Prima data cand am vazut Asus TUF M4 Air am zis ca nu vad bine, am zis ca poate a fost trecut gresit producatorul soarecului.
Un astfel de mouse tocmai de la Asus? Sa nu fiu inteles gresit, cei de la Asus au periferice faine. Insa sunt in mare parte pentru casual gamers, nici decum nu sunt adresate segmentului esports. Si iata ca totusi cei de la Asus au decis cu TUF M4 Air rupe acel tipar.
Sigur, este o concurenta imensa pe acest tip de produs. Si cand spun concurenta, ma refer la producatori precum Razer, SteelSeries, Xtrfy, Glorious si multi altii. Unii producatori chiar au scos variante lightweight pentru soarecii fara fir. Dar asta e o poveste pentru alta zi.
In ultimii 2-3 ani daca n-ai mouse lightweight in portofoliu practic nu existi, cel putin din punctul de vedere al elitistilor sau al celor ce se joaca FPS-uri. Asus arunca in sfarsit in piata un produs fresh, cel putin pentru tipul lor de produse. Nu doar ca nu e extra fancy, dar este in mare la curent cu ce se cere pe piata in momentul asta.
Dar o fi bun Asus TUF M4 Air? Oare prima lor implementare o sa-i faca sa apese pedala de acceleractie si sa mai lanseze produse similare? Sau o sa se impiedice de tocul usii?
Specificatii
Denumire produs | Asus TUF M4 Air |
Tip conexiune | Wired, USB |
Senzor | PAW3335 |
Viteza tracking | 400 IPS |
Dimensiuni | 126 x 63.5 x39.6 mm |
Greutate | 47 g |
Numar butoane | 6 |
Altele | - TUF Gaming Paracord Cable - suprafata tratata cu Antibacterial Guard cu argint ionic |
Constructie si utilizare
Asus TUF M4 Air este primul mouse lightweight din catalogul celor de la Asus. Acesta cantareste 47 de grame, iar la aceasta greutate principalul merit il are carcasa de plastic tip honeycomb.
Forma carcasei este una simetrica, insa pozitionarea butoanelor laterale il fac un mouse utilizabil pentru cei dreptaci. Dimensiunile mouse-ului (126 x 63.5 x39.6 mm) il fac perfect atat pentru utilizatorii palm grip, cat si claw grip.
Carcasa se simte nitel cheap si are momente de in care trosneste nitel. Insa te adaptezi repede si vei ajunge sa treci peste aceste lucruri. Oricum, nu trosneste la fel de rau precum carcasa de pe Glorious Model O- sau Xtrfy M42/M4.
Te-ai astepta ca fiind un mouse nou, dar si ceva mai esports, cei de la Asus sa utilizeze un senzor optic de top. Insa nu este chiar asta. Asus TUF M4 Air are sub carcasa un senzor optic PAW3335 ce duce pana la 16.000 DPI cu o viteza de tracking de 400 IPS. Nu este un senzor rau, asta este adevarat, dar nu este nici varful cand vine vorba de senzori optici pentru mousi de gaming. Insa implementat corect, PAW3335 poate sa fie un senzor extrem de precis. Si in cazul de fata, chiar asa pare.
Mouse-ul suporta 1000 Hz polling rate si se conecteaza la PC prin cablul TUF Gaming Paracord Cable, ce este sesizabil mai flexibil si usor decat un cablu paracord clasic.
Asus TUF M4 Air are sase butoane, pozitionate clasic ca la aproape orice mouse de gaming. Pe partea superioara se gasesc click stanga, click dreapta, scroll si butonul de switch DPI. Pe partea stanga se gasesc si restul de doua butoane, anume forward si backward.
Click-urile sunt destul de moi si comode in utilizare. Faptul ca aceste click-uri nu-s bucati din carcasa faciliteaza utilizarea unui claw grip in cazul in care utilizator are palma de dimensiuni reduse. Sub click stanga si dreapta se afla micro switch-urile Omron D2FC-F-K, ce au o durata de viata de pana la 60 de milioane de utilizari.
Scroll-ul este si el comod in utilizare si destul de silentios, insa mi-as fi dorit ca rotita sa fi fost dotata cu niste striatii mai in relief.
O sa va spun acum ceva socant: Asus TUF M4 Air vine fara iluminare RGB. Mai bine spus acesta vine fara iluminare! Lucrul asta nu e de blamat, mie chiar imi place acest lucru. Dar sunt sigur ca unii utilizatori o se uite urat daca soarecul de pe mousepad nu e capabil sa redea curcubeul pe mousepad.
Mouse-ul mai vine dotat si cu skatez-uri 100% PTFE, ce asigura un tracking fluent pe suprafata de joc utilizata de fiecare individ.
Software
Produsele Asus beneficiaza de unul din cele mai complexe si complete ecosisteme prezente pe piata. Prin aplicatia Asus Crate poti configura/customiza laptopuri, iluminari de pe placi de baza, seta diverse la periferice precum mousi, tastaturi, casti si multe altele. Printre multe altele poti chiar face update la driverele placii de baza/periferice sau poti descarca ultimul BIOS al placii de baza.
De exemplu, laptopul meu de munca este un Asus TUF iar la el am conectate periferice precum Asus ROG Falchion si in cazul de fata Asus TUF M4 Air.
Customizarea si configurarea celor trei produse are loc intr-un singur mediu, avand la baza Asus Crate.
In aceasta aplicatie ii poti customiza lui Asus TUF M4 Air setari precum DPI, polling rate, angle snapping, LOD-ul, update firmware, dar nu ultimul rand si setarea dupa bunul plac al butoanelor.
Concluzie
In mare parte, Asus TUF M4 Air e un mouse super fain. Nu este mouse-ul perfect, insa in cele din urma, chiar exista unealta perfecta?
Mi-a placut atat greutatea lui Asus TUF M4 Air, cat si forma. Cablul mi-a placut si el teribil de mult, categoric mult mai bun decat cel prezent pe Xtrfy M42 sau Zowie S2-C.
Singurul lucru care-mi displace la mouse este cum se vede interiorul mouse-ului. Imi da o mica stare de anxietate, stare ce mi-o induc de fel build-urile de PC-uri cu carcase fulltower/mid tower dar in interior vezi o placa de baza mITX.
Si sunt perfect sigur ca un brand precum Asus ar fi fost capabili sa gaseasca o solutie ca mouse-ul sa fie usor si totusi carcasa sa nu fie tip honeycomb. Dar probabil au coborat greutatea pe cat de mult posibil si au fost nevoiti sa faca acest lucru, iar la un model viitor o sa vedem un Asus TUF M4 tot esports dar cu o carcasa normala si cu vreo 10 grame in plus. Si n-ar fi rau. Si nu, nu vorbesc de varianta wireless a lui Asus TUF M4.
Pretul totusi cred ca o sa constituie o problema. 300 lei pe un mouse bun wired nu e neaparat rau, insa aici urmeaza sa se divizeze utilizatorii. O sa vina cei care zic ca in bugetul asta isi cumpara un mouse cu RGB si poate cu un senzor mai bun.
Dar o sa vina si altii care o sa zica ca-si iau un mouse de gaming wireless de buget. Ambele argumentele sunt perfect valide. Insa aici este vorba strict de implementarea celor de la Asus, care este una foarte buna si sincer daca nu eram mega “no wires” vibe cand vine vorba de mousi in ultima perioada, Asus TUF M4 Air ar fi fost o varianta demna de luat in seama pentru main mouse.
Ma surprinde faptul ca tocmai Asus a lansat un produs de tip “esports”. De fel Asus se axeaza pe segmentul casual gamers sau elitisti, dar nu prea ii vezi prezenti in segmentul esports. Cel putin nu cu perifericele de gaming.
Faptul ca face parte totusi din catalogul TUF si nu Republic of Gamers nu ma surpinde. Este vizibil faptul ca Asus in ultimii 2-3 ani sunt foarte atenti cu brand-ul TUF, lucru ce este benefic de catre utilizator ca isi poate procura produse bune, ceva mai ieftin.