Intr-o perioada in care mai toti producatorii inventeaza tot felul de gimmick-uri pe zona de periferice, unele de succes, altele nu, iata ca cineva ramane fidel conceptului de baza.
Cum, nu ati auzit pana acum de cei de la Vaxee? Nu trebuie sa va blamati prea rau, asta pentru ca desi sunt parte dintr-o nisa, sunt ceva de genul mai nisati decat nisa. Hai ca mai rau v-am bagat in ceata cu tenativa mea de a da metafore in scris.
Ei bine, ca sa fac un mic rezumat, la sfarsitul erei CS 1.6 si inceputul lui CS:GO a aparut de nicaieri un producator de mousi de gaming, pe nume Zowie. Au lansat pe piata produse cu forma cunoscuta utilizatorului, dar totusi au oferit o experienta si un produs de o calitate mai buna decat cea oferita de catre competitor.
Au fost mai multi factori de au dus la succesul celor de la Zowie. Au colaborat cu nume sacre din zona esport-ului, anume HeatoN si SpawN. Au avut o vizibilitate extrem de buna in piata, in special la evenimente internationale precum Dreamhack sau altele. Si totul a culminat cand BenQ i-au achizitionat, astfel asigurand bugetul necesar ca baietii de la Zowie sa treaca nivelul urmator.
Si au facut-o asta pentru ca o buna perioada de timp, mare procentaj din jucatorii profesionisti de CS:GO utilizau mousi din portofoliul lor, asta insemnand peste 60% din cei prezenti in scena tier1, 2 si 3. Declinul a inceput cand Logitech a lansat senzorul HERO, implicit si Logitech G Pro Wireless, astfel mutand treptat procentajul de utilizare catre ei. Si acolo a ramas.
Ei bine, Zowie nu a oferit un raspuns pe masura ci doar au mai scos un mouse de gaming wired, anume seria Zowie S. Si cam atat. Insa dupa cateva luni, lucrurile aveau sa se lege si sa intelegem “miscarile” din piata. Asta pentru ca oamenii ce au stat la baza proiectului Zowie au parasit firma, astfel luand nastere brandul Vaxee.
Momentan, par ca se descurca de minune, acum sa vedem daca pot atinge iar varful muntelui cum au mai facut-o in trecut.
Specificatii tehnice
Denumire produs | Vaxee Zygen NP-01 |
Tip conexiune | Wired USB |
Dimensiuni | 120 mm x 66 mm x 39 mm |
Greutate | 75 g |
Senzor | PixArt PMW3389 |
Numar butoane | 5 |
Tip switch-uri | micro switch Huano 60g |
Altele | Paracord 2m, LOD customizabil, click response customizabil |
SRP | 69.99 € |
Constructie si utilizare
Inca de la inceput se poate vedea faptul ca Vaxee Zygen NP-01 si Zowie S2-C sunt mousi extrem de similari. Cel mai probabil Zowie S2 a fost foarte aproape de stadiul de productie cand a fost exit-ul grupului “Vaxee” din firma, iar in cele din urma cei de la Vaxee i-au adus niste mici modificari. Asta pentru ca, desi de sus par similari cei doi soareci, pe partea laterala stanga Vaxee Zygen NP-01 pare mai mult similar cu un Zowie EC2 decat cu S2.
Vaxee Zygen NP-01 are o forma non simetrica, destinata dreptacilor. Acesta masoara 120 mm x 66 mm x 39 mm, cantareste 75 de grame fara fir si suprafata carcasei este complet mata. Textura este usor diferita la click-uri fata de carcasa in sine, aceasta fiind usor mai grunjoasa pe suprafata de actiune a click-urilor. Soarecul este destinat celor ce au mana de dimensiune medie si mare, fiind extrem de comod celor ce utilizeaza atat grip claw, cat si palm grip.
Mouse-ul in sine da senzatia de o calitate ridica a calitatii, asta pentru ca carcasa efectiv nu trosneste, nu bate, nu troncane. Cei de la Vaxee au optat in a implementa click-urile ca “suprafata” separata din carcasa mouse-ului, astfel asigurand o durata de viata prelungita a butoanelor. Click-urile au o senzatie mica de “hollow” sub ele, insa este una placuta, fiind oarecum chiar familiara.
Desi fizic scroll-ul este usor diferit fata de cel prezent pe soarecii Zowie, sunetul redat de catre cel prezent pe Vaxee Zygen NP-01 este foarte similar. Mai exact, desi are o actiune placuta si o utiliare lina, zgomotul redat este prea puternic pentru gusturile mele.
Customizarea mouse-ului se face exclusiv prin butoanele prezente pe mouse. DPI-ul, polling rate-ul si click response-ul se modifica utilizand butoanele prezente pe burta mouse-ului, iar fiecare are 3 trepte de customizare, mai putin stagiile DPI care sunt patru la numar – 400, 800, 1600 si 3200 DPI. Polling rate-ul poate fi trecut in cele 3 stagii – 125Hz, 500Hz si 1000Hz. Iar cel din urma, adica click response-ul, are 3 trepte, anume 2ms, 4ms si 8ms.
Sigur, asta nu este singura customizare accesibila utilizatorului. Una destul de importanta este customizarea lift off distance-ului (LOD). Acesta nu are la dispozitie un buton specific, ci aceasta are loc printr-o actiune ceva mai ampla, utilizand un combo de butoane dar si cateva actiuni extra. Cei de la Vaxee detaliaza acest lucru aici.
Mouse-ul l-am utilizat exclusiv pe suprafete textile, anume HyperX Fury S, SteelSeries QCK Heavy, Corsair MM500, dar si pe HyperX Pulsefire Mat. Pe toate suprafetele s-a comportat mai mult decat onorabil, iar pe suprafata destinata low sensitivity – high control, anume HyperX Pulsefire Mat, am simtit ca as putea sa obtin maximul. Pare usor problematica daca suprafata textila este ceva mai groasa, asta datorita skatez-urilor subtiri.
Concluzie
In clipa de fata Vaxee Zygen NP-01 este unul din cei mai reusiti mousi de gaming wired, insa lucrul asta nu ma surprinde. Asta pentru ca dupa cum am zis si mai sus in material, in spatele proiectului Vaxee sunt baietii care au dus sus segmentul de periferice al celor de la Zowie.
Vaxee Zygen NP-01 este un mouse ce se adreseaza celor elitisti, tryhard sau cei din zona esports. Faptul ca este plug and play si ca-l poti configura aproape complet doar din butoane este un lucru pozitiv, avand in vedere cate probleme au software-urile de periferice in ziua de azi. Are un quality build iesit din comun, o implementare buna a unui senzor optic bun, dar nu in ultimul rand si o forma placuta. Insa nu este mouse-ul perfect.
Greutatea de 75 g nu este neaparat marea problema a mouse-ului, chiar daca pe piata exista mousi mai usori, chiar si wireless. Cea mai mare problema a mouse-ului este cablul paracord. Sigur, este un upgrade imens versus cel de “cauciuc” prezent pe mousii de gaming din trecut, insa cel prezent pe Vaxee Zygen NP-01 este destul de rigid, iar mouse-ul l-am putut utiliza comod doar impreuna cu mouse bungee.
Pretul nu reprezinta nici eu o problema prea mare. Sigur, sa dai ~350 lei pe un mouse wired in zilele noastre te face sa ridici putin spranceana, insa trebuie sa nu uiti un lucru esential: ca vei avea ocazia sa utilizezi un soarec de top, chiar daca il plimbi in lesa pe birou.
Vestea buna este ca cei de la Vaxee au anuntat recent ca intra si pe segmentul de mousi de gaming wireless prin modelul Vaxee XE, lucru ce ma bucura si sunt putin entuziasmat sa ajung sa pun mana pe un sample al cestui produs.