Razer a surpins putin la finele anului 2019, cand a lansat Razer Viper. Si spun surpins ca lumea de fel era obisnuita ca Deathadder sa vina mereu cu un refresh sau cu ce au mai imbunatatit prin laboratoare.
La scurt timp au scos si o versiune wireless, anume Razer Viper Ultimate, care a fost primit foarte bine de catre public.
Si ca sa inchida complet circuitul, au lansat si mousi mai mici, mai usori, dar si mai ieftini: Razer Viper Mini si Razer Deathadder Mini.
Evident, taiand costuri, au implementat si un senzor mai slab decat pe celelalte doua modele din familia Viper.
Asta nu e deloc doar mezinul la marime din familia Viper, ci si la specificatii. Dar totusi nu e un “esec” si nici rusinea familiei. Dar totusi au pastrat pe soarec switch-urile optice, dar si cablul Speedflex, prezente si ele pe toti mousii lansati de catre Razer in ultimii doi ani.
Eu l-am chinuit zilele astea in LoL, Dota, World of Warcraft, CS:GO si Valorant, si nu a fost rau deloc.
Specificatii Razer Viper Mini
Masuri (LxWxH) | 118.3 x 53.5 x 38.3mm |
Greutate | 61g |
Tipul de Senzor | Optic |
Modelul Senzorului | PixArt 3359 |
Sensitivitate | 8.500 DPI |
Timp de raspuns | 1ms |
Butoane programabile | 6 |
Lungime Cablu | 2m |
Luminite | 2 zone cu LED programabile |
Ambalaj
In cutie, nu gasesti multe, mouse-ul, instructiunile, un sticker tipic Razer si cam atat. Cutia e asa tipic Razer, cu verde. Mouse-ul vine intr-o pelicula de protectie, asa classy. Cutia se simte bine la atingere, ai toate detaliile acolo, dar, sincer, cine ia un mouse pentru cutie?
Greutate, forma, materiale
O luam cu aspectele exterioare. Din punct de vedere al design-ului, Razer Viper Mini este, precum ii sugereaza si numele, un mouse mic de numai 61g, desi pe cantar a iesit cu 1g mai usor. La gramajul acesta mouse-ul se simte foarte usor in mana, este usor de mutat si manevrat – chiar si pe un mousepad mic, facandu-l perfect pentru shootere.
In jocurile de tip MMO sau MOBA nu am simtit asa mare diferenta. Totusi pentru o persoana care prefera un mouse mai greu, asta nu e alegerea potrivita.
Pentru shotere e tot ce trebuie. Chiar daca il pui la 400 de DPI, cum am facut eu, il muti cu usurinta de colo-colo, asa ca la o intoarcere rapida, micutul soricel te nu te va dezamagi. Atentie totusi daca il lasi pe DPI mare, 1000+. Datorita marimii si a greutatii, o sa “zboare” mouse-ul si la cea mai mica atingere.
Tot la design vreau sa apreciez ceva. Acest mini are o aditie, neimportanta din punct de vedere tehnic, dar misto cand vine vorba de estetic.
Are asa o bara mica de led sub mouse, de iti da impresia ca e ceva soricel tunat in GTA. Lasand gluma la o parte, e lucru dragutel, pe care fratii mai mari nu il au, asa un underglow.
Ofera asa un look mai premium. Da, este aceelasi led ca si cel de la logo, si ce culoare pui la logo in aplicatia Razer Synapse aceeasi culoare o sa aiba si el, dar macar e mai colorat si luminos decat fratii sai.
Am mentionat ca daca esti stangaci nu poti “colabora” cu Viper mini? Razer a decis sa ii exluda pe stangaci din peisaj, mouse-ul fiind conceput intr-un mod neprietenos.
Exista doar o singura curbatura doar pe partea interioara, si anume pe partea stanga. Pe partea dreapta, unde in mod normal si-ar tine un stangaci degetul mare, e asa un panel drept. Sa nu mentionez ca Razer aici a scos acele laturi texturate, si e doar un plastic simplut.
Fratiorul lui Razer Viper, are o lungime de 11.7mm, o latime de 53.5mm si o inaltime de 38.3mm. Paradoxal, desi lungimea si latimea este semnificativ mai mica decat la varianta mare, inaltimea este mai mare chiar decat a unui Viper Ultimate, Razer gandindu-se in prealabil la cei care prefera claw-gripul. Totusi, pentru o persoana care are palma mai mare de 17cm si nu prefera clawgripul sau fingertip grip, este o problema.
Asa ca, fa o mica masuratoare inainte de a-l achiziona. Din perspectiva unei persoane cu mana foarte mica, mouse-ul a fost la fix. Se aseaza foarte bine in palma, este comod si ergonomic. Asa ca, un plus subiectiv aici.
Daca esti fanul culorilor mai indraznete la mouse, nu cred ca o sa te atraga Mini-ul. Vine doar intr-o culoare si anume negru. Dar, textura este exact ca la cei mari. Un plastic mat, negru cu o singura bara lucioasa intre click-uri si partea pentru palma. Inafara de culorile pe care ii le poti da la logo si underglow, nu prea ai prea multe variante.
Senzor
Vorbind de DPI, aici Razer au mai scazut, justificand astfel si pretul. Nu putea sa fie o copie in miniatura a lui Razer Viper, nu? Aici avem doar 8.500 de DPI si cel mai slab sensor din gama.
Senzorul este unul optic care are o acceleratie de 35G. Nu e rau, dar nici bine, avand in vedere ca mai adaugi putin si il iei pe cel mare, cu un DPI si o acceleratie mai mare.
Dar, din nou, totul depinde de ce vrei sa faci cu acest soricel. Casual gaming? Sigur, go for it, dar daca vrei mai mult, orienteaza-te spre altceva. Totusi pentru pretul sau, este destul de generos.
De alunecat, aluneca bine soricelul. Razer Viper Mini are doua skatez-uri, sus si jos care il fac sa “zboare” pe mousepad. Asta combinate cu greutatea redusa, il fac pe Viper Mini un soricel rapid. Ca o mica paranteza, skatez-urile nu sunt de la “cei mari”, ci unele proprii, albe, cu o textura lucioasa.
Click-uri, scroll si butoane
Eu zilele astea l-am tot abuzat si am clickuit pe el in Dota si LoL de nu a mai putut saracu. Sincer, e foarte silentios. Nu stiu de la ce sau cum, dar nu m-a deranjat sa aud incontinuu click.
Soricelul e friendly pentru cei care au colegi de camera suparati ca aud clickaituri la 2 dimineata. Dupa cum am amintit si mai sus Razer Viper Mini este dotat si el cu switch-uri optice, astfel facand ca timpul de raspuns sa fie de 0.2 milisecunde.
Nici scroll-ul nu se lasa mai prejos. La fel si el, e silentios si tactil. Totusi la butoanele de pe margine am o plangere. Se apasa mai greut. Nu este un light click, ci este o apasare strasnica.
La WoW chiar am simtit asta, si nu se simte bine. Tot la capitolul butoane, avem doar 6 butoane programabile zic ei, dar in practica sunt doar 2, cele 2 de pe margine ( sa zicem 3, daca folosesti si scroll-ul ca buton programat in-game) . Butonul mic din mijloc e de DPI only, iar de data asta nu e ascuns sub mouse.
Cablu
Da, este un soricel cu fir. Asa ca daca te-ai obisnuit cu o masa goala si nu vrei batai de cap cand vine vorba de cable management si iti place libertatea unui wireless, just don’t.
Cablul, da este de la cel mare, the Speed Flex Cable, si este chiar bun. Nu se prinde de marginile biroului si nu e nici vrun cabul dinacela impletit ca pe vremuri. Soricelul nu m-a incurcat cand a venit vorba de fir, nu il tragea ceva in jos si nici nu se bloca pe undeva.
Software
Si un plus, totul este programabil. In Razer Synapse ai tot ce iti trebuie. Poti sa schimbi culoarea mouse-ului si sa ii adaugi diferite efecte de breathing, rotating, etc. Poti sa faci combinatii de culori, poti sa alegi sensitivitatea, sa pui macro-uri si multe altele.
Poti sa alegi anumite preseturi pentru jocuri – spre exemplu in GTA5, poti sa ai culoarea mouse-ului in functie de persoanjul cu care joci. Aranjeaza-le cum vrei setarile, mouse-ul are memorie on-board si le va salva. Da, nu e ca la un Viper Ultimate sa customizezi absolut orice, dar decat nimic.
Concluzii
Eu m-am simtit bine cu soricelul, mi-a fost extrem de comod, iar in shotere nu am mai avut acea senzatia “ca dau la manivela” cand dadeam de mouse in diferite colturi pe o sensibiliatate de 400 DPI.
Aveam totusi avantajul unei persoane dreptace (aparent a devenit un privilegiu) si a unei palme mici. Razer face o treaba buna si pe nisa asta de produse mai ieftinute, asta chiar fiind un mouse decent pentru cam orice buzunar.
Da, m-a durut ca nu puteam sa apas ferm pe butoanele laterale si ca nu puteam sa il plimb prin camera cu mine, dar e micul pret pe care il platesti (sau mai bine zis nu il platesti).
Deci ca sa raspund la intrebare: Pentru cine este acest mouse?. In opinia mea, pentru cine nu doreste mult. La un pret de 180 de lei, este un mouse bunicel pentru un tanar gamer, pentru cineva cu o palma micuta care nu e asa hardcore into gaming sau pentru cine vrea ceva mai de buget. Este un mouse Razer, si da e worth it pretul sau, daca nu vrei multe. Daca vrei si DPI mai mare si wireless si marime mai mare si suport ambidextru , mai pune niste banisori.
De la o persoana “cu avantaj” azi are un 8, dar de la cineva care nu are acest noroc, probabil era mai putin.