Tastaturile de multe ori sunt produsele cele mai neglijate cand vine vorba de arsenalul unui gamer.
Si nu fac referire la modul in care fiecare isi ingrijeste perifericul, ci la cat este dispus in general un individ sa cheltuiasca pe o tastatura.
Cunosc cazuri de persoane care se joaca de ani de zile, au jucat chiar la nivel semi pro CS, dar in viata de zi cu zi utilizeaza o tastatura oarecare pe membrana.
Sunt indivizi care-si iau o tastatura mecanica, dar bugetul alocat nu-i permite decat sa-si achizitioneze o tastatura pseudo mecanica.
Evident, procentul majoritar al bugetului alocat unor periferice de gaming pleaca spre soarec si casti. Ce-i drept, sunt si mai importante.
Ei bine, eu cel putin, am descoperit tastaturile mecanice cam prin 2013 sau 2014, nici nu-mi aduc aminte exact.
Stiu doar ca m-am indragostit pe loc de produs. Era un Razer Blackwidow. Si saraca a trecut prin foarte multe. Avea ceva pahare de diverse bauturi inghitite.
Dar da, de atunci n-am mai facut switch-ul inapoi pe membrana. Am mai incercat de curiozitate tastaturile “hibrid”, adica memcanicele sau cum vreti sa le spuneti. Nu m-au atras.
Si m-a zgarmat undeva sa tot incerc tastaturi de la diversi producatori. Dar faceam ce faceam si tot la Blackwidow ma intorceam. Evident, nu exemplarul chinuit de catre existenta mea.
Dar na, cu timpul s-a descperit ca utilizatorii de tastaturi mecanice au si alte preferinte, in general ca vor o tastatura mai mica.
S-a incercat cu form-ul tenkeyless, adica unde a disparut in totalitate numpad-ul. Frumos, elegant, dar parca s-a dorit mai mult.
Si producatorii au zis, de ce nu scoatem si arrows si taste precum home, insert si altele. Adica fix ce era langa numpad. Si au denumit-o 60%.
Dar sunt ceva producatori care sunt deja “experti” pe acest segment de tastaturi. Din punctul meu de vedere, cei mai vizibili din nisa asta sunt cei de la Ducky.
Au facut chiar si un feature cu cei de la HyperX, iar produsul din ce-mi aduc aminte a avut un feedback pozitiv.
Specificatii
Produs | Razer Huntsman mini Mercury |
Tip tastatura | 60% |
Switch-uri | Razer Linear Optical (Red) - 48g - Distanta activare 1.2mm |
Taste | Doubleshot PBT cu functii secundare printate pe laterale |
Dimensiuni | 295 x 102 x 33mm |
Cablu | USB-A - USB-C detasabil |
Iluminare | RGB - Razer Chroma |
Constructie | Top plate de aluminiu pe baza de plastic |
Pret lansare | 679.9 RON (129.99€) |
Utilizare
Cand fac swap de tastaturi, fie ca-mi vin la review astfel de produse, fie ca ma pocneste pe mine din senin nevoia de a schimba tastatura de pe birou, timpul de adaptare pentru mine este foarte mic.
Poate chiar tinde spre zero. Am probleme doar la tastaturile la care au decis din senin producatorii sa plimbe nitel tasta FN. Cam atat.
Dar fiind o tastatura 60%, timpul de adaptare nu a fost 0. Dar nici mare cum m-as fi asteptat. Probabil pentru ca Huntsman mini nu este prima tastatura cu acest form pe care o utilizez.
Daca-n jocuri nu a fost o trecere drastica, m-am simtit putin incomod intr-un work environment. Am folost intr-o singura zi tasta FN cat am folosit-o probabil toata viata pana sa ma lovesc de Huntsman mini.
De multe ori, chiar imi venea sa-mi fac un macro pe mouse pentru tasta FN, asta ca sa-mi fie mai comoda utilizarea. Dar am zis sa sufar ca o baba la frumusete.
Switch-urile sunt faine. Nu mi-au trecut extrem de multe tastaturi cu switch-uri optice sub degete, dar pana in clipa de fata cele prezente pe tastaturile Huntsman sunt preferatele mele.
Nu-s ele cele mai silent switch-uri pe care le-am utilizat, dar nu sunt nici foarte galagioase. Bine, asta o spune cineva ce switch-urile lui preferate sunt Cherry Blue/Razer Green.
Acum chiar sunt curios si sper sa ma lovesc si de switch-urile clicky pe o tastatura Huntsman.
Ce-i drept, m-a luat putin prin surprindere faptul ca Razer a optat pentru keycaps Doubleshot PBT. Dar este un lucru benefic ca au facut asta.
Software
Software-ul a ramas la fel de penibil. Nu inteleg, de ce Razer a pastrat, chiar dupa atata timp, “feature”-ul care iti taie random absolut toate USB-urile cand se pune el pe scanat/updatat.
Nu conteaza ca ai conectat un soarec Logitech, o pereche de casti conectate la DAC sau un HDD extern, daca Synapse s-a pornit sa-si faca damblaua, cateva secunde iti iei adio de la toate port-urile USB, lucru ce pe mine ma irita teribil.
In fine, in acest software se poate customiza iluminarea dar si tastele. Se pot da alte functii, seta macro-uri si altele.
Concluzie
Razer nu este cunoscut pe piata ca fiind un inovator. Care este primul care aduce ceva nou. Daca ma uit in spate, cam mereu a fost cu un pas in urma celorlalti, abia apoi au scos si ei ceva similar ca performanta. Sau in unele cazuri mai bun.
Cel mai bun exemple sunt soarecii wireless din portofoliul celor de la Razer. A durat ceva ani pana sa ofere si Razer un mouse wireless competitiv. Cred ca ne aducem toti aminte acei soareci Mamba pe laser si wireless, care erau penibili.
Si acum Razer are pe piata mousi performanti precum Viper Ultimate, Basilisk Ultimate sau Deathadder V2 Pro.
Iar legat de Hunstman mini, dupa parerea mea au cam nimerit-o. Ar fi fost fain daca aveau o gama mai larga de switch-uri, dar aici probabil sunt limitati de catre switch-urile celor de la A4tech. Switch-uri care nu-si deloc rele, doar ca parca putin dubios sa vezi ceva de la A4tech pe un produs Razer, Nu?
Dar da, tastatura e faina. Este putin scumpicica, adica se invarte in jurul sumei de 600 lei pe la noi, insa asta nu ne surprinde chiar atat de mult, nu-i asa?
Adica nu s-a apucat acum Razer sa reinventeze roata, cam orice producator varfurile de gama si le pozitioneaza oleaca mai sus.
Eu acum sper ca pe viitor voi gasi pe piata si un Huntsman mini Quartz. Daca-l vad vreodata, voi face instabuy.
Dar pana atunci, nici modelul Mercury nu este de lepadat.