Trecerea catre periferice wireless era urmatorul pas firesc in acest domeniu. Problema e ca s-a realizat cam tarziu, asta pentru ca produsele din generatiile anterioare au dezamagit crunt.
Si era un pachet intreg de probleme. La mousi ba nu puteau oferi o autonomie decenta, erau echipati cu senzor laser sau optic dar slab, dar si alte probleme.
Pe casti, situatia sta chiar si mai jalnic. Apucai sa folosesti cateva ore perechea de casti, pentru ca ti se descarcau relativ repede. Iar calitatea audio era indoielnica cel putin.
Dar treptat, lucrurile s-au schimbat. Producatorii au inteles ca daca vor sa vanda produse si mai scumpe, trebuie sa si ofere ceva in plus. Ca-i schimbi firul unui soarec sau ca-l faci mai usor, poate pentru anumiti utilizatori aceste schimbari nu sunt suficiente.
Si da, de aproximativ 3 ani avem si noi mousi de gaming wireless. In adevaratul sens al cuvantului. Primul care a scos capul din carapace a fost categoric Logitech, avand in clipa de fata si cel mai mare portofoliu cand vine vorba de periferice wireless.
Dar usor usor si ceilalti producatori au zis sa nu ramana prea mult in urma cu trendul. Unii au clacat nitel, mai au de munca.
Unora le-a iesit. Sau macar partial. De exemplu, Razer au mousi wireless buni, dar casti nu prea. HyperX au casti wireless bune, dar mousi nu prea.
Steelseries a ramas Steelseries. N-are rost sa deschid cutia pandorei.
Dar printre baietii astia care vor sa stea la suprafata sunt si Asus. Producator ce, a acaparat un procentaj interesant din piata. Daca pe componente de genul placi de baza si pe laptopuri detin monopolul pe piata pentru ca ofera probabil cele mai bune variante, la periferice nu stau chiar asa.
Pare putin ca si-au facut un mic cult. Vand nu pentru ca sunt cei mai cei, ci pentru ca sunt cazuri de genul utilizatorul vrea intreg ecosistemul RGB Aura Sync. Sau daca tot are componente de la Asus, macar sa-si procure si periferice. Si tot asa.
Si nu mereu au dat-o in barci Asus cu perifericele lor. Au fost si unele interesante, chiar daca pricetag-ul era maricel vs concurenta.
Specificatii
Nume produs | Asus ROG Strix II Wireless |
Conectare | USB 2.0/ Wireless RF 2.4 GHz |
Senzor | PAW3335 |
DPI | 100-16000 |
Viteza tracking | 400 IPS |
Max Accel | 40 g |
Polling rate | 1000 Hz Wired/Wireless |
Switch-uri Click 1/2 | Omron D2FC-F-K (50M) |
Numar butoane | 5 |
Autonomie wireless | ~48h iluminare pornita, ~90 iluminare oprita |
Dimensiuni | L120 x W62 x H38.6 mm |
Greutate | 93 g |
Utilizare
Din pacate, in ultimele luni nu m-am jucat asa mult pe cat mi-as fi dorit. In special FPS-uri.
Asta si pentru ca am fost foarte aglomerat cu diverse proiecte, dar si pentru ca nu aveam starea necesara. Insa sper ca de la anu’ lucrul asta sa se schimbe.
Intentionez sa incep iar grind-ul in CS:GO. Asta dupa ce, sper eu, vin si Valve cu un update masiv sa mai curete din baietii veseli ce se afla acum pe servere.
Deci, cu Impact II Wireless m-am jucat in mare niste Dota 2, putin Aimlab, dar l-am zgariat putin si prin WoW.
Iar ca suprafata, am folosit ceva textil. Mai exact, un Steelseries QCK+ Limited edition. Desi as prefera ca sa ma joc pe o suprafata hard, am optat acum ceva timp sa nu fac asta pentru ca mi-e efectiv sila sa schimb skatez-urile soarecului ca pe sosete. Ma rog, aproximativ.
Constructie
Forma soarecului aduce putin a Logitech G1/G305, doar ca pare o idee mai lat.
Este un mouse de dimensiune medie, fiind utilizabil de cei ce poseda palma de marime medie sau mare.
Desi este un mouse simetric, acesta pare sa favorizeze pe dreptaci datorita butoanelor laterale amplasate doar pe partea stanga. Si din pacate, acestea nu pot fi inlaturate.
Deci in mare s-a pastrat concepul de la modelul wired. Lucrul ce mi se pare super fain e ca suruburile nu se ascund sub skatez-uri, ci se afla sub cauciucurile de pe burta.
Este util ca, in cazul in care cine stie de ce trebuie sa desfaci mouse-ul, mari sanse sa arunci la gunoi skatez-urile dupa actiunea de inlaturare a lor. As vrea sa vad acest feature si la alti producatori.
Cand l-am aruncat pe cantar, mouse-ul a scos 94 grame chel. Adica fix cum l-ar utiliza cineva pe modului wireless. Deci, s-a ingrasat vs versiunea wired doar 5 grame. Adica diferenta de greutate este fix acumulatorul.
94 de grame nu e tocmai rau pentru un mouse, chiar daca trendul in ultimii 2 ani e sa ai mouse cat mai usor. Desi mie imi plac mousii usori, mi-e frica sa nu scoata cineva un mouse atat de usor incat sa nu-mi dau seama de greutatea lui si sa plesnesc cu el peste fata.
Butoane
Ne-am prins ca nu se vrea a fi un mouse premium Impact II Wireless. Asta ne dam seama dupa senzorul utilizat, dar si dupa pret.
Ei bine, Asus a optat sa doteze click 1 si 2 cu switch-uri Omron D2FC-F-K, ce in teorie au o durata de viata de ~50 milioane de utilizari.
Butoanele laterale sunt putin cam galagioase pentru gustul meu. Sau nu neaparat galagioase, dar se aud mai gros decat click-urile, lucru ce-mi strica armonia de pe mousepad.
Scroll-ul este unul decent. Cand este utilizat cu grija, este foarte silentios. Cand abuzezi de el, devine o idee mai guraliv, dar deloc deranjant. Insa mi-as fi dorit ca rotita de scoll sa fie dotata cu niste forme mai in relief, lucru ce mie personal imi da o stare in plus de confort cand il utilizez.
Senzor
Senzorul optic utilizat este un PAW3335 ce poate scala intre 100 dpi si 16.000, dupa preferintele fiecarui utilizator. Acesta are o viteza de tracking de 400 IPS si atat pe wired, cat si pe mod wireless poate fi utilizat cu polling rate 1000 Hz.
Chiar daca pe hartie nu este un senzor de top, cat am utilizat soarecul senzorul s-a comportat ca atare. A fost fasnet si precis, atat in jocuri, cat si in utilizarea de zi cu zi.
Software
Pentru customizari precum modificare DPI, polling rate, macro-uri, update firmware si altele, am utilizat software-ul pe care-l folosesc si pentru mici customizari ale laptopului pe care-l folosesc la munca.
Asta pentru ca si laptopul acela este tot de la Asus. Software-ul are o interfata comoda si destul de usor de navigat prin ea. Nu este la fel de greoaie precum interfata unei placi de sunet Asus de exemplu.
Concluzie
Per total, mie Asus ROG Strix Impact II Wireless mi-a placut. Nu e cel mai ciumeg soarec fara coada ce mi-a poposit pe mousepad. Dar nici nu se face de rusine.
E drept, mi-a placut si varianta wired, atat ca forma, cat si ca design.
Sunt putin dezamagit ca nu poate fi customizat precum fratele lui mai pompos, anume Chakram. Dar vorbim totusi de produse ce fac parte din categorii diferite de preturi.
Pretul este unul ok. Nu e best buy, dar nici nu e un pret de care sa fugi. In bugetul asta gasesti mousi wireless care nu sunt dotati cu acumulatori. Dar e drept, au senzori oleaca mai buni.
In momentul in care am publicat articolul, mouse-ul avea un pret de vanzare de doar 339.99 lei.