Razer Huntsman V2 Analog foloseste ceva destul de rar intalnit pe tastaturi, si anume switch-uri analogice. Chiar daca stii sau nu ce sunt, cel mai probabil le-ai intalnit in controllerele din ultimii 10-15 ani, in triggere. Tastele lui Huntsman V2 Analog functioneaza toate practic ca niste triggere, iar asta vine in mare parte doar cu beneficii. Tastatura in sine e una full size cu butoane media si rotita de volum.
Constructie si confort
Hai sa vorbim intai de confort. Razer a inclus in pachet, ca la majoritatea modelelor, un wristpad cu burete moale acoperit cu piele sintetica, si e super confortabil. E fix cat trebuie incat sa fie moale dar sa iti poti sprijini mainile pe el fara sa te afunzi complet. Pe langa asta, la Huntsman V2 Analog wristpad-ul are si o banda LED-uri RGB pe cele 3 laturi vizibile, si un sistem interesant de pad-uri de contact prin care sa treaca curentul pentru LED-uri. Arata destul de misto, mai ales peste un pad negru sau pe intuneric. Tastatura e si ea reglabila pe 3 niveluri de inaltime si inclinatie, iar per total mi s-a parut ok ca si confort.
La prima impresie Razer Hunstman V2 Analog e mare si pare construita ca un tanc. Cand am luat cutia in mana mi s-a parut neasteptat de grea si m-am gandit ca asa ar trebui, la banii care ii dai pe ea, sa fie super solida. Si sincer, e chiar bine construita. E un mix de metale si plastice bine construite si alese. Cel mai important mi se pare ca se simte solida la tastat si nu creaza un ecou mare cand scrii repede. Top plate-ul e din aluminiu cu un finish mat, se simte placut la atingere si arata minunat, asta cateva zile cel mult, pentru ca dupa va fi vizibil fiecare fir de praf si fiecare amprenta.
Keycap-urile sunt din PBT si se simt bine la atingere, nu sunt cele mai confortabile, mie mi s-au parut putin cam ascutite pe margini, dar per total sunt bune si par a fi calitative.
Ceea ce e dezamagitor este iluminarea tastelor. Iluminarea e destul de slaba ca intensitate, chiar si la maxim, iar marcajele unor taste nu sunt uniform iluminate. Ma asteptam la mai mult efort de design din partea Razer in bugetul asta. Vorbind de iluminare, rotita de volum e si ea inegal iluminata, posibil din cauza ca partea de cauciuc a rotitei nu e simetrica, cand rotesti o parte o sa ramana mai putin iluminata.
Huntsman V2 Analog are un port pass-through USB-A. Port-ul e chiar util daca vrei sa iti incarci telefonul direct din tastatura, sau poate castile, sau poate vrei sa bagi direct mouse-ul sau un stick ceva. In acelasi timp vine si cu un mare inconvenient pentru mine, si anume cabluri fixe. Da, vine cu 2 cabluri fixe, foarte rigide, un USB-C (cu adaptor USB-A inclus) pentru conectare si un USB-A pentru passthrough. Asta inseamna ca eu nu pot folosi un cablu pentru laptop si unul pentru PC, pe care sa le tot schimb intre ele cand lucrez pe unul sau pe altul, ci trebuie sa ma bag in spatele PC-ului sa scot cablul ca dupa sa il aranjez cumva pe birou si sa il bag in laptop. Sincer, nu as fi comentat asta daca era o tastatura de buget, dar in banii astia, avand in vedere ca tastatura nu e wireless, mi se pare un inconvenient maricel sa ai cabluri fixe.
Butoanele media sunt 4 la numar, o rotita de volum cu buton de Mute/Unmute pe mijloc, si butoane de Play/Pause, Previous si Next. Acesteas sunt foarte iesite in relief, cam la nivelul tastelor, si initial mi-au lasat impresia ca ar folosi un mecanism similar cu restul tastelor, ceva cu o cursa destul de lunga, dar cand am apasat pe ele mi-am dat seama ca folosesc niste switch-uri similare mai de graba cu cele de mouse, cu o cursa foarte scurta si clicky. Putin ciudat asta, dar m-am obisnuit repede si am inteles de ce sunt asa, ca sa fie mai usor accesibile. Alta chestie putin ciudata este ca rotita de volum a iesita pe laterala dreapta a tastaturii, dar daca dai de pe laterala in sus, volumul scade, si invers. Deci e iesita pe laterala dar e gandita ca si cum ar trebui folosita de sus. Putin neintuitiv. Per total totusi ma declar multumit de butoane, e mai bine ca sunt, dar ar fi meritat putin mai multa atentie la detalii.
Switch-uri
Switch-urile folosite in Huntsman V2 Analog sunt numite Razer™ Analog Optical Switch dar par a fi din aceiasi familie ca celelalte switch-uri cu stabilizator inclus folosite de Razer si de Bloody, Light Strike Libra. Ce e foarte misto e faptul ca distanta apasarii e inregistrata cam la fiecare zecime de milimetru. Asta inseamna ca in cursa totala de 3.6mm poti inregistra cam 11 pasi, incepand de la 1.5mm, distanta minima de activare, iar distanta asta e reglabila in Synapse. Ceea ce inseamna ca daca vrei un switch super usor, pui distanta de activare la 1.5mm, daca vrei sa se inregistreze doar cand tasta ajunge jos de tot, pui la 3.6mm, iar orice nivel dintre poate fi folosit pentru reglaje mai pretentioase.
Switch-urile astea chiar mi se pare ca se simt foarte bine. Sunt stabile si fine. Atat de fine ca e greu sa scoti vreun sunet din ele sau vreo senzatie de frecare. Singurele sunete sunt cele de bottom-out si de revenire la pozitie. Si astea se aud tare. Tastatura desi are switch-uri liniare suna cam la fel de tare ca una cu switch-uri clicky. Asta cred ca se intampla din cauza ca switch-urile sunt pozitionate sus de tot pe plate, si nu au o zona de dampening. Chiar si asa, ofera o experienta placuta in scriere si in jocuri.
Software
Eh, aici e cu una calda si una rece. Din fericire Razer Huntsman V2 Analog e foarte personalizabila, probabil cea mai personalizabila tastatura pe care am intalnit-o, pentru ca adauga un nivel in plus de complexitate, distanta de activare a switch-urilor si componenta analog. Din pacate toate acestea sunt gestionate prin Synapse.
O sa incep de la prima instalare a tastaturii care necesita 2 restart-uri. Bag tastatura, instalez Synapse (chiar daca era instalat deja ?!?), dau restart, intru in Synapse, cica are update de facut, fac update, iar imi cere restart. De ce?! Poate ca modifica ceva registri sau cine stie ce, dar sunt sigur ca se putea gasi o solutie mai eleganta.
Trecand intr-un final peste instalare, Synapse ofera niste chestii interesante. Pe prima pagina a tastaturii, Customize, apare o bifa noua fata de alte tastaturi, ‘WASD to controller joystick’ si un buton de Bind. Asta inseamna ca poti da un click si WASD pot fi folosite ca un joystick in jocuri. Acum vine si una rece, atata timp cat tastele sunt binduite ca si controller acestea nu pot fi folosite ca taste normale. Cumva de asteptat, dar tot un inconvenient.
Pe langa bifa din prima pagina, fiecare tasta poate avea o distanta de activare personalizata si poate fi setata ca o tasta sau o actiune pe controller. Asta mi se pare foarte misto, daca esti genul caruia ii place sa isi personalizeze fiecare milimetru din experienta pe care o are cu gadget-urile lui. Eu personal am setat distanta pentru toate tastele la 1.5mm si mi s-a parut perfect, venind de la tastatura proprie cu switch-uri cu distanta de activare de 1.2mm.
Si din nou una rece. Incercand sa ma joc Rocket League am sesizat ca Huntsman V2 Analog s-a trecut singura ca si Controller 1, chiar daca nu aveam nicio tasta de controller binduita, asta insemnand ca nu ma pot juca cu controller-ul atata timp cat am tastatura conectata. Big oof.
Concluzie
Cat am avut tastatura la teste am jucat atat Call of Duty:MW, Apex Legends si Dota 2 cat si Forza Horizon 4si Rocket League cu ea. In mare parte pot spune ca se simte diferenta clar fata de o tastatura normala, ai mai mult control, dar tot mi se pare mai placuta experienta de a juca din controller jocurile facute pentru asta. Asta mie personal, ca cel mai probabil cuiva caruia nu-i plac controllerele deloc sau nu e obisnuit cu ele i se va parea fix opusul. Si oricum, cel mai probabil daca ai un controller nu vei lua tastatura asta sa il inlocuiesti, ci o iei daca nu folosesti un controller sau daca te atrage distanta de activare personalizabila.
La pretul oficial de vreo 1200 LEI e greu sa o recomanzi, dar acum, la momentul scrierii articolului, o poti gasi la oferta la putin sub 900 LEI. Are features misto, pot spune chiar unice la noi pe piata, si daca alea te intereseaza, ia-o, nu e ca si cum gasesti in alta parte.