Review AOC CQ27G3S

Review AOC CQ27G3S GetGeek.ro

In urma cu ceva ani, segmentul de monitoare de gaming era dominat in totalitate de BenQ-Zowie. Mai incercau din cand in cand cativa producatori sa mai rasara cu cate un model, insa erau marginalizati in piata de dominatia producatorului din Taipei.

Ei bine, BenQ-Zowie au inceput totusi sa se plafoneze, astfel pe piata au aparut mai multi producatorisi au lansat produse similare dar mai ieftine. Si usor s-a dus spre stadiul in care BenQ-Zowie a pierdut aproape toata cota din piata.

Principalul motiv e faptul ca BenQ-Zowie nu au reusit sa tina pasul cu tehnologiile sau cerintele din piata. Exemplu cel mai evident e faptul ca producatori precum AOC, Asus sau Dell-Alienware au monitoare 1080P 360Hz de aproximativ 2 ani, in timp ce Zowie abia anul asta ar putea lansa un astfel de monitor. Si ala pe un panel TN. Pe scurt, au fost batuti la propriul joc.

Practic din tot monopolul de piata pe care-l aveau, acum ii mai vezi ca-s bagati in seama doar de utilizatorii care inca vor sa traiasca in trecut, “ca pe vremea lor asta era cel mai important producator” (the future is now, old man) sau de jucatorii de CS:GO care-s mega atasati de DyAc.

Pare putin o poveste trista si traiectoria lor pare identica cu cea a celor de la SteelSeries, care candva erau imensi si acum abia daca ating top5 producatori de periferice. Insa de vreo 2-3 ani SteelSeries pare sa se fi trezit din coma si pare ca incearca sa-si dea doua palme si sa revina. Momentan nu i-a iesit, dar macar incearca.

Insa Zowie sufera si mai grav, asta pentru ca in acum ceva ani a fost o ruptura interna in zona de periferice, iar mesterii de acolo au plecat si au pus bazele unei noi afaceri, anume Vaxee. Dar despre asta o sa vorbesc curand intr-un alt material.

In fine, ca sa revin la oile noastre, adica segmentul de monitoare de gaming. AOC este unul din producatorii care au profitat de naivitatea celor de la BenQ si au scos constant ceva pe piata. Si de multe ori chiar le-a iesit.

Au inceput cu segmentul budget, unde ca sa vezi, ca si BenQ, au avut si inca au in portofoliu monitoare destinate domeniului office/business. Dar au intrat usor si catre segmentul de monitoare de gaming, mai intai cu produse budget, insa iata ca in ultimii ani au scos si produse interesante, unele chiar impresionante. Au scos chiar si periferice de gaming, insa acolo nu voi ajunge momentan pentru ca, pana acum n-am avut contact cu perifericele lor.

Va pare cunoscuta totusi povestea? Da, este fix ce au facut si Benq-Zowie. Si totusi, de ce cei doi producatori se afla in pol opus unul fata de celalalt? De ce unul este in top 3 producatori de monitoare de gaming iar celalalt este in prezent aproape fara vizibilitate in piata si tot comercializeaza modelul ala lansat acum 10 ani?

Simplu, sunt trei motive motive. AOC in primul rand, au ascultat de cerintele pietii. Poate nu au avut mereu capacitatea de a oferi la virgula tot, insa au oferit ceva foarte aproape. Al 2-lea lucru, care este la fel de important, este faptul ca au fost constanti. Iar a 3-a a fost faptul ca au stiut cu ce organizatii sa se afiseze, cea mai vizibila fiind colaborarea cu cei de la G2.

 

 

Specificatii

Denumire produsAOC CQ27G3S
Tip panelVA
Rezolutie2560x1440
Refresh rate165Hz
Luminozitate300 cd/m²
Contrast3000:1
Output video- 1x Displayport 1.2
- 2x HDMI 2.0
VESA100x100
AlteleFreeSync, Hub USB, HDR, difuzoare incorporate, 1x jack 3.5 mm
Pret vanzare259.99 €

 

Unboxing si montare

Ne-am obisnuit de multi ani ca probabil unboxingul de monitoare sa fie cel mai lipsit de entuziasm. Ce poti gasi acolo extra? Pai nimic, decat cele utile utilizarii precum alimentarea, standul si cablul de output video. Lucruri extra gasesti rar, chiar si la produse premium.

Ei bine, primul lucru de care te lovesti cand scoti monitorul din cutie este suportul acestuia si talpa care se ataseaza acestuia.

 

Un lucru pozitiv este faptul ca in pachetul lui AOC CQ27G3S gasesti ambele cabluri de output video, anume cel de Displayport, cat si cel de HDMI. Ambele masoara 180 cm, fiind astfel de o dimensiune medie, una chiar acceptabila. Pe langa acestea mai vine clasicul cablu de alimentare IEC320 C13, adica clasicul de alimentare PC-uri si majoritatea monitoarelor.

Insa ce ma surprinde destul de mult, este faptul ca nu au in pachet cablul pentru conectarea in portul USB de upstream. Pe scurt, daca vrei sa utilizezi hubul USB, trebuie sa-ti procuri un cablu USB A to USB B, asta daca nu ai unul ratacit prin casa ca mine.

 

Montarea lui AOC CQ27G3S se face extrem de simplu. Efectiv se inserteaza mai intai cei doi “tamburusi” prezeni pe suport cu monitorul usor inclinat, apoi trebuie sa faca un simplu “click” si gata, monitorul este montat in standul sau. Pentru demontare, utilizatorul trebuie doar sa apese clema prezenta pe partea superiora a suportului si poate pleca la plimbare cu monitorul. Sau mai exact pentru montarea sa intr-un alt suport de monitor, unul ce are suport VESA 100 x 100.

 

Utilizare, imagine si experienta in jocuri

Am utilizat AOC CQ27G3S ca principalul monitor aproximativ trei saptamani in care m-am jucat titluri precum Counter Strike Global Offensive, Valorant, Dota 2, dar si unele titluri single player precum Red Dead Redemption 2, Horizon Zero Dawn sau Assassin Creed Valhalla.

A fost utilizat atat la PC, pe testbench, dar l-am conectat ocazional si la un laptop, in special cand voiam sa editez poze sau orice alta actiune in care ma prefaceam ca as fi avut treaba.

 

Primul lucru care mi-a iesit in evidenta, atat in jocuri, dar si in browsing sau editare foto este faptul cat de superb sunt redate culorile de catre AOC CQ27G3S. Mi-au trecut ceva monitoare pe mana, indiferent ca au fost la review sau pur si simplu le-am cumparat ca eram curios sa vad cum sunt. Mi-au trecut pe mana atat monitoare premium, cat si entry level. Si cum banuiati deja, am avut pe mana atat panel-uri VA, TN si IPS, de diagonale si rezolutii diferite. De la monitoare de gaming de 24″ pana la modele de 49″.

Ei bine, pana acum nu am avut o experienta prea placuta cu panel-uri VA si asta din doua motive. Primul pentru ca backlight bleeding este o prezenta continua in utilizarea monitorului.

Lucru ce devine enervant, in special daca ai o camera cu luminozitate redusa si te joci ceva in care environmentul acestuia este ceva mai dark. Practic, daca te-ai juca un soul game noaptea. Efectiv te-ar zgaria pe retina. Ei bine, partea buna e ca pe AOC CQ27G3S, cel putin pe sample-ul prezent pe biroul meu, backlight bleeding este minimal, aproape insesizabil.

 

A 2-a problema care ma tot deranja la panel-urile VA era redarea culorilor. Ok, e ceva mai budget, nu poatea sa redea culorile unui panel IPS, asta e drept. De exemplu, am avut pe mana cateva luni un monitor Samsung Odyssey de 32″, care si la randul lui avea un panel VA cu rezolutie 2560 x 1440, doar ca avea refresh rate de 144Hz. Culorile pe acel display erau extrem de spalacite, avand chiar un iz de sepia indiferent de profilul utilizat. Noroc ca nu m-am atasat de monitorul ala.

Ei bine AOC CQ27G3S este primul monitor cu panel VA care m-a lasat placut impresionat de culorile redate. Culmea, mi se pare superior unor modele precum Lenovo Y27GQ-25 sau HP X32, monitoare care-s ceva mai scumpe decat cel de la AOC. In plus, cel din urma are panel IPS.

 

Meniu, conectivitate si features

Toata customizarea lui AOC CQ27G3S are loc in meniul acestuia. Browsingul se face strict prin cele patru butoane aflate pe partea inferiora a monitorului, anume chiar sub display. Cele patru butoane au functie fie de browsing left-right, enter-exit, fie de deschidere a unei categorii specifice. Langa acestea se afla si butonul de power, ce are evident functia de pornire sau oprire a monitorului.

 

In meniu gasesti absolut tot ce ai nevoie. Poti incepe de la setarea output-ului video, la customizarea imaginii, setare Freesync, pozitionarea imaginii sau chiar setari de culori.

Navigarea in sine este simpla dar devine anosta plimbandu-te prin ea, mai ales ca trebuie sa folosesti toate cele patru butoane puse la dispozitie. Un mini joystick ar fi fost mai util.

 

Pe partea de conectivitate AOC CQ27G3S sta chiar bine. Partea de output video este asigurata de cele doua porturi HDMI 2.0, dar si de un port Displayport 1.2. Asta inseamna ca in cazul in care doresti sa utilizezi monitorul la “potentialul” maxim, anume rezolutia 2560 x 1440 cu un refresh rate de 165Hz, esti fortat sa utilizezi Displayport-ul. Asta pentru ca porturile HDMI 2.0 au o limitare de 144Hz in rezolutia 2560 x 1440.

Output-ul audio se face prin utilizarea jack-ului de 3.5 mm. Practic, ai posibilitatea sa folosesti monitorul ca sursa audio in doua instante. Prima, in care este utilizat jack-ul amintit mai devreme, in care poti face passthrough sunetul catre niste casti sau niste boxe cu un astfel de input audio.

Iar a 2-a varianta pentru sursa audio este prin utilizarea celor doua difuzoare incoporate in monitor, ce au o putere totala de 3W. Si e drept, la o astfel de putere RMS redata, chiar nu ar trebui sa ai pretentii Se aude fix ca un laptop budget, dar pot fi utile in anumite situatii.

 

Alimentarea se efectueaza prin eterna iesire IEC320 C13, care este prezenta pe majoritatea monitoarelor, in special cele de office, dar si cele de gaming budget sau mainstream. Dar aceasta se gaseste si pe surse de calculator sau alte device-uri. Culmea, purificatorul meu din casa se alimenteaza printr-un astfel de cablu.

Ce nu stiti despre mine e ca-mi plac device-urile cu multe porturi USB. Nu poti avea niciodata prea multe porturi USB. Tastatura de gaming cu port USB passthrough? Super.

Monitor de gaming cu un hub USB de 4 porturi? GENIAL!. Desi pe placa de baza a PC-ului, anume Z690 Aorus Xtreme, am o galagie de porturi USB la dispozitie si n-am reusit vreodata sa le ocup pe toate, acest hub USB imi este extrem de util in utilizarea altor device-uri.

Primul, cel mai evident, este cand utilizez laptopul. Utilizarea acestuia este zilnica si imi este extrem de util acest hub USB, asta pentru ca al meu Asus TUF FA5061 dispune de doar patru porturi USB, din care unul este USB Type-C si este utilizat ca output video.

Insa poate fi util si altor device-uri care au porturi USB si nu iti sunt suficiente cele de pe el. De exemplu, il poti conecta la NAS sau la router-ul wireless. Si mai sunt si multe alte variante, trebuie doar sa nitica imaginatie, nevoia se acopera.

 

Suportul monitorului este unul reusit, asigurand stabilitate monitorului chiar daca acesta se afla pe un birou in care constant se misca ceva. De exemplu, patesc pe pe anumite suporturi ca monitorul sa dardaie, insa in cazul AOC CQ27G3S aceasta “actiune” nu are loc.

Acesta este ajustabil sus jos, stanga dreapta, dar suporta si o inclinatie a monitorului. Ce nu suporta este trecerea monitorului in mod portrait, insa asta este partial de inteles, asta pentru ca cel mai probabil monitorul ar fi “muscat” din masa daca ar fi fost capabil sa faca asta pe acest suport.

 

Concluzie

Un lucru care pe care trebuia sa-l mentionez pe la inceputul materialului este faptul ca mie nu-mi plac monitoarele curbate. Bine, nu imi plac in general display-urile curbate, nu ca as avea ceva in special cu monitoarele.

A fost un “trend” acum ceva ani cu televizoarene cu display curbat, care aparent nu a prins la public si astfel au disparut de pe piata. Si aparent, cel putin momentan, gimmick-ul asta inca se gaseste la monitoarele de gaming. Mi se pare util doar util in cazul in care iti iei un monitor ultra wide de 49″. Altfel, pot trai si fara.

Insa AOC CQ27G3S este un monitor cu adevarat impresionant si poate fi util atat pentru casual gamers, cat si pentru cei ce vor ceva extra.

Conectivitate atat Displayport, cat si prin HDMI, un hub USB extrem de util, un display de 27″ cu rezoltie 2560 x 1440 cu un refresh rate de 165Hz, dar si niste culori impresionante. Sigur, exista si un backlight bleeding, dar acesta este minimal, fiindsesizabil in putine ipostaze. In plus, e un “feature” prezent pe toate panel-urile VA.

Insa AOC CQ27G3S are doua lucruri care nu-mi plac. Prima, ca nu vine cu un cablu USB B pentru conexiunea hub-ului la device-ul utilizatorului. Iar a 2-a, faptul ca standul nu permite trecerea monitorului in mod portrait. Insa pot trece peste amandoua cu usurinta si utilizand ce gasesc prin casa. In primul caz evident, un cablu pierdut prin cutia magina pe care o are orice utilizator de PC (plina cu suruburi, adaptoare, cabluri, etc), iar in al 2-lea caz montarea monitorului intr-un suport de monitor cu prindere VESA 100 x 100.

Daca ma gandesc mai bine, poate ar fi fost trei lucruri. Ultimul fiind navigarea meniului, insa ca si cele de mai sus, devine usor un moft deja, asta pentru ca nu stai toata ziua sa in menu browse odata ce ti-ai gasit setarile care sa-ti convina in utilizare.

AOC CQ27G3S se gaseste in retailul romanesc in jurul sumei de 1500 lei, iar pretul mi se pare unul corect pentru ce ofera monitorul. Putea fi un pret mai bun, insa nu mi se pare ca ar incurca pe cineva prea rau pretul cerut de catre retaileri.

 

Exit mobile version