Hello, hello, ce faceti mai baieti? Sunteti pregatiti de aceasta mini vacanta de Paste? Nici eu.
Asta pentru ca am o groaza de produse de testat si publicat, to do list-ul e inca foarte lung si deadline-urile incep sa bata la usa. Dar am zis ca macar in acest inceput de mini vacanta sa ma joc si eu nitel. Dar nu foarte mult, ca mi se urca la cap dupa.
Si aveam doua variante. Puteam sa iau la puricat un soarec de gaming, ori un monitor impozant. Ei bine, fiind aici, stiti deja ce am ales.
Nu stiu in ce stare mentala sunteti voi, insa pentru mine aceasta mini vacanta este bine venita. Nu vreau sa calc prin redecatie minim o saptamana. Sau daca ma duc, ma duc sa fac curat, sa dau o mana la lavabil, sa trag retea. Sa fac orice altceva decat sa testez produse.
Sa nu fiu inteles gresit, nu a inceput sa-mi displaca ce fac aici, poate doar voua. Doar ca in ultima jumatate de an, poate chiar spre ultimele 8-9 luni, mai ales de cand am mutat toate catrafusele in redecatie, am prestat ca un obsedat, am o medie de ~10 ore state zilnic in redecatie, inclusiv in weekend-uri. Si acum o mica pauza de gaming si respiro este bine venita.
Bun, mi-am zis of-ul. Hai sa ne luam de manute si sa patrundem impreuna in aceasta lume facinanta, de-a dreptul hipnotizata a jocurilor video, impreuna cu monitorul despre care vorbim azi, Acer Nitro XV332U, care poate are capacitatea sa ma duca in Nirvana. Buckle up.
Specificatii
Denumire produs | Acer Nitro XV322U |
Aspect Ratio | 16:9 |
Tip panel | IPS |
Rezolutie | 2560 x 1440 |
Refresh rate | - 240 Hz - 270 Hz Overclock OSD |
Timp raspuns | 1 ms |
Luminozitate | 600 cd/m² |
Contrast | 1000:1 |
Input | - 1x DisplayPort 1.2 - 2x HDMI 2.0 - Jack 3.5 mm - Hub USB 3.0 |
Prindere VESA | 100 x 100 |
Altele | - VESA DisplayHDR 600 - 99% Adobe RGB - AMD FreeSync Premium (DP VRR) - 2x Difuzoare 2W |
Pret comercializare | ~2800 lei |
Galerie foto
Utilizare, imagine si experienta in jocuri
Salutari din nou, dragi tovarasi gameri. Sunt eu, cel de mai sus, doar ca acum am renuntat la blugi si stau in pantaloni scurti. In plus, nu-mi mai rup spatele intr-un scaun “erogonomic” de 300 lei, asta ca deja am ajuns acasa. Deh, saracie mare in redactia asta, nu ne permitem si noi un scaun mai rasarit.
La inima Acer Nitro XV322U se afla un Panel IPS ce te afunda intr-o simfonie de pixeli colorati si te duce in lumi de frumusete fara margini. Cel putin in jocuri.
Cu rezolutia sa nativa QHD, fiecare pixel este meticulos creat pentru a oferi detalii si claritate uluitoare, indiferent daca explorati lumea lui Aloy, va catarati pe stanci cu Lara Croft sau dati rush B pe de_dust2.
Marele atuu al lui Acer Nitro XV322U este refresh rate-ul sau mare, care out of the box este de 240 Hz, iar cu OC-ul din OSD acesta urca pana la 270 Hz.
Un alt punct forte al lui Acer Nitro XV322U este design-ul sau elegant, cat si ergonomic. Cu bezel-urile sale subtiri si estetica minimalista, acest monitor se integreaza perfect in orice configuratie sau mediu in care este utilizat.
Iar suportul sau ajustabil permite gasirea unui unghi de vizualizare perfect pentru confortul maxim in timpul sesiunilor de gaming lungi, avand un unghi de inclinare maxima de 35°, cat si o ajustare maxima a inaltimii de 130 mm.
Acer Nitro XV322U este totusi si un monitor versatil, asta datorita numarului mare de input-uri, care acopera o paleta mai mare de utilizare.
Pe partea video, avem doua port-uri HDMI 2.0 si un DisplayPort 1.2. Pentru audio, avem un port jack 3.5 mm la care utilizatorul isi poate conecta perechea de casti sau un sistem audio. Si cel mai important, din perspectiva mea, Acer Nitro XV322U vine si cu un Hub USB bogat. Port-ul de upstream este un USB B, iar pentru input avem patru porturi USB 3.0, doua care se afla langa conexiunea video, iar doua care se afla pe laterala stanga a monitorului.
Concluzie
Vai de mine, obositor a fost sa fiu o idee mai jovial, chiar si in scris. Chiar am nevoie de aceasta mini vacanta. Ma simt ca si cum as fi fost GM intr-o instanta de D&D. Bun, hai sa ma descalt de aceasta personalitate fada, sa incheiem acest material si sa va las sa va pregatiti de mici si berule.
Ei bine, Acer Nitro XV322U este un monitor care pare sa promita multe, cel putin pe hartie. Si livreaza in mare parte, nu se face de ras, dar am cateva nedumeriri, dar si nemultumiri.
Cea mai mare nedumerire fiind de ce s-a optat ca un monitor impozant, cu o diagonala de 32″ sa fie dotat cu un panel rapid, cu un refresh rate de 270 Hz. Asta pentru ca se bat cap in cap doua concepte.
S-a optat pentru un refresh rate mare, automat fiind un monitor excelent pentru FPS-uri. Doar ca in astfel de titluri competitive, un monitor mare este moartea pasiunii. Dimensiunea de 27″ este pragul maxim pe care-l poti accepta, dimensiunea de 25″ fiind perfecta.
Insa mi-a placut ca s-a optat pentru a dota Acer Nitro XV322U cu un Hub USB, de 4 porturi USB 3.0. Aparent oricat de complex si interesat m-as crede, mi se inmoaie genunchii cand vad un Hub USB pe un monitor si incep sa uit de problemele existentiale care ma apasa zilnic.
Era sa calc pe aratura si sa ma duc iar sprea partea aia intunecata a gandurilor. REVENIM. Trebuie sa zic si cateva lucruri negativa, asa-i?
Bun. Desi vorbim de un panel cu o acuratete ridicata a culorilor redate, nu pot sa zic ca profilurile prezente pe Acer Nitro XV322U m-au dat pe spate. Unele preset-uri sunt prea intunecate, zona care este nitel ca o sabie cu doua taisuri. In gaming, in special in titluri singleplayer, parca e mai comod sa te joci cu un display ceva mai intunecat sa nu-ti abuzeze retina. Totul frumos pana aici. Doar ca in alte activitati, de exemplu cand editam poze pentru alte materiale, aveam dificultati maricele in a distinge si a ma hotari ce modificari sa aduc in Lightroom.
O alta hiba ar fi cele doua porturi HDMI 2.0. Nu, nu ca-s doua la numar, ar fi suficiente. Insuficienta este magistrala celor doua porturi HDMI 2.0, mai ales pentru un monitor QHD, asta pentru ca esti limitat la 144 Hz in cazul de fata. Pentru a beneficia de intreaga potenta a refresh rate-ului ridicat al lui Acer Nitro XV322U, esti fortat sa utilizezi portul DisplayPort. Lucru care nu e neaparat rau, doar ca te limiteaza la device-urile la care il poti utiliza in adevarata sa valoare.
Partea audio este destul de modesta, unde cele doua speakere de putere 2W RMS ar fi utile doar in cazul in care stai intr-o incapere mica, unde sunet de fundal nu patrunde sau ai perechea de casti wireless la incarcat. Totusi, n-as cataloga-o neaparat drept aspect negativ, fiind oarecum in media pietei din punct de vedere a calitatii audio.