Pai sa treaca anu’ si sa nu inchei eu 2023 intr-o nota aparte, butonand si stresandu-ma in jocuri pe un RTX 4090, fie el si o versiune mobile?
Da, fie el si mobile, mi-a trecut pragul tovarasul Acer Predator Triton 17 X, un laptop care cand te uiti pe lista de specificatii, cu siguranta este visul oricarui gamer care isi doreste varful de gama, dar si oleaca mobilitate.
Dar Acer Predator Triton 17 X trebuia sa fie ceva mai aparte, asta pentru ca pe piata diversi producatori au lansat ceva produse, fie cu Intel Core i9 13900HX, fie cu Nvidia GeForce RTX 4090. Sau in unele cazuri, chiar cu amandoua.
Insa ramane de vazut ce poate Acer Predator Triton 17 X. Dar am un sentiment ca o sa fiu dat pe spate in seara asta.
Specificatii
Denumire produs | Acer Predator Triton 17X PTX17-71 |
Procesor | Intel Core i9 13900HX (8p, 16e) |
Placa grafica | Nvidia GeForce RTX 4090 |
Memorie RAM | 64GB DDR5 5600 MHz |
Stocare | 2x 2TB in Raid 0 |
Display | - Mini LED 17" - QHD+ 16:10 (2560 x 1600, WQXGA) - Refresh Rate: 250Hz - Nvidia G-Sync |
Dimensiuni | 380.35 x 280 x 19.9 - 21.9 mm |
Greutate | ~3.25 kg |
Alimentare | - 330W AC Adapter, Output: 19.5 V DC, 16.9A, Input: 100~240C AC 50/60Hz universal |
Baterie | Li-Ion 99 Wh, 4 celule |
Porturi | - 1x HDMI - 1x LAN RJ45 - 1x jack 3.5 mm - 1x slot microSD - 2x USB 3.2 Gen 2 A - 2x USB 3.2 Gen 2 Type-C |
Altele | - IEEE 802.11 a/b/g/n/ac/ax - Bluetooth 5.1 - Tastatura RGB - Liquid metal |
Cu si despre Acer Predator Triton 17 X
Ca multe laptopuri, in special cele de gaming, Acer Predator Triton 17 X este disponibil cu diferite echipari. Modelul prezent pe biroul meu are in dotare un procesor Intel Core i9 13900HX, care are 8 performance cores, 16 efficient cores si 32 de fire de executie. Procesorul are un max core boost de 5.4 GHz, asta pentru performance cores, iar pe efficient cores acesta este de 3.9 GHz. Procesorul are disponibil 36 MB de Intel Smart Cache si TDP maxim de ~157W.
Acer Predator Triton 17 X mai are in dotare chipset grafic de la Nvidia, anume GeForce RTX 4090 16 GB GDDR6, care are un boost clock de 1695 MHz. Fiind o placa cu arhitectura Ada Lovelace, placa grafica beneficiaza de toate caracteristicele fasnete ale acestei generatii de placi video cu chipset Nvidia. Incepand de la codecul de encoding AV1, util creatorilor de continut, pana la DLSS3 dar si a 3-a generatie de nuclee Ray Tracing.
Laptopul vine echipat cu 64GB DDR5, fiind un kit dual channel de la SK Hynix care-s la frecventa de 5600 MHz. Iar cand vine vorba de stocare, Acer pare sa nu fi avut limita, asta pentru ca acesta are in dotare doua SSD-uri de 2TB M.2 NVMe, anume Samsung PM9A1 MZVL22T0HBLB, care-s puse in Raid 0.
Display-ul are un panel Mini LED de 18″ WQXGA, avand rezolutie nativa de 2560 x 1600, fiind pe format 16:10. Acesta are si un refresh rate de 250 Hz, lucru ce-l poate pune in valoare pe utilizator in jocuri de tip FPS precum Valorant sau Counter-Strike 2. Nu in ultimul rand acesta are si suport pentru Nvidia G-Sync.
In cazul in care utilizatorul doreste sa monteze laptop-ul la un monitor extern, Acer Predator Triton 17 X are in dotare ca output video un port HDMI 2.1b, avand suport chiar si pentru rezolutie 4K la un refreh rate de 120 Hz.
Display-ul are un nivel ridicat de contrast 1000000:1, un brightness de pana la 1000 de nits si o gama de culori DCI-P3 de 100%.
Pe partea dorsala Acer Predator Triton 17 X nu are porturi pentru conexiuni, ci doar grilele pentru aerisire. Pe partea stanga se afla alimentarea AC, portul LAN RJ 45, un port USB 3.2 Gen 2 A, un port USB 3.2 Gen 2 Type-C si un port jack 3,5. Pe partea dreapta se afla un port USB 3.2 Gen 2 A, un port USB 3.2 Gen 2 Type-C, un card reader si un port HDMI 2.1b.
Acer Predator Triton 17 X pare uneori un laptop care a avut-o ca macheta pe Nadia Comaneci. Asta pentru ca aceasta are o deschidere de pana la 90 de grade, lasandu-mi cateodata impresia ca ar fi un laptop de tip 2 in 1 care s-ar transforma in tableta, dar nu e cazul.
Tastatura are form factor TKL (tenkeyles), iar acest lucru inseamna ca nu avem parte de un numpad. Iluminata este RGB per-key, iar customizarea sa, cat si a altor setari si caracteristici ale laptopului Acer Predator Triton 17 X se efectueaza din aplicatia PredatorSense. Utilizatorul are ceva preseturi la indemana din care isi poate alege, insa isi poate face si ceva custom, in care tastatura sa afiseze iluminarea dorita de utilizator.
Bateria este una Li-Ion cu capacitate 99 Wh, iar incarcarea completa a acesteia dureaza putin peste doua ore.
Bateria trebuie sa alimenteze o configuratie de top, extrem de exigenta care consuma enorm, chiar daca totusi vorbim despre o platforma mobila. Aici se adauga si alte lucruri precum tastatura cu iluminarea pornita la intensitate mare, un ecran cu o luminozitate generoasa, o rezolutie mare dar si un refresh rate pe masura. Aceste lucruri isi pun ampreuna asuma acestui consum, iar intr-o utilizare intensa bateria duce putin peste 30 de minute de utilizare.
Insa, dupa caz si nevoile utilizatorului cand trebuie sa utilizeze laptopul pe baterie, autonomia acesteia poate fi crescuta considerabil, putin peste 4h30m. E drept, a trebuit sa trec pe un preset de “quiet”, a trebuit sa sting iluminarea tastaturii si sa scad intensintatea de luminozitate display-ului, dar nu in ultimul rand, sa trec si pe un refresh rate mai mic.
Dar v-am plictisit destul pana acum, sa trecem la benchmark-uri si jocuri, unde putem vedea cu adevarat ce poate Acer Predator Triton 17 X. Sa purcedem.
Testare
Jocuri si aplicatii utilizate
Am utilizat cel mai demanding preset prezent in fiecare titlu, insa sunt doua jocuri unde am ales sa aduc cateva modificari, anume Rainbow Six Extraction si Rainbow Six Siege. Mai exact, pentru ca-s titluri multiplayer, am optat sa dezactivez motion blur si ce tine de anti aliasing.
Toate titlurile au fost testate in cele mai populare rezolutii din clipa de fata, anume 1920×1080, 2560×1440, dar nu in ultimul rand si rezolutia nativa a displayului prezent pe Acer Predator Triton 17 X, anume 2560×1600.
- Metro Exodus – Ultra preset, Advanced PhysX Off, Hairwork Off
- Metro Exodus Enhanced – Ultra preset, Advanced PhysX Off, Hairwork Off, Reflections Hybrid
- Total War Saga Troy – Ultra preset
- Borderlands 3 – Ultra preset
- World War Z – Ultra preset
- Rainbow Six Siege – Max details, no AA, Ambient occlusion off
- Assassin’s Creed Valhalla – Ultra High preset
- Watch Dogs Legion – Ultra preset
- Shadow of the Tomb Raider – Highest preset
- Horizon Zero Dawn – Ultimate Preset
- Strange Brigade – Ultra preset, Async Compute
- Red Dead Redemption 2 – Ultra preset
- Cyberpunk 2077 – High preset
- Far Cry 6 – Ultra preset
- Rainbow Six Extraction – Max details, no AA, Ambient occlusion off
Pentru partea de benchmark a procesorului, am utilizat cele patru versiuni de Cinebench, anume R15, R20, R23 si ultima versiune, anume Cinebech 2024. Iar pentru a finaliza lista, am rulat PCMark 10 varianta extended si nu in ultimul rand 7-Zip.
Pentru rularea testelor pe partea de stocare, am utilizat clasicele software-uri de benchmark: ATTO Disk Benchmark, As SSD si CrystalDiskMark.
Benchmark GPU
Jocuri – 1920×1080
Jocuri – 2560×1440
Jocuri – 2560×1600
3DMark
Time Spy
Time Spy Extreme
Firestrike
Firestrike Ultra
Speed Way
Port royal
DirectX Raytracing feature test
Benchmark CPU
Cinebench R15
Cinebench R20
Cinebench R23
Cinebench 2024
7-Zip
PCMark 10
Benchmark stocare
As SSD
ATTO Disk Benchmark
CrystalDiskMark
Concluzie
Acer Predator Triton 17 X un laptop cu adevarat aparte si nu prea stiu cu ce sa incep. Ideea e ca vad prea putine parti negative cand vine vorba de laptopul in cauza, iar cand vine vorba de parti pozitive, ei bine, daca as sta sa le enumar pe toate nu mi-ar ajunge degetele de la mana. Hai ca o sa incerc sa ii fac un mini rezumat, dar o sa incep cu partile pozitive, ca sunt cateva.
In primul rand, performanta este una cu adevarat impresionanta, atat in jocuri, cat si in testele sintetice. Dar fiind un laptop de gaming, o sa ma axez doar acestui domeniu de activitate. Acer Predator Triton 17 X scoate niste cifre cu adevarat impresionante in jocuri, fiind laptopul cu cele mai bune cifre pe care l-am zgandarit anul asta.
Panel-ul Mini LED m-a uns si el pe suflet. Bine, in mare parte intreg display-ul. Cand vine vorba de display-uri, nu sunt foarte pretentios in general, de pilda m-as multumi si cu un IPS cu un refresh rate de minim 144 Hz sau chiar un TN dar cu un refresh rate oleaca mai mare. Insa intreg combo-ul prezent pe Acer Predator Triton 17 X este ceva aparte. Panelul Mini LED este excelent atat in jocuri, cat si in productivitate si nu m-ar deranja daca de acum in colo in viata mea ar aparea un upgrade neprevazut si o sa am in dotare un astfel de feature pe birou.
Insa nu doar panelul Mini LED este cireaza de pe tort, am spus-o ca intreg combo-ul este unul aparte. Faptul ca are o rezolutie nativa de 2560 x 1600, dar si un refresh rate de 250 Hz nu poate decat sa imbunatateasca viata si experienta in jocuri a oricarui tip de gamer, indiferent de ifosele sale.
Dar nu ma opresc aici, asta pentru ca mai sunt cateva lucruri cu adevarat impresionante cand vine vorba de Acer Predator Triton 17 X. Unul dintre ele ar fi stocarea, asta pentru ca acesta vine cu doua SSD-uri M.2 “legate” in Raid 0, iar cifrele scoase le-ati vazut deja, daca nu, trebuie doar sa ridicati privirea oleaca mai sus.
Tovarasul Predator 18 prezent de fata vine si cu un kit dual channel RAM DDR5 cu frecventa de 5600 MHz, fiecare modul fiind de 32GB. Da, in total avem parte de 64GB RAM. Putin overkill, e drept, 32GB ar fi fost suficienti pentru gaming. Dar cine stie, poate cei de la Acer chiar au tras cu dintii sa multumeasca chiar si pe cei care considera ca 32GB RAM nu sunt suficienti pentru necesitatile lor.
Tastatura iar mi-a placut, atat vizual, cat si ca utilizare. Nu m-a deranjat faptul ca e TKL, insa fiind un laptop de dimensiuni mari, poate ar fi fost o idee mai buna sa se opteze pentru o tastatura full form. Repet, mie mi-a placut faptul ca sub mustata am avut o tastatura TKL, dar de exemplu Alex, care a avut si el laptopul cateva zile pe masa, n-a fost foarte incantat ca nu are la indemana o tastatura full form.
Bun, cum am scris doar de bine pana acum, desi ar mai fi fost cateva lucru de punctat, daca maresc lungimea poezia se duce de rapa acel mini rezumat de care povesteam.
Nu sunt un fan al touchpad-ului prezent pe laptop de fata. Da, fiind un laptop de gaming cel mai probabil 95% din utilizatori nici nu o sa constientizeze existenta acelui touchpad. Insa mie mi s-a parut a fi usor inconstant, mai exact fie era prea sensibil si activa click-uri cand nu aveam aceasta intentie, fie nu era full responsive si a trebuit sa insist nitel. Dar nu e neaparat capat de tara.
Calitatea difuzoarelor este una decenta, dar nimic aparte. Da, inteleg ca este vorba de un laptop de gaming si focusul celor de la Acer cel mai probabil a fost asupra celorlalte caracteristici pe care le-am enumerat deja. Si iar, cel mai probabil acest produs o sa fie utilizat de catre indivizi impreuna cu o pereche de casti. Una cu RGB cel mai probabil.
Bun, iar am vorbit prea mult si n-am fost atent la word count. Ca sa fac un mini rezumat la mini rezumatul dactilografiat mai sus, Acer Predator Triton 17 X este cel mai puternic laptop pe care l-am testat pana acum, cel putin cand vine vorba de gaming. E drept, are si ceva componente impresionante sub capota, incepand de la procesor si placa video, culimand cu stocarea, dar si cu memoriile RAM.
Iar display-ul este cu adevarat impresionant, atat din punct de vedere a capacitatii sale de redare a culorilor, dar si a refresh rate-ului mare pe o rezolutie nativa de 2560 x 1600.
Gata, v-am lasat, ma duc sa-mi fac o cafea, dupa sa plang ca trebuie sa strang Acer Predator Triton 17 X, asta pentru ca ca trebuie sa-l si inapoiez stapanului sau din acte. Voi sa aveti grija si in cazul in care nu ne mai auzim pana de Craciun, spor la gaming si la sarmale. Bafta.