Razer DeathAdder V2 vine la 14 ani dupa prima versiune a indragitului DeathAdder, lansata de Razer in 2006, si vine cu imbunatatiri importante fata de ultima versiune, DeathAdder Elite, pe care le voi detalia in continuare, in acest material.
Am incercat mouse-ul in timpul lucrului zilnic, adica browsing, coding, si niste editare grafica, si in jocuri ca Apex Legends, Valorant, Dota 2 si World of Warcraft. L-am testat folosind mousepad-ul Xtrfy XTP1 xizt.
Specificatii
Produs | Razer DeathAdder V2 |
Tip mouse | Wired (cu fir) |
Cablu | Speedflex - textil flexibil, 2m |
Forma | Ergonomica pentru dreptaci |
Dimensiuni | 127 x 61.7 x 42.7mm - Large |
Greutate | 82 grame |
Senzor | Razer Focus+ 20.000 DPI |
Butoane | 8 butoane programabile |
Switch-uri | Razer Optical |
Pret lansare | 399.99 RON (79.99€) |
Greutate, forma si materiale
Greutatea este principala diferenta, a fost redusa la 82g de la 105g ale lui Elite, si se simte considerabil. Mouse-ul e echilibrat, iar pentru dimensiunea lui e usor si se simte foarte usor de miscat. Modelul nostru are chiar 81g cu putin cablu atarnand, si 111g cu tot cablul.
Razer DeathAdder V2 mentine aproape aceeasi forma ergonomica, confortabila si indragita de multi gameri, singura mica modificare facuta fiind in partea dreapta, in fata, varianta noua fiind mai dreapta si mai putin evazata decat modelul anterior, modificare ce ar trebui sa ajute la ergonomia generala a mouseu-ului pentru unii utilizatori. Dimensiunea as incadra-o ca fiind printre mousii mari de pe piata, de dimensiuni dar si forma asemanatoare cu Glorious Model D, Zowie EC-1, Logitech MX518, si Rival 310/710. Este potrivit pentru palm grip destul de confortabil, dar si fingertip grip sau claw grip pentru cei cu mainile mai mari. Spatele mouse-ului nu incomodeaza la miscarile pe verticala folosind fingertip grip, ceea ce e un bonus pentru FPS-uri.
Materialele folosite sunt calitative, asemanatoare cu cele folosite pe Viper si Viper Ultimate.
In partea de sus gasim un plastic mat, destul de rugos dar placut la atingere, si care din fericire nu atrage amprente asa rau ca altele. Acest plastic se simte totusi destul de subtire cand e apasat si face ca mouse-ul sa se simta destul de gol pe interior, ceea ce probabil e adevarat, dar pentru mine nu a fost un inconvenient.
Pe laterale gasim un plastic cauciucat, care ajuta la grip si eu cred ca isi face bine treaba. In timp cred ca nu va fi asa usor de stricat ca alte variante de grip-uri laterale gasite pe alti mousi, cum ar fi coating-ul de silicon sau benzile laterale de cauciuc.
Skate-urile (sau piciorusele) sunt din PTFE alb, sunt maricele, rotunjite la margini si absolut minunate. Aluneca perfect pe mousepad (acum folosesc un Xtrfy XTP1 XIZT) si, alaturi de greutatea redusa si echilibrata a mouse-ului, fac mouse-ul sa fie foarte usor de miscat si controlat in flick-uri bruste in ciuda dimensiunilor destul de mari.
Per total calitatea este buna, mouse-ul este bine echilibrat, si reuseste sa ofere o greutate scazuta fara gauri, dar totusi nu se simte foarte solid. Exista optiuni de mousi ergo mari si mai usori pe piata, cum ar fi Glorious Model D.
8/10
Butoane si scroll
Razer DeathAdder V2 dispune de 8 butoane programabile, 2 principale, 1 rotita de scroll, 2 laterale (pe partea stanga), 2 in partea superioara, sub scroll si 1 pe burta mouse-ului.
Butoanele principale dispun de switch-uri optice cu timp de raspuns foarte rapid, si isi vor face bine treaba timp de multe click-uri, cam 70 de milioane dupa spusele Razer. Aceste switch-uri optice vin si cu un dezavantaj totusi, din punctul meu de vedere. La fel ca pe Viper, butoanele principale se simt cumva goale pe interior la apasare, nu este prezent acel click foarte crispy pe care il regasim pe multi mousi si care pentru unii este un etalon de calitate. Aici nu este nicio problema de calitate, click-urile sunt bune si raspund foarte bine, cred ca este doar o senzatie specifica switch-urilor optice folosite, care pentru unii e mai pronuntat resimtita.
Pe langa asta, spre deosebire de Viper unde butoanele sunt separate de carcasa, la DeathAdder V2 butoanele sunt dintr-o bucata cu partea de sus a carcasei, ceea ce cauzeaza si un mic post-travel, o distanta de apasare dupa actionarea click-ului, care nu foloseste la nimic. Acest post-travel e mai pronuntat pe click stanga, pe unitatea mea, dar nu este in continuare destul e mic si nu m-a incomodat absolut deloc, l-am mentionat mai mult pentru cei mai sensibili la acest aspect, iar in cazul in care acesta e deranjant pentru tine, cred ca ar trebui sa stii. Per total click-urile sunt bune, rapide, dar putin nesatisfacatoare, le-as acorda un 4 din 5.
Scroll-ul este unul dintre cele mai placute pe care le-am folosit. Este foarte echilibrat, avand trepte destul de bine definite, dar totusi fiind usor de miscat. Este cat de cat silentios, are un sunet destul de jos ca frecventa dar rezoneaza putin din carcasa, sunand a gol, dar acest aspect pe mine nu m-a deranjat. Puterea cu care trebuie sa apesi pe el este destul de scazuta, dar nu destul de scazuta incat sa il actionezi din greseala. Este iluminat pe laterale, iar culoarea poate fi modificata din software. Este un scroll bun si pentru jocuri dar si pentru browsing, 5 din 5.
Butoanele laterale sunt de dimensiuni destul de mari si confortabil pozitionate. La actionare sunt clicky, cu o cursa medie si foarte usor de actionat. Eu personal le folosesc la navigare ca Forward/Back, cum sunt setate default, si ocazional in jocuri setez Mouse4 ca Push-to-Talk. Mie personal imi plac si nu as schimba nimic la ele. Le acord 5 din 5.
Butoanele din spatele scroll-ului sunt clicky, ok ca dimensiune, si sunt setate ca Sensitivity Up/Down, dar pot fi reconfigurate. Eu folosesc de obicei butoanele de sub scroll pentru Toggle Mute si eventual Toggle Deafen pentru Discord. Ca pozitionare cel de sus e usor de accesat, si cred ca poate fi binduit pentru actiuni rapide ca Toggle Mute sau diverse abiitati in jocuri. Cel de jos nu este prea usor accesibil, si in consecinta ar putea fi setat doar pentru actiuni ce nu necesita reactii rapide sau urgente ca un mute cand iti vine sa stranuti. Le-as acorda 5/5 pentru ca exista si apreciez optiunea asta pe mousi in general, dar cel de jos mi se pare destul de inaccesibil, asa ca 4 din 5 e mai potrivit.
Butonul de pe “burta” mouse-ului este setat din fabrica sa schimbe profilurile, si sincer nu imi trece prin minte la ce altceva as putea sa il folosesc. Este util daca vrei sa iti setezi profilurile si dupa sa dezinstalezi software-ul Razer Synapse. Mereu apreciez un astfel de buton dedicat pe mousi, mai ales cand au optiunea de profiluri on-board. 5 din 5
Per total butoanele sunt bune, dar cu loc de imbunatatire in primul rand pentru travel-ul click stanga si dreapta, dar si pentru pozitia celui de-al doilea buton de sub scroll.
8/10
Senzor
Senzorul lui Razer DeathAdder V2 a fost upgradat la noul Focus+ de 20.000 DPI de la Razer. Nu stiu cine foloseste cei 20.000 DPI sau daca conteaza la ceva, eu cred ca sunt mai mult un staple de performanta decat utilitate. Eu folosesc 800 DPI la 1000hz, cu 6/11 din Windows, fara acceleratie si cu raw input unde se poate. Tracking-ul este excelent, am tras de el foarte mult in jocuri, mai ales in Apex Legends, si nu am reusit sa il fac sa sara in vreun fel, sa nu-mi raspunda la comenzi sau sa se comporte ciudat.
In ziua de astazi majoritatea mousilor au senzori foarte buni, si nu cred ca mai este un factor asa mare de diferentiere intre ei, dar este de apreciat ca producatorii totusi incearca, fiecare in felul lui sa aduca imbunatatiri sau caracteristici noi.
10/10
Cablu
In ziua de astazi exista foarte multe optiuni de mousi wireless. Lipsa unui fir poate fi un convenient foarte mare pentru unii, mai ales ca nu mai are ce sa iti traga mouse-ul inapoi sau sa se agate in una alta de pe birou. Convenienta asta ii impinge pe multi sa ignore mousii cu fir complet, dar cred ca un cablu usor si flexibil, alaturi de un pret mai scazut, pot fi motive bune pentru a cumpara un mouse cu fir cu aceleasi performante, salvand si niste bani. De aceea cablul unui mouse consider ca merita o sectiune separata.
Cablul de pe Razer DeathAdder V2 fost si el schimbat si adaptat trendului actual, si acum este un cablu Speedflex, textil, foarte flexibil si usor. Eu de fel m-am invatat in ultima vreme sa imi agat cablul de la mouse intr-un bungee, dar la mouse-ul asta nu am simtit nevoia, l-am folosit si cu si fara si nu am simtit vreo diferenta sau inconventienta. Nu l-am simtit sa se frece de mousepad sau sa opuna rezistenta in vreo directie, e aproape ca si cum nu ar exista. Cred ca este unul din cablurile foarte flexibile si calitative prezente in momentul actual pe piata, cum ar fi cele de la Xtrfy si Glorious.
10/10
Software
Razer Synapse este aplicatia cu care mouse-ul poate fi configurat si personalizat.
Ofera o gama larga de personalizari pentru butoane, unele bind-uri putand fi setate si salvate pe profilele on-board. Exceptie de la salvarea on-board fac categoriile Inter-device, Switch lighting, Launch program, Windows shortcuts si Text function, acestea putand fi folosite doar cu software-ul Razer Synapse instalat si pornit. Eu de regula folosesc Scroll Lock pentru Toggle Mute pe Discord, iar in cazul in care am un mouse cu butoane sub scroll, setez unul din butoane ca Scroll Lock, pentru a ma putea pune pe Mute fara sa iau mana de pe mouse. Setarile de genul dureaza foarte putin, pornind din ecranul principal al mouse-ului, sectiunea Customize.
La sectiunea Performance a softului gasim optiunile de sensitivitate, polling rate, si un link catre setarile din Windows ale mouse-ului. Se pot seta de la 1 la 5 pasi de sensitivitate, si fiecare poate fi setat in pasi de cate 50 DPI. Eventual se poate seta si sensitivitate separata pentru axele X si Y.
Polling rate-ul poate fi setat la 125hz, 500hz sau 1000hz.
Sectiunea de Lighting permite setarea unor moduri simple de iluminare sau personalizarea mai in detaliu folosind Chroma Studio. Optiunile sunt extraordinar de multe si diversificate, asa ca sunt convins ca poti reusi sa iti luminezi mouse-ul cum vrei tu.
Per total software-ul Razer Synapse isi face treaba, dar pentru un utilizator normal poate deveni coplesitor numarul foarte mare de optiuni. Am intalnit si probleme, am patit ca softul sa nu imi detecteze mouse-ul, si sa trebuiasca sa scot si sa bag din nou mouse-ul de mai multe ori.
7/10
Concluzie generala
Razer DeathAdder V2 este per total un mouse reusit si un urmas demn pentru modelele anterioare de DeathAdder, fiind probabil cel mai reusit de pana acum. Cele mai mari imbunatatiri fiind greutatea destul de scazuta si echilibrata, cablul si skate-urile. Calitatea si senzatia click-urilor lasa loc de mai bine, iar software-ul poate fi dezamagitor uneori.
Daca ai deja un DeathAdder mai vechi si vrei un upgrade este candidatul perfect. Iar daca ceea ce cauti la un mouse de gaming este in primul rand o forma confortabila pentru o mana destul de mare, mai ales pentru palm grip, este o alegere foarte buna si bifeaza si toate caracteristicile si optiunile unui mouse performant.
Daca crezi ca e prea mare si totusi iti place forma ergo, iti recomand sa arunci o privire peste Glorious Model D- si Razer DeathAdder V2 Mini.
In momentul publicarii review-ului, Razer DeathAdder V2 avea un pret de 199,95 RON.