De SteelSeries a auzit mai toata lumea care are macar minimul de cunostinte despre periferice de gaming sau esports.
Asta pentru ca, in urma cu multi ani, SteelSeries era probabil cel mai mare producator de periferice de gaming. Si nu doar ca la acel moment aveau printre cele mai bune produse prezente pe piata din acest segment de produse, ci si aveau o vizibilitate in piata extrem de mare.
Pe langa ca sponsorizau evenimente premium din esports, in special cele dedicate Counter Strike-ului, acestia colaborau si cu cele mai multe organizatii de gaming. De multe ori chiar si cele mai mari.
Ca sa va dau cateva exemple, aveau in portofoliu echipe cu vizibilitate locala precum The Elder Gods (TeG) sau Earthquake (Eq). Insa acestia colaborau si cu nume cunoscute la nivel mondial precum Schroet Kommando (SK Gaming), Natus Vincere (Na`Vi), Meet your Makers (MYM), mousesports si multe altele.
Insa pe parcursul anilor, cei de la SteelSeries si-au pierdut din acea stralucire. Au facut partial trecerea de la esports/tryhard catre semi casual, oferind uneori produse care publicul tinta din anii anteriori nu le-ar fi bagat in seama. Cel mai evident exemplu este bineinteles mouse-ul cu senzor de proximitate.
Desi in teorie nu suna neaparat rau acest concept, in utilizarea de zi cu zi si in special in gaming insa din pacate era un dezastru. Asta pentru ca senzorul de proximitate taia senzorul de tracking fix cand iti era lumea mai draga.
Si totusi, in ultimii ani SteelSeries iti lasa impresia ca ar dori sa revina unde a fost odinioara. Insa mereu par ca se impedica fix inainte de finish line si te lasa cu un gust amar. Asta pentru ca au scos produse care pareau interesante, dar “gafau” fix unde nu te asteptai. De exemplu, SteelSeries Ten a fost un mouse reusit, dar s-au faultat singuri cand l-au dotat cu fir specific mousilor de tip office.
Si sunt destul de sigur daca cei de la SteelSeries ar scoate acum Sensei Ten cu cablul prezent pe seria Aerox ar avea iar un mouse care ar intra cu usurinta in top5.
Dar totusi cei de la SteelSeries au lansat si produse interesante in ultimii ani, anume mousii SteelSeries Prime si SteelSeries Prime Wireless.
Dar ca sa revin totusi la subiectul zilei, SteelSeries anuntat cu putin timp in urma noua serie de mousi Aerox. Au o revansa de luat, pentru ca seria precedenta a produselor Aerox desi pe hartie arata interesant, au reusit din pacate, cel putin pe mine personal, sa ma dezamageasca teribil. Fac aici referire strict la SteelSeries Aerox 3.
E drept, a urmat apoi un mic revamp si seria wireless care pare sa fi avut ceva lipici la public. Insa din pacate nu am mai reusit pana in ziua de azi sa iau in primire un astfel de mouse.
Specificatii
Denumire produs | SteelSeries Aerox 5 |
Senzor | SteelSeries TrueMove Air Optic 18000 DPI |
Viteza tracking | 400 IPS |
Numar butoane | 9 |
Switch-uri | SteelSeries mechanical 80 mil |
Greutate | 66 grame |
Dimensiuni | 128.8 x 62.8 x 26.7 mm |
RRP | 89.99 euro |
Constructie si utilizare
Ca sa incep cu inceputul. Loot-ul din cutie pare unul scurt si la obiect. Anume, gasesti doar niste sheet-uri si cablul USB pentru conectare la PC.
Bine, decat sa gasesc in pachet multe foi promotionale sau stickere total inutile, parca e mai ok asa. Dar totusi iti da si senzatia ca parca totusi meritai oleaca de atentie in plus, mai ales cand te gandesti cat ajungi sa platesti pe el. As fi pus in pachet un set de skatez-uri, asa cum se gaseste in pachetul oferit de catre HyperX in cutia lui Pulsefire Haste.
Si totusi, mai e de apreciat faptul ca cei de la SteelSeries pun in pachet cablul sub forma circulara. Lucrul asta se intampla si la mousii din seria Prime. De ce spun ca este un lucru pozitiv? Pai este simplu, asta pentru ca de obicei mousii wired au firul prins sa ocupe cat mai putin spatiu in pachet si de multe ori se fac cute de care scapi abia dupa cateva zile sau chiar saptamani de utilizare.
Desi este oleaca cam rigid, imi place suprafata firului si faptul ca SteelSeries au dotat un mouse wired cu un cablu detasabil. Mi se pare un concept ce ar trebui urmat si de catre ceilalti producatori.
SteelSeries Aerox 5 este un mouse cu forma ergonomica, destinat dreptacilor. Forma il face ideal pentru utilizatorii de grip-uri precum claw sau palm.
Mouse-ul dispune de noua butoane, iar acestea sunt pozitionate astfel: pe partea superioara gasim clasicele click stanga si click dreapta, scroll si DPI switch, iar pe lateral gasim restul de butoane. Cel mai probabil la numar va iese ceva gresit, asta pentru ca in evidenta ies doar clasicele butoane backward, forward si “sniper” sau trigger cum este cunoscut in unele cercuri.
Ei bine, deasupra butoanelor forward/backward se afla un buton pe intreaga lungime a acestora, iar aceasta are zona de actiune up si down, care evident le poti bind-ui in software-ul celor de la SteelSeries dupa bunul plac.
Cum este si cazul lui SteelSeries Aerox 3, mouse-ul SteelSeries Aerox 5 nu are click-urile bucati intregi in carcasa, lucru ce ii ajuta pe cei ce folosesc claw grip dar nu tin varful degetelor pe muchia click-urilor.
Si totusi, pe astfel de click-uri zona de actiune este in mare parte egala, indiferent de zona in care se exercita actiunea. Insa din pacate pe Aerox 5 click-urile se apasa o idee mai greu in special in zona in care incepe honeycomb-ul pe click-uri.
Scroll-ul pare sa fie fix cel care este prezent si pe SteelSeries Aerox 3. Este unul placut in utilizare si silentios, insa as fi preferat totusi daca ar fi avut striatii mai iesite in relief.
Skatez-urile prezente pe SteelSeries Aerox 5 sunt albe 100% Pure PTFE si patineaza destul de frumos pe suprafete textile precum cele prezente pe Razer Gigantus, HyperX Fury S sau SteelSeries QCK Heavy.
Software
Software-ul celor de la SteelSeries aparent a suferit cateva modificari in ultima perioada. Din SteelSeries Engine i-au schimbat numele in SteelSeries GG, iar mainpage-ul nu este cu produsele conectate, ci un mic clutter pe pagina, insa oarecum ordonat. In mare, e un mini shop SteelSeries, dar si o mica prezentare a produselor din catalog. Culmea e ca am vazut ca si cei de la Razer au inceput sa faca ceva similar cu Synapse, deci macar cuiva i se pare o idee interesanta.
Partea de customizare a produselor SteelSeries se gaseste la Engine (ca denumirea anterioara a software-ului).
Software-ul este utilizabil, avand o interfata usor de navigat prin ea. In ea poti customizare iluminarea, polling rate-ul, angle snapping, DPI sau setarea butoanelor.
Concluzie
SteelSeries Aerox 5 are o forma comoda. Au scapat si de sentimentul ala de produs ieftin. Insa, carcasa inca nu este ceea ce trebuie, asta pentru ca o auzi din senin cum trozneste cand pui putina presiune pe ea. Si asta pare sa fie boala mousilor honeycomb, lucru intalnit chiar si pe HyperX Pulsefire Haste Wireless, Glorious Model O- sau Xtrfy M42.
Iluminarea nu prea a fost gandita prea bine. Desi nu ma mai dau in vant dupa iluminarea RGB prezenta pe un mouse de gaming, in cazul de fata putea lipsi cu desavarsire avand in vedere ca vizibilitatea lasa de dorit. Asta pentru ca, aceasta este prezenta doar pe partea dorsala, adica pe burta mouse-lui. Si felul in care a fost conceputa ii da totusi un sentiment de “se putea mai bine”.
Este Aerox 5 un salt inainte fata Aerox 3? Categoric! Si totusi era loc de mai bine. Mereu e loc de mai bine, nu doar in cazul de fata.
Insa da, SteelSeries reconfirma trendul ascendent cand vine vorba de produsele lansate in ultimii ani. Par ca si-au revenit nitel din mahmureala care a durat ceva ani. Este drept, se misca cam lent.
Totusi, este de apreciat ca macar vezi modificari pozitive cu fiecare lansare. Alti producatori de multe ori bat pasul pe loc sau chiar devem o regres de la o lansare la alta.
Mouse-ul SteelSeries Aerox 5 are un pret recomandat de vanzare de 450 lei, insa vad pe webshop-ul celor de la SteelSeries deja este la promotie si se vinde cu 350 lei.
Pretul de lista este unul maricel, avand in vedere ca are cateva neajunsuri si este totusi un mouse wired. Insa nu este un mouse rau.