Razer Basilisk V3 face parte dintr-o categorie de mousi foarte populara, cei mari, ergonomici si cu multe feature-uri. Linia Basilisk a aparut ca raspuns la Logitech G502, care e probabil cel mai vandut mouse de gaming, si cu fiecare iteratie a devenit din ce in ce mai placut in folosire. Pachetul in care vine e unul simplu, incluzand doar mose-ul si stickere Razer.
E un mouse mare dar care pare mai mare decat e de fapt. Dar e si greu, putin prea greu. Totusi la 101 grame cat are se misca decent si pentru ca e maricel nu se simte ca ar fi atat de greu. Cablul este bun, si datorita greutatii mouse-ului nu incomodeaza mai deloc.
Iluminarea RGB e superba, mai ales banda de LED-uri care inconjoara mouse-ul, iar faptul ca il poti personaliza in super multe moduri si eventual sincroniza cu alte periferice Razer e chiar misto.
Utilizare
L-am incercat in browsing, editare foto si in ceva jocuri, de mai toate tipurile: Dota 2, League of Legends, Teamfight Tactics, Frostpunk, Apex Legends, Battlefield 2042, Battlefield 5, CS:GO si Serious Sam 4.
Pentru utilizare generala e super. E destul de comod iar scroll-ul si butoanele extra ofera niste optiuni cu care daca te obisnuiesti cu greu te-ai mai desprinde de ele.
Scroll-ul infinit e genial. Si are un switch digital, nu unul mecanic, pentru a schimba intre modul tactil normal (cu pasi) si cel infinit. Nu stiu de ce Razer s-au strofocat sa il faca asa, pare ca ar fi ceva mai complex in spate in locul unui switch mecanic (cum era cel de pe G502). Dar poate switch-ul mecanic ar fi fost mai greu si s-ar fi putut defecta mai usor.
Pe langa switch-ul digital (setabil si din software) exista is un mod numit ‘Smart Reel’ care atunci cand misti scroll-ul tare intr-o directie se muta pe modul infinite. Misto, comod si bine gandit. Odata ce te obisnuiesti cu el poate fi chiar util. A da, scroll-ul are si butoane stanga-dreapta.
Mi-as fi dorit sa existe optiunea de a scoate trigger-ul din lateral. Eu personal nu l-am gasit util si degetul meu mare vine fix peste buton (da, stiu, cam asta e idea) si nu imi permite un full palm grip comod.
Performanta
Click-urile sunt foarte bune, butoanele laterale sunt foarte bune, constructia e solida si chiar se simte calitativ si bine facut.
Senzorul nu mi-a lasat impresia ca poate da rateuri, a mers perfect.
E bun pentru jocuri si navigare in general, dar cel mult decent pentru shootere, din mai multe cauze. Greutatea si dimensiunile mari ar fi principalele motive pentru care nu l-as recomanda pentru shootere, dar mouse-ul e bine echilibrat pe toata lungimea si nu pare asa greu. Si totusi e usor dezechilibrata suprafata de contact. Pe partea stanga, sub suportul de deget exista un skate, dar partea opusa sta complet in aer, asa ca daca apesi pe mouse cand tragi dreapta pare ca se ridica usor de pe mousepad. E o senzatie care nu imi da incredere in miscarile laterale si mi se pare ca e o distragere continua pentru a face mici adjustari.
In Battlefield si Serious Sam 4 care sunt mai casual si unde e mai mult haos, precizia nu e totul si mi s-a parut chiar bun. In MOBA-uri si browsing e pur si simplu placut. Pe de cealalta parte, in CS:GO si Apex Legends, unde acuratetea e o prioritate si necesitate pentru mici adustari, nu pot sa spun ca a oferit o experienta grozava, ci cel mult decenta.
Software
Ca de obicei software-ul de baza e Synapse si ofera destul de multe personalizari, iar in cazul lui Basilisk V3 e functional. Da, e tot Synapse, tot incurca si cere restart la PC dupa ce il instalezi. Da, profilurile RGB sunt dependente de aplicatie, si chiar daca restul setarilor sunt salvate pe mouse, RGB-ul de pe mouse se va reseta la modul Cycling odata ce inchizi aplicatia. Pentru asta voi scade puncte pentru Software de fiecare data.
Concluzie
Razer Basilisk V3 e per total un mouse bun pentru utilizare zilnica. Pentru FPS-uri nu l-as putea recomanda pentru ca nu exceleaza. Ergonomia si numarul mai mare de butoane il recomanda pentru task-uri ce necesita in general mai multe shortcut-uri. Se prezinta ca o optiune buna in jocurile de tip MOBA, RPG sau MMORPG dar si programe de editare si browsing general. Competitia directa ar fi G502 de la Logitech, ca aspect, functii dar si ca notorietate. Sunt in mare parte comparabili dar si diferiti, Basilisk V3 fiind mai simplu decat rivalul sau, desi se aseamana mult. Ca pret il veti gasi in jurul sumei de 300 LEI, si aceasta fiind similara cu rivalul sau. Iar daca e potrivit pentru nevoile tale atunci merita.