Razer fac mousi wireless de ceva timp. Primul de genul de care imi amintesc a fost Razer Mamba, si era si el, un fel de DeathAdder fara fir. La vremea lui era scump, si nu la fel de bun ca variantele cu fir de la vremea respectiva, in primul rand pentru ca avea un senzor laser. Intre timp au mai aparut alte modele, au aparut refresh-uri si remake-uri la Mamba. Design-ul lui Mamba s-a diferentiat din ce in ce mai mult de DeathAdder, pana cand a devenit ceva complet diferit. Iar acum, prin DeathAdder V2 Pro, avem un DeathAdder wireless propriu-zis, cu senzor optic, raspuns rapid si tot ce trebuie, in 88 de grame.
In ambalajul frumos colorat al lui DeathAdder V2 Pro, cu marketing, detalii si specs, gasim o cutie de carton reciclat, care pe langa practicalitatea cu care a fost gandita arata si bine. In interiorul cutiei gasim mouse-ul, cu dongle-ul intr-un compartiment magnetic de pe burta, cablul microUSB speedflex pentru incarcare, un adaptor de la microUSB la USB-A, pentru a putea tine dongle-ul si cablul pe birou, un pouch de transport, si carticele.
Specificatii
Produs | Razer DeathAdder V2 Pro |
Tip mouse | Wireless HyperSpeed 2.4GHz/Bluetooth, sau wired |
Cablu | microUSB detasabil Speedflex - textil flexibil, 2m |
Forma | Ergonomica pentru dreptaci |
Dimensiuni | 127 x 61.7 x 42.7mm - Large |
Greutate | 88 grame |
Senzor | Razer Focus+ 20.000 DPI |
Butoane | 8 butoane programabile + 1 switch conexiune |
Switch-uri | Razer Optical |
Alte caracteristici | Compatibilitate cu Razer Mouse Dock Chroma. Posibilitatea de a imparti un singur dongle cu BlackWidow V3 si Naga Epic |
Pret lansare | 799.99 RON (149.99€) |
Greutate, forma si materiale
Pot spune Razer DeathAdder V2 Pro e facut din materiale calitative. E foarte asemanator daca nu chiar identic cu versiunea wired. Partea de sus este construita dintr-un plastic rugos, placut la atingere si cu o suprafata ce ajuta la grip. Lateralele mouse-ului sunt facute dintr-un plastic cauciucat si texturat, foarte grippy si ce pare destul de rezistent.
Pe burta mouse-ului gasim un slot magnetic pentru dongle cu capac, pini pentru dock-ul de incarcare, un switch intre 2.4GHz, Bluetooth si off, si un buton pentru profiluri acompaniat de un LED de status ce iti poate arata profilul pe care esti si daca mouse-ul este conectat, oprit, sau in pairing mode. Slot-ul pentru dongle mi se pare foarte util, pentru situatiile in care folosesti mouse-ul pe mai multe device-uri din locuri diferite. La fel de util este si switch-ul de conexiune, iar despre asta vom discuta mai mult la sectiunea aferenta.
Skate-urile sunt teflon alb, si sunt doua mici in partea de sus, unul dreptungiular in jurul senzorului si unul mai lunguiet pe toata marginea de jos. Sunt bine echilibrate, fine si cauzeaza foarte putina frecare.
Per total calitatea materialelor este foarte buna, mouse-ul este bine echilibrat si greutatea este tinuta destul de jos pentru dimensiunile mouse-ului, la doar 88g, fara dongle si cablu. Si totusi cantarul nostru a aratat 87g, ceea ce ne surprinde placut. Razer DeathAdder V2 Pro este putin mai greu decat varianta wired, dar nu foarte sesizabil. Deci, daca esti in cautare de un mouse de dimensiunea asta, 5 grame in plus pentru wireless cred ca merita.
Butoane si scroll
Razer DeathAdder V2 Pro dispune de 8 butoane programabile si un switch. Desi materialele folosite par la fel ca la DeathAdder V2 cu fir, butoanele mi s-au parut putin diferite, si in bine dar si in rau.
Pe modelul nostru cel putin, click-urile (butoanele principale) mi s-au parut mai clicky si cu joc mai mic pana la actionare si dupa. Acel post-travel de care spuneam la varianta wired parca nu se mai simte. Cat despre switch-urile click-urilor, acestea sunt optice, teoretic aceleasi ca la wired, si sunt foarte responsive. In rest au aceeasi forma confortabila, sunt lasate in partea din fata si au niste despresiuni pentru confort.
Scroll-ul pe de alta parte, mi s-a parut ca se simte putin mai slab calitativ decat la wired. Mi s-a parut ca se simte mai “gol” la click si cu pasi mai imprecisi. Parca pentru fiecare pas de scroll se mai simtea ceva nisipos, ca un mic pas intermediar, si mai putin definit. E posibil sa fi fost doar praf sau o problema de QC, nu stiu. Nu e un scroll rau sau o problema serioasa, e un scroll ok si functional, dar care, pe mouse-ul nostru cel putin, mi s-a parut ca se simte putin ciudat, mai slab calitativ, sub asteptari. Si asta cred ca e singura mea plangere legata de mouse-ul asta, in afara de software, la care vom ajunge mai tarziu.
Butoanele laterale sunt bine pozitionate, destul de mari si clicky, cu o suprafata dreapta si grippy. Nicio plangere aici, functioneaza asa cum te astepti, intuitiv, fara efort prea mare.
Cele doua butoane din spatele scroll-ului, cum spuneam si la varianta wired, sunt pozitionate bine, ok ca dimensiune, si sunt setate ca Sensitivity Up/Down, dar pot fi reconfigurate. Eu folosesc de obicei butoanele de sub scroll pentru Toggle Mute si eventual Toggle Deafen pentru Discord. Ca pozitionare cel de sus e usor de accesat, si cred ca poate fi binduit pentru actiuni rapide ca Toggle Mute sau diverse abiitati in jocuri. Cel de jos nu este prea usor accesibil, si in consecinta ar putea fi setat doar pentru actiuni ce nu necesita reactii rapide.
Butonul de profil de pe burta mouse-ului e acompaniat de un LED de stare, ca la wired, dar LED-ul acesta arata si starea pairing-ului, daca e oprit, conectat sau in cautare de pairing. Pentru unii poate e util. Eu unul folosesc un singur profil, de 800dpi, dar imi imaginez ca daca as folosi profiluri diferite pentru munca si joaca, ar fi util, si cu siguranta mai rapid decat sa intru in Synapse.
Langa butonul de profil exista si un switch intre 2.4GHz, OFF si Bluetooth. Vreau sa spun ca asta e super util cand vrei sa folosesti mouse-ul pe 2 device-uri intre care sa tot schimbi. Eu de exemplu am folosit mouse-ul pe PC cu dongle-ul de 2.4GHz, si pe laptop-ul de munca prin Bluetooth, iar acel switch mi s-a parut minunat.
Senzor
Senzorul lui DeathAdder V2 Pro este Focus+, cel prezent pe toata gama de top a lui Razer, un optic de calitate, bine echilibrat, cu 20.000 DPI, legat la o conexiune cu polling rate de 1000Hz. In ultima vreme sincer nu am mai intalnit senzori slabi, cel putin nu pe mousi de gaming de la firme respectabile, iar acesta nu face exceptie. E un senzor foarte bun, pretabil pentru shootere si alte jocuri ce necesita reactii foarte rapide. Nu am patit sa sara, sa nu mai raspunda sau sa se comporte ciudat cat l-am folosit. Probabil singurul minus al lui ar fi consumul de curent.
Conectivitate
Mouse-ul poate fi folosit in 3 moduri. Wired, cu cablul microUSB inclus, wireless pe 2.4GHz, cu dongle-ul inclus, si wireless prin Bluetooth, ce necesita conectivitate Bluetooth pe device-ul la care vrei sa-l conectezi.
Wired e aproape un DeathAdder V2 fara Pro, desi firul nu este acelasi, nu este la fel de flexibil, se comporta bine. Cat timp iti incarci mouse-ul poti sa il folosesti linistit si chiar sa te joci.
Wireless pe Bluetooth se comporta ok, si in cazul in care trebuie sa faci repairing trebuie sa tii apasat ambele butoane laterale si primul buton de sub scroll (Default DPI Up), cateva secunde, pana reintra in pairing mode. L-am folosit doar pentru munca pe Bluetooth, desi a functionat bine, si e perfect pretabila pentru munca, se simte diferenta fata de celelalte variante. Nu m-as juca folosind tipul asta de conexiune, pentru ca sunt destul de sigur ca nu e la fel de rapida si stabila, si e mult mai expusa la interferente.
Wireless pe 2.4GHz, sau HyperSpeed cum ii spun cei de la Razer, a functionat excelent, ca un mouse wired as putea spune.
Am avut mici probleme, mi s-a intamplat sa se intrerupa ocazional in Windows, nu in jocuri, dar cred ca asta avea de a face cu port-urile mele din fata unitatii, pentru ca o data ce l-am mutat in spate, au disparut.
Un feature misto pe care il are dongle-ul lui DeathAdder V2 Pro este faptul ca poti folosi un singur dongle pentru mai multe device-uri. Bine, e limitat doar la Naga Epic, DeathAdder V2 Pro si BlackWidow V3 Pro, si trebuie neaparat sa le faci la fiecare update de firmware pentru a folosi Pairing Utility. Dar totusi, chiar si asa, e un feature misto o data ce reusesti sa il folosesti, ocupand un singur slot USB pentru 2 sau chiar 3 device-uri (asta daca folosesti 2 mousi).
Baterie
Cei de la Razer spun ca mouse-ul tine cam 70 de ore pe 2.4GHz, sau 120 de ore pe Bluetooth. Eu l-am folosit intr-un mix de Bluetooth la muncasi 2.4GHz in jocuri, cam 12h pe zi, combinat, si m-a tinut aproximativ o saptamana, pana a ajuns la 5% si l-am bagat la incarcat. Asta inseamna per total sa zicem cam ~84h pe parcursul unei saptamani, ceea ce mie mi se pare bine, dar nu grozav. Timpul de incarcare a fost putin peste 2h si 30 min, timp in care l-am si folosit.
Software
Dupa cum suntem obisnuiti de catre Razer, software-ul este Synapse, iar experienta e o amestecatura de lucruri functionale si frumoase, si frustrare. Frustrare pentru ca atunci cand conectezi un device Razer pentru prima oara trebuie sa faci update la Synapse si, dupa ce iti taie port-urile USB ca sa faca update-ul, trebuie sa dai un restart la Windows. Toate astea in timp ce mouse-ul oricum mergea si inainte sa updatezi soft-ul, dar ca sa il personalizezi in vre-un fel, trebuie sa treci prin asta. Evita sa faci toata treaba asta in timp ce faceai un transfer de date pe un stick USB, descarcai ceva prin USB tethering sau orice activitate de genul.
Partea buna la Synapse e ca totusi poti personaliza foarte multe, mai ales pe partea de butoane si RGB, avand o gama foarte larga de culori destul de precise pentru LED-uri. Las cateva screenshot-uri atasate mai jos cu aplicatia in sine.
Concluzie
Razer DeathAdder V2 Pro e un mouse bun, bine construit, rapid, si usurel pentru dimensiunea lui. Daca iti place forma, sau daca iti plac mousii mari in general, e un mouse pe care l-as recomanda din plin, e un pachet bun per total si e ok chiar si pentru shootere. Diferenta intre el si varianta wired e, cum spuneam, doar de 5grame, dar diferenta de pret e considerabila, vreo 410 lei in momentul postarii acestui articol, V2 fiind 259.99 RON iar V2 Pro 669.99 RON. Asa ca daca nu te deranjeaza foarte tare cablul, sau nu vrei sa te folosesti de wireless pentru a il conecta la 2 device-uri alternativ, iti recomand sa mergi pe varianta wired, si sa investesti cei 410 lei diferenta in altceva, un SSD, un mousepad si un bungie, sau o pereche de casti.