Piata de stocari portabile a “suferit” o modificare benefica in ultima perioada, producatorii avand un focus mare catre unitatile de stocare rapide, dar si fiabile, astfel pe piata au iesit produse precum ADATA SC750.
Aceasta trecere de la batranul HDD extern la stocarile de tip SSD-uri externe este una logica, publicul avand o foamete teribila de viteza, securitate, dar si de o durata de viata prelungita.
Asta pentru ca seniorul HDD era un produs care-si facea treaba, avea dorinta de a te servi atunci cand iti ardea buza, doar ca vitezele lui erau unele idoielnice de cele mai multe ori, dar cel mai rau era ca se intampla ca acesta sa se impiedice de pragul usii si sa ramana invalid fix cand iti era lumea mai draga.
Da, am dat cam multe metafore in acest inceput de material, poate ar fi cazul sa ma calmez si sa incep sa va spun care-i treaba cu SSD-ul extern ADATA SC750 si evident, sa-l si stresez in benchmark-uri.
Specificatii
Denumire | ADATA SC750 |
Capacitati stocare disponibile | - 500GB - 1TB - 2TB |
Interfata utilizata | USB 3.2 Gen2 Type-C |
Dimensiuni | 53.0 mm x 27.5 mm x 11.89 mm |
Greutate | ~11.2 grame |
Viteza citire secventiala | ~1050 MB/s |
Viteza scriere secventiala | ~1000 MB/s |
Compatibilitate sistem operare | - Android 13+ - MacOS 13+ - Windows 10/11 - Linux vkernel 6+ |
Cine este ADATA SC750? Cu ce se ocupa el mai exact?
ADATA SC750 este un SSD extern de dimensiuni reduse, ce masoara doar 53.0 mm x 27.5 mm x 11.89 mm. Insa dimensiunea nu este singura superputere a acestui SSD extern, ci si greutatea sa, asta pentru ca acesta cantareste sub 11.2 grame. Da, am scris corect, este un SSD extern cu o greutate similara cu batranele stick-uri USB.
Acesta nu este livrat cu accesorii precum cabluri USB, asta pentru ca SSD-ul extern de la ADATA este conceput pe sistemul de “retractare” al portului USB Type-C, cum vedem si pe o buna parte din stick-urile USB prezente pe piata. Astfel, acest wombo combo mirobolant de greutate aproape inexistenta, dimensiune redusa si sistem de “andocare” retractabil il face o unitate de stocare excelenta pentru cei ce sunt de fel pe fuga sau prefera produsele minimaliste si usor de transportat.
SSD-ul ADATA utilizeaza interfata USB 3.2 Gen2 Type-C, deci avand acces la o banda de 10Gbps, ADATA SC750 este capabil de o viteza de citire secventiala de pana la 1050 MB/s, respectiv 1000 MB/s cand vine vorba de viteza de scriere secventiala.
ADATA SC750 beneficiaza de o compatibilitate exinsta, asta pentru ca il poti conecta la o varietate de dispozitive, cat si sisteme de operare. SSD-ul extern este operational pe device-uri cu Windows 10 sau 11, macOS 13 sau versiuni mai noi, Linux Kernel 6+ si Android 13+.
Datorita portului USB Type-C, SSD-ul extern de la ADATA poate fi conectat direct la telefoane mobile, tablete, laptopuri si console de gaming. Dar trebuie sa mentionez ca unele dispozitive portabile trebuie sa fie compatibile cu functia OTG pentru a utiliza pe deplin capacitatile SSD-ului ADATA SC750.
Dar nu poate fi utilizat strict pe telefoanele cu sistem de operare Android, asta pentru ca utilizatorii de iPhone 15 Pro si iPhone 15 Pro Max sau mai noi pot inregistra direct in format AppleRes pe SSD-ul ADATA SC750. Astfel elimina necesitatea unui telefon cu capacitate mare de stocare, oferind in schimb un spatiu extern de stocare fiabil pentru fisierele video.
SSD-ul ADATA SC750 este disponibil in variante de 500 GB, 1 TB si 2 TB, oferind utilizatorului flexibilitate in alegerea capacitatii potrivite pentru doleantele sale.
Acesta este, cel putin momentan, disponibil doar in culoarea Black Titanium.
Benchmark
Pentru a afla cifrele pe care le poate obtine ADATA SC750, am rulat benchmark-urile clasice, precum Crystal Disk Mark, As SSD, ATTO Disk Benchmark si Anvil’s Storage Utilities.
Platforma test
- Carcasa Thermaltake Core P3 TG Pro
- Placa de baza Z790 AORUS PRO X
- Procesor Intel Core i7 14700K
- Cooler AORUS Waterforce II 360
- RAM Kingston Fury Renegade RGB 32GB 8000 MT/s CL 38
- Stocare AORUS AORUS Gen5 14000 SSD 1TB, Kingston FURY Renegade 2TB
- Placa video GIGABYTE GeForce RTX 4090 Gaming OC 24GB
- Sursa GIGABYTE UD1300GM PG5
- OS Windows 11 Pro
Crystal Disk Mark
As SSD
ATTO Disk Benchmark
Anvil’s Storage Utilities
Concluzie
Bun, si care ar fi concluzia azi cand vine vorba despre ADATA SC750? Este un SSD extern cu un design placut, usor minimalist. Acesta este o unitate de stocare externa de dimensiuni minuscule, dar mai important, este atat de usor incat abia il simti in mana.
Utilizizeaza magistrala USB 3.2 Gen2, astfel fiind capabil de viteze secventiale de scriere, cat si de citire de ~1000 MB/s. Si cel mai important, asta datorita portului USB Type-C, il poti conecta la o droaie de gadget-uri, de la PC-uri, laptop-uri si tablete, pana la telefoane cu iOS sau Android.
In momentul publicarii acestui material, varianta testata azi, anume cea de 1TB a SSD-ului extern ADATA SC750, se invartea in jurul sumei de 370 lei, fiind un pret onest pentru ce ofera acesta.