In ultima vreme gasim din ce in ce mai multe tastaturi mecanice construite decent si la preturi accesibile. De cele mai multe ori tastaturile mai scumpe ofera in plus niste switch-uri mai exotice, niste caracteristici mai nisate sau un design mai special.
Dar totusi pentru o tastatura buna si comoda nu trebuie sa spargi banca, avand optiuni atat de la producatori necunoscuti cat si renumiti.
Cei de la SPC Gear ne-au obisnuit cu periferice solid construite si la preturi mai mult decat decente, iar tastatura GK630K Tournament nu face exceptie. Este o tastatura in format TenKeyLess, micuta si potenta.
In pachetul ei gasim tastatura, un cablu USB-C destul de rigid si cam atat. Dar dat fiind pretul si caracteristicile, este de ajuns.
Design si constructie
SPC Gear GK630K Tournament are un design simplu si placut. Inca de la prima vedere pare solida si bine facuta, si chiar asa se simte.
Baza e construita dintr-un cadru de plastic cu un plate de aluminiu la suprafata ceea ce ii confera un aspect solid si placut la atingere. Tastatura sta bine pe birou si nu e usor de miscat. Dispune picioruse pentru doua niveluri de inclinatie, si chiar si cu acestea desfacute nu se misca si nu balanseaza deloc.
Pe baza din plastic, pe spatele tastaturii, gasim canale pentru ghidarea cablului USB-C, doua seturi de picioruse pentru reglarea unghiului, multe pad-uri de cauciuc ce ofera stabilitate, si un instrument pentru scoaterea mai facila a tastelor. Foarte dragut, mai ales ca cel mai probabil vei avea nevoie de acel instrument pentru a curata tastatura sau a schimba tastele.
Canalele pentru ghidaj mi se par excelente pentru cablul inclus, si pentru aranjarea cablului pe un birou mai restrictionat ca spatiu. Nu imi place totusi ca portul USB-C e destul de retras si greu de accesat. Chiar si cu cablul inclus in pachet mi s-a parut dificil de nimerit din prima. Iar daca vrei sa folosesti alt cablu, e si mai greu de introdus, fiind foarte retras, s-ar putea sa indesi putin fortat mufa in port.
Keycaps
GK630K vine in mai multe variante de layout-uri si keycaps, inclusiv double-shot PBT pudding. Cea prezentata de noi nu are tastele mentionate anterior, ci unele simple de ABS cu un coating oarecum cauciucat deasupra.
Totusi cred ca sunt cea mai slaba veriga din constructia tastaturii. Se simt mai slab calitative decat restul componentelor si in timp coating-ul cauciucat presimt ca va deveni lipicios si o adevarata problema.
Tastele se simt decent, deloc rau, dar se se simt si usor wobbly, ca si cum nu ar veni la fix pe switch-uri, suna usor goale si nu par a fi cele mai calitative. Desi voi scadea puncte pentru keycaps, nu vad sa fie o problema prea mare. In ziua de azi pot fi gasite usor taste calitative de la 100 lei, iar daca nu iti plac cele incluse, ar merita investitia in unele mai bune pentru ca restul tastaturii e construita foarte bine si vine la un pret decent. Sau poate poti arunca o privire direct la varianta cu Pudding keycaps, acelea fiind mai solide.
Switch-uri
Switch-urile variantei testate de noi sunt Kailh Red RGB, lineare, cu o cursa de activare de 2mm, cursa maxima de 4mm si forta necesara pentru activare de 50g. Sunt medii ca si greutate si cursa, si sunt niste switch-uri lineare decente, comparabile cu Gateron Red, si putin mai fine decat Cherry MX Red. Sunt usor de actionat, au cursa destul de scurta incat sa nu puna o problema reactiilor rapide.
Iluminarea RGB este parte din switch-uri, are culori bune si luminozitate suficienta, iar lumina se distribuie suficient de uniform prin taste si printre ele.
Software
In mare parte a timpului nu am simtit nevoia folosirii unui software pentru tastatura. Toate shortcut-urile media de care ai nevoie sunt pe tastatura. Poti configura usor luminile, blocarea tastei de windows si schimbarea intre eventualele profiluri fara sa intri in software. Desi e un standard pentru majoritatea tastaturilor, apreciez cand comenzile sunt intuitive si usor de folosit fara software.
Totusi daca vrei mai multa personalizare, macro-uri sau mai multe profiluri, SPC Gear pune la dispozitie o aplicatie pentru tastatura. Am gasit acelasi proces destul de inutil de a iti introduce numarul de serie a produsului pe site-ul SPC Gear pentru a downloada aplicatia intr-un zip cu installer necertificat.
Odata instalata aplicatia nu am reusit sa accesez din prima setarile, a trebuit sa fac update-ul de firmware inclus in ZIP, dupa care totul a mers bine. Am gasit in aplicatie tot ce am avut nevoie, inclusiv optiunea de a salva profiluri pe tastatura, pentru a o folosi fara software, ceea ce e minunat si ar trebui sa invete si competitorii mai mari sa faca (*cough* Razer).
Concluzie
Daca esti in cautare de o tastatura simpla si solida, iluminata RGB si fara prea multe briz-brizuri, SPC GK630K iti poate satisface dorinta fara sa spargi banca. Iar daca te simti mai mofturos poti lua in calcul si inlocuirea tastelor cu unele mai bune.
Cum spuneam, competitia e din ce in ce mai acerba si in segmentul entry-level, iar competitori precum Redragon si HyperX ofera optiuni similare de tastaturi cu fir, uneori si la un pret redus. La pretul de sub 300 lei pe care il are SPC Gear GK630K Tournament e o optiune de luat in calcul si care nu va dezamagi.