Usor dar sigur toate lansarile interesante din segmentul de periferice de gaming se muta spre cele wireless.
Si aici sunt mai mult factori. In primul rand, de ceva ani diferenta de lag dintre perifericele de gaming wired si cele wireless este insesizabila, in special cand vine vorba de mousi.
Da, daca in ultimii 3-4 ani ati trait sub o piatra sau nu v-a interesat deloc subiectul asta, avem pe piata mousi wireless care ofera performante similare cu variantele wired.
Un alt factor pentru care lansarile interesante se muta spre wireless este si unul financiar. Eu ca producator, daca reusesc sa dezvolt un gimmick interesant, daca-l ofer pe un mouse wired si am un SRP de 120 de euro imi sare toata lumea in cap.
Dar daca ofer acel gimmick pe un mouse wireless pot sa solicit extra 30 euro si publicul nu are motiv sa ofere feedback negativ ca deh, vrei confort si performanta, trebuie sa te scormonesti mai adanc in buzunar. Iar la final per total iese o situatie win – win.
Asus ROG Chakram X nu este primul din famila Chakram care este prezent pe piata, ci este al 3-lea. Primul model fiind si el wireless, iar modelul wired fiind Asus ROG Chakram Core.
Constructie si utilizare
Asus ROG Chakram X este un mouse ergonomic destinat dreptacilor care utilizeaza palm grip, masoara 132.7 x 76.6 x 42.8 mm si cantareste 127 grame, cu 5 grame mai mult decat modelul anterior.
Greutatea pare ca s-a dus catre baterie, asta pentru ca cea de prezenta pe Chakram X este capabila de 114 ore pe wireless 2.4 GHz sau 150 de ore prin conexiunea bluetooth, in timp ce modelul anterior era capabil de 79 ore, respectiv 101 ore. Mouse-ul are suport de quick charge, cat si incarcare wireless Qi.
Acesta a suferit mai multe upgrade-uri versus modelul anterior, astfel ca o sa le semnalez pe cele mai importante.
Asus Chakram X este capabil de un polling rate de 8000 Hz (doar fir), 1000 Hz Wireless 2.4 GHz si 250 Hz Wireless Bluetooth, versus modelul anterior care putea doar 1000 Hz wired / 1000 Hz Wireless 2.4 GHz si 125 Hz Wireless Bluetooth.
Senzorul optic utilizat este ROG AimPoint ce atinge 36 000 DPI si are o viteza de tracking de 650 IPS.
Conceptul este identic ca la varianta anterioara. Utilizatorul isi poate schimba singur switch-urile de la click-uri, joystick-ul sau logo-ul de iluminat (utilizatorul are de ales dintre logo-ul Republic of Gamers sau o sfera fara insemne). Tot ce trebuie sa faca proprietarul mouse-ului e sa scoata partea superioara a carcasei care are prindere magnetica, sa scoata click-urile care sunt si ele magnetice, sa foloseasca switch puller-ul din cutie si et voilà.
Joystick-ul este fix acelasi care este prezent si pe modelele anterioare. E un feature interesant, dar nu este util deloc in gaming. Este semi util in navigare web sau daca ai un fisier Excel in fata si ti-e lene sa folosesti scroll-ul, cam atat.
Daca tot am pomenit de scroll, acesta este identic cu cel prezent pe Asus ROG Impact II Wireless sau modele anterioare de Chakram. Ca utilizare, este un scroll decent. Este silentios atata timp cat nu abuzezi de el. Daca tragi de el de parca viata ta ar depinde e asta, devine destul de galagios. De exemplu, daca vrei sa faci un bhop mai lung in CS:GO, il auzi si s-ar putea sa te irite nitel acest lucru. Ca si in cazul modelelor mentionate mai sus, mi-as fi dorit ca rotita sa aibe striatii in relief, din pacate cele prezente pe el sunt insuficient de iesite in evidenta pentru gusturile mele.
Parte din actiune are loc pe partea dorsala a mouse-ului. Avem comutatorul pentru interfata utilizata a mouse-ului, anume bluetooth, wired sau wireless 2.4 GHz. In stanga acestui comutator este butonul de Pair, evident pentru modul bluetooth iar in dreapta comutatorului este butonul de toggle DPI.
Asus ROG Chakram X iese in evidenta prin design. Are o suprafata fina, care din pacate orice urma de praf sau pata iese in evidenta instant. Totusi, se curata foarte usor zona in cauza.
Acesta are trei zone de iluminare RGB: scroll, sub click-uri si sub carcasa magnetica. Utilizatorul poate configura aceasta iluminare dupa bunul plac sau le poate sincroniza cu alte componente sau periferice compatibile Aura Sync.
Software
Produsele Asus beneficiaza de unul din cele mai complexe si complete ecosisteme prezente pe piata. Prin aplicatia Asus Crate poti configura/customiza laptopuri, iluminari de pe placi de baza, seta diverse la periferice precum mousi, tastaturi, casti si multe altele.
Printre multe altele poti chiar face update la driverele placii de baza/periferice sau poti descarca ultimul BIOS al placii de baza.
De exemplu, laptopul meu de munca este un Asus TUF iar la el am conectate periferice precum Asus ROG Falchion si in cazul de fata Asus ROG Chakram X.
Customizarea si configurarea celor trei produse Asus are loc intr-un singur mediu, avand la baza Asus Crate.
In aceasta aplicatie ii poti customiza lui Asus ROG Chakram X setari precum DPI, polling rate, angle snapping, calibrare suprafata, update firmware, dar nu ultimul rand si setarea dupa bunul plac al butoanelor.
Concluzie
Ca si in cazul lui Chakram, Asus ROG Chakram X este un mouse fain, doar ca nu este pentru mine. Insa cunosc multi indivizi care s-ar intelege de minute cu mouse-ul celor de la Asus.
Forma si gimmick-ul cu joystick-ul il face mai mult dedicat celor ce vor sa aiba set complet in ecosistemul Aura sync. Sau pentru cei ce se joaca mai mult casual.
Nici greutatea de 127 grame nu ma ajuta sa-l indragesc, dar daca m-as juca doar MOBA-uri sau MMORPG-uri acest lucru nu m-ar fi deranjat.
Senzorul se comporta exemplar pe suprafetele textile pe care l-am utilizat, anume HyperX Fury S, SteelSeries QCK Heavy si Razer Gigantus. Iar durata bateriei este si ea un punct forte al mouse-ului.