Piata de mousi trece in ultimii doi ani printr-o mica revolutie. Daca am ajuns sa avem mousi wireless ce-s la fel de performanti precum cei wired, producatorii au zis ca este momentul si de alte modificari ce trebuiesc aduse acestui segment din piata. Sau features, cum vreti sa-i spuneti.
Cel mai vizibil trend de pe piata e sa ai in portofoliu un mouse cat mai usor. Asa ca au aparut mousii de parca-s gauri cu burghiul de catre un inginer care se plictiseste in timpul programului. Dar lasand gluma la o parte, chiar credeam ca trebuie sa suferi pentru a beneficia de un astfel de mouse. Adica sa fie toata carcasa gaurita.
Asta pana a venit pe piata, culmea, Razer, cu 4 mousi ce nu-s gauriti deloc si sunt usori spre foarte usori. Evident vorbesc despre Viper, Viper Ultimate, Viper Mini si Deathadder v2 Mini. O sa ignor momentan Deathadder v2 si Deathadder v2 Pro pentru ca desi nu-s mousi grei, categoria de greutate la care se duce lupta cu mousii de fata este cu totul alta.
Dar azi nu este vorba despre Razer si “inovatia” lor, ci este vorba de Glorious Model O-. Mouse ce are denumirea producatorului de parca ar fi un partid pompos finantat de cine stie ce geek.
Si chiar au aparut peste noapte baietii astia si credeam ca-s ai nimanui, doar ca-s fortati de hype-ul de pe Reddit. Asta pana am vazut de cine apartin, dupa m-am convins ca nu-s chiar neica nimeni pe acolo.
Specificatii
Produs | Glorious PC Gaming Race Model O- |
Forma | Simetrica |
Senzor | Optic, PMW 3360 12000 DPI |
Viteza tracking senzor | 250+ IPS |
Switch-uri | Switch-uri Omrom 20M |
Greutate | 58 grame, fara cablu |
Numar butoane | 6 |
Altele | Iluminare RGB, Ascended Cord, G-Skates PTFE |
Pret | 50 euro |
Utilizare
Nu e prima oara cand folosesc Glorious Model O-. Am mai facut-o si-n urma cu un an, deci experienta de acum a fost doar sa-mi reamintesc anumite lucruri, dar si un update. De ce spun update? Asta pentru ca Model O- se afla la un mic refresh, desi nu e unul oficial. Refresh-ul nu este vizibil chiar asa de catre oricine, ci trebuie sa te uiti la detalii. Mai exact, au schimbat cablul mouse-ului, dar si click-urile au “suferit” o imbunatatire.
Dar in fine. M-am jucat cu el Dota2 si CS:GO in mare parte. Suprafetele pe care le-am utilizat au fost ambele textile, mai exact Xtrfy XTP1 Xizt si SteelSeries QCK+.
Constructie
Ca forma, soarecul imi aduce aminte de SteelSeries Kinzu. Nu stiu daca am apucat sa o spun pe platforma asta, dar mie mi-a placut teribil de mult mouse-ul respectiv. Doar ca Model O- de la Glorious are cocoasa lasata oleaca mai pe spate.
Fizic, singurul lucru ce-mi displace este evident carcasa gaurita. La o utilizare pe termen scurt, n-am nici cea mai mica problema. Dar daca folosesc mouse-ul zilnic pe o perioada de minim doua saptamani, deja incepe sa ma sicaneze utilizarea lui.
Daca in urma cu un an, ma adaptam greu de la un mouse de 85-90 grame la unul de ~60 grame, in clipa de fata o fac instant. Asta pentru ca, in ultimele luni am folosit doar mouse foarte usori precum Xtrfy M42, Razer Deathadder Mini sau SteelSeries Aerox 3.
Dupa cum am zis si ceva mai sus, cablul a fost updatat pe Glorious Model O- prezent in clipa de fata pe piata. Este tot un cablu tip siret, paracord, cum vreti sa-i spuneti. Insa “siretul” este mai strans pe fir, in timp ce la primul sample pe care l-am utilizat, imediat dupa lansare, invelisul pe fir era vizibl mai “rebel”.
Nu e ca si cum cablul vechi afecta performanta. Sau cel putin pe mine nu ma sicana deloc. Chiar consideram atunci ca firul este unul din atuu-rile mouse-ului. Parerea nu mi-am schimbat-o nici in ziua de azi, cu sample-ul roz.
Skatez-urile utilizate sunt din PTFE si aluneca superb pe suprafetele utilizate de catre mine. Evident, exista pe piata skatez-uri si mai bune, dar sincer n-am simtit nevoia ca as avea nevoie sa schimb ciorapii mouse-ului.
Butoane
O sa incep cu ce ador cel mai mult la acest mouse: scroll-ul. Nu doar ca este extrem de silentios, indiferent ca aleg sa abuzez de el sau nu. Cel mai mult imi place cum a fost conceput. Mai exact, are “dintii” iesiti in relief, lucru ce mie personal mi se pare extrem de comod. Si posibil sa aiba si un efect placibo asupra mea, pentru ca-mi place mai mult sa fac bunnyhop pe un astfel de scroll decat pe unul normal.
Al doilea update ce a suferit mouse-ul vs primul sample utilizat sunt click-urile. Cele curente sunt oleaca mai crisp in utilizare, n-au jocul prezent pe sample-ul utilizat in urma cu un an.
Si desi este un mouse simetric, utilizarea lui de catre un stangaci este una dificila, asta pentru ca butoanele laterale sunt prezente pe partea stanga, adica fix in punctul de forta al gripului sau. Comod pentru un stangaci ar fi doar daca ar utiliza claw grip. In plus, butoanele laterale desi au o dimensiune redusa, sunt iesite ca mult in relieft pentru gusturile mele.
Senzor
Senzorul pentru care au optat cei de la Glorious este unul optic, anume PixArt 3360 ce duce pana la 12,000 DPI. Chiar daca nu este “ultimul” senzor disponibil din catalogul celor de la PixArt, 3360 ramane chiar si-n zilele noastre un senzor mai mult decat ok.
Plus, firmware-ul celor de la Glorious pare sa-si faca treaba de minune. Nu de alta, dar anul trecut am testat in paralel Glorious Model O- si Endgame XM1. Iar ultimul mouse avea un debounce incredibil de enervant, de care n-am reusit sa scap nici cu update de firmware.
Software
Software-ul celor de la Glorious pare destul de banal la prima vedere, dar poti modifica extrem de multe lucruri in el. Pe langa clasicul stagii DPI/polling rate sau iluminare, mai poti modifica si alte doua caracteristici destul de importante pentru un utilizator calit. Este vorba de LOD (lift off distance) si debounce time.
Concluzie
Poate in urma cu un an eram putin hater cand venea vorba de produsele celor de la Glorious. Dar acel “hate” era pe alocuri meritat, pentru ca era incredibil de mediatizat brandul, iar influenceri l-au umflat in pene in ultimul hal.
Nu zic ca Glorious Model O- este un mouse rau. Ba din contra, este un mouse foarte bun, dar a fost laudat parca prea mult. Iar dupa lansarea oficiala, acei jurnalisti/influenceri efectiv n-au mai zis absolut nimic.
Personal de-a lungul anilor m-am lovit de produse la fel de bune sau poate chiar mai bune, iar acei “influienceri” nu i-au recunoscut meritele sau poate chiar au ignorat produsele complet.
Dar da, Glorious Model O- e un mouse bun. Punctele forte sunt cablul, scroll-ul, forma si pretul. Cam multe puncte forte, nu? Da, cam asa este.
Si mai e misto faptul ca vine in mai multe variante/culori mouse-ul. Mai exact, vine in varianta mata sau glossy (ew), iar culorile din catalog sunt negru, roz si alb.
Intre timp cei de la Glorious au apucat sa lanseze si o versiune wirelessa acestui mouse. Si abia astept sa pun mana pe un sample.
Am asteptari pe viitor de la Glorious? Da. Au aratat ca stiu sa faca produse. Dar sper ca urmatorii mousi sa fie dotati cu carcasa “plina”.