un thermal pad intern, pozitionat intre SSD si placa carcasei, care absoarbe si distribuie caldura generata in timpul operatiunilor solicitante.
Capacul din aliaj de aluminiu actioneaza ca un radiator pasiv, transferand caldura catre exterior. In testele rulate, SSD-ul aflat interior nu a depasit pragul de 50 °C, iar in idle temperatura SSD-ului scade intre la aproximativ 35 °C.
Compatibilitatea ASUS Cobble este una extinsa, suportand SSD-uri de maximum 4TB M.2 NVMe PCIe, cat si SSD-uri si SATA in formatele 2242, 2260 si 2280. Flexibilitatea aceasta permite utilizarea unei game variate de unitati, de la modele mai vechi de SSD-uri pana la cele prezente azi pe piata.
Rack-ul ASUS Cobble functioneaza pe sisteme de operare Microsoft Windows 7 sau mai nou, macOS si Chrome OS, precum si pe dispozitive mobile cu iOS 13+ sau Android cu suport OTG.
Suportul pentru console precum PlayStation 5, Xbox si dar si gaming handhelds precum ROG Ally X face din ASUS Cobble o solutie ideala pentru gameri, permitand stocarea si accesarea rapida a jocurilor.
Conexiunea USB Type-C nu necesita instalarea de drivere suplimentare, asigurand o integrare usoara cu majoritatea platformelor, desi performantele pot varia in functie de specificatiile USB Type-C ale dispozitivului detinut de utilizator.
Instalarea SSD-ului in rack-ul ASUS Cobble este simplificata de mecanismul Q-Latch si o incuietoare tool-free. Un surub cu cap plat, deblocat cu o cheie tip moneda inclusa, permite deschiderea capacului inferior al carcasei.
Doua fante laterale ghideaza procesul de deschide a rack-ulu ASUS Cobble, iar SSD-ul se fixeaza printr-un Q-Latch, care elimina necesitatea suruburilor suplimentare, reducand riscul de deteriorare a componentelor. Intregul proces dureaza sub 20 de secunde si este usor de executat chiar si pentru utilizatorii novice.
Cheia tip moneda, desi practica pentru deblocare, nu are un loc dedicat de stocare, ceea ce poate fi un inconvenient pentru cei care o folosesc frecvent. Designul tool-free face ASUS Cobble o alegere excelenta pentru cei care doresc sa inlocuiasca rapid SSD-urile sau sa refoloseasca unitati mai vechi.
Pachetul rack-uui ASUS Cobble include si un cablul USB Type-C, cu o lungime de 35 cm, astfel utilizatorul poate conecta rack-ul linistit la dispozitivele ce poseda un port USB Type-C.
Testare ASUS Cobble
Metodologie testare
Ca de fiecare data cand rulez teste pentru unitati de stocare,fie ele interne sau externe, si in cazul de fata voi utiliza clasicele software-uri de benchmark: As SSD, ATTO Disk Benchmark, Anvil’s Storage Utilities si CrystalDiskMark.
In rack-ul ASUS Cobble am “aruncat” un SSD PCIe Gen 5, pentru ca you know, suffering from succes. A fost o gluma proasta, a fost singurul SSD disponibil fara a faulta alt device aflat in utilizare. Intraducere spulbereasca, inca nu l-am maritat cu un sistem aflat in custodia mea.
Doar ca de data aceasta nu voi folosi clasica platforma de test Raptor Lake Refresh, pentru ca sunt pe fuga pe ultima suta de metri cu plecarea spre Computex si nu prea am mai ajuns la birou in ultimul timp. Dar am utilizat laptop-ul cu care voi zbura si imi voi petrece mult timp in Taipei, anume laptop-ul ROG Zephyrus G16.
Benchmarks
ATTO Disk Benchmark
As SSD
Anvil’s Storage Utilities
CrystalDiskMark
Concluzie
Rack-ul ASUS Cobble impresioneaza la capitolul design, atat vizual, cat si ca utilitate practica, fiind un rack de dimensiuni reduse si usor din punct de vedere al greutatii.
Compatibilitatea sa cu o gama larga de produse precum console, PC-uri sau telefoane, dar mai ales si faptul ca utilizatorul isi poate monta foarte usor SSD-uri 2242, 2260 si 2280, atat PCIe, cat si SATA, face ASUS Cobble o alegere de luat in seama pentru cei ce utilizeaza astfel de device-uri, indiferent ca este utilizat intr-un mediu casnic sau unul profesionist.
Dar cel mai important este pretul de lista, asta pentru ca ASUS Cobble are un pret de vanzare de 179.99 RON, fiind nu doar un periferic util, ci si foarte accesibil ca pret.