Iata ca am reusit sa iau in primire pana la urma si un mouse din portofoliul celor de la Aqirys, asta dupa ce in urma cu putin timp am butonat, la propriu, tastatura Alundra TKL.
T.G.A. are un nume usor kitschos, care nu stiu daca nu stiu daca intentionat sau nu, are chiar numele un clan din PGL care frecventa destul de des Zoomless in perioada fecioriei mele, anume The Great Anihilator(s).
Aqirys se afla deja la al 3-lea model din familia T.G.A., asta incluzand modelul prezent de fata. Cele doua modele anterioare ne-au calcat si ele bancul de probe, acestea fiind T.G.A. Wired si T.G.A. Wireless.
Ambele modele au de ne-au trecut pragul au lasat o impresie placuta atat lui Adi, cat si lui Alex. Insa eu sunt mai mofturos cand ma lovesc de periferice, in special cand vine vorba de mousi. Asta si pentru ca mi-au trecut mai multe modele pe mana, peste 150 de modele. Si chiar daca este un defect enervant al meu, am momente cand chiar nod in papura si ma leg de lucruri care pe alti utilizatori nu ii afecteaza sau chiar nu ii intereseaza.
Insa nu cred ca o sa fie o experienta nefasta cu Aqirys T.G.A Alpha, asta pentru ca pana acum, chiar daca nu am avut contact prea mare cu produsele celor de la PC-Coolers, nu ii cred capabili sa ma dezamageasca prea curand.
Specificatii
Denumire produs | Aqirys T.G.A. Alpha |
Senzor | Optic PixArt 3370 |
Viteza tracking | 400 IPS |
Forma | Simetrica |
Greutate | 65 grame |
Dimensiuni | 125 x 63 x 39.8 mm |
Polling rate | 1000 Hz |
Conectivitate | Wireless 2.4 GHz, Wired USB |
Durata acumulator | 36 RGB on/ 44 RGB off |
Pret | 450 lei |
Constructie si utilizare
Nu-mi dau seama daca cei de la Aqirys vor sa comercializeze un mouse sau un intreg bundle. Asta pentru ca in pachet sunt puse compact extrem de multe accesorii.
In mare, fara sa zgarmi foarte serios in cutie, gasesti urmatoarele: stickere, distantiere click-uri, doua cabluri USB A to USB Type-C (un cablu alb, un cablu negru), doua seturi de grip-uri laterale + click-uri (un set alb, un set negru), o pereche de skatez-uri de rezerva.
Si nu am terminat. In pachet mai gasim 4 seturi de click-uri ce au paleta de culori: albe, negre, albastre si roz. Dar tot nu am terminat. La crème de la crème o reprezinta faptul ca in pachet sunt prezete saisprezece capace.
Da, am scris corect, 16 sunt in pachet. Acestea difera prin cocoasa, fie ca-s mai joase sau mai saltate, dar si ca-s fullform sau honeycomb. Si ele vin in cele patru palete de culori, anume albe, negre, roz sau albastre. Take that mouse grip enthusiast.
Mouse-ul are o forma simetrica insa datorita pozitionarii butoanelor laterale acesta se adreseaza mai mult dreptacilor. Aqirys T.G.A. Alpha masoara 125 x 63 x 39.8 mm si cantareste 63 de grame, fiind astfel cel mai usor mouse de gaming din portofoliul celor de la Aqirys.
Soarecul aduce atat ca forma, dar si ca design a Logitech G Pro Wireless Superlight X. Si greutatea este una asemanatoare intre cei doi mousi de gaming, asta pentru ca modelul celor de la Logitech este doar cu 2 grame mai usor.
Aqirys T.G.A. Alpha este dotat cu senzorul optic PixArt 3370 ce duce pana la 19,000 DPI si are o viteza de tracking de 400 IPS, dar si suport polling rate 1000 Hz atat in mod wired, cat si in mod wireless.
Mouse-ul are 6 butoane: cele doua click-uri, scroll-ul, DPI switch-ul ce se afla pe partea superioara a carcasei (dupa scroll) si cele doua butoane laterale. Pe burta mouse-ului se afla si un comutator care are 3 pozitii: oprit, pornit dar fara iluminare si pornt cu iluminare. Sub click-uri se afla micro switch-urile Kailh GM 8.0 ce au un lifespan de 80 de milione de utilizari.
Bateria are o capacitate de 300 mAh, are un charging cycle de 1.5 ore, iar ca durata de utilizare acesta este capabil de pana la 44 ore cu iluminarea oprita sau 36 ore cu iluminarea pornita.
Desi charging-ul este rapid pentru ca are loc prin prin port-ul USB Type-C, bateria mouse-ului totusi dezamageste. Practic, are un cycle de utilizare egal cu o pereche de casti de gaming wireless mai rasarite.
Capacele interschimbabile au sistem de prindere tip magnet. Mai exact, pe partea inferioara capacele au doua suruburi metalice ce se prind in cei doi magneti prezenti in interiorul carcasei. Click-urile au un mecanism si mai simplu de prindere, acestea efectiv se fixeaza pe zona specifica si se prind in mini clips-uri.
Nefiind fan al mousilor cu carcasa honeycomb, pentru review si utilizare zilnica am ales sa folosesc o “cocoasa” full. Cel putin personal, cele cu cocoasa joasa mi se par aproape perfecte pentru utilizatorii de claw grip, in timp ce accesoriul cu cocoasa saltana este ideal pentru cei ce utilizeaza palm grip.
Desi skatez-urile sunt doua bucati intregi din PTFE, (nu prea imi plac skatez-urile mici/fragmentate) am momente cand mi se scufunda si se ineaca mouse-ul in mousepad-uri pufoase precum HyperX Fury S XL. Nici nu vreau sa ma gandesc cum e experienta pe un mousepad mai pufos, precum cele din portofoliul celor de la fnatic.
Experienta se imbunatateste putin pe mousepad-uri textile usor mai rigide precum Corsair MM200 Pro XL sau SteelSeries QCK+, insa tot am impresia ca se putea mai bine.
Software
In software-ul celor de la Aqirys iti poti customiza macro-urile, butoanele, debounce-ul, polling rate, lift off distance si multe altele. Ce-i drept, utilizatorul are ceva optiuni in aplicatia celor de la Aqirys.
Desi are o interfanta usoara de navigat, software-ul are totusi si niste bug-uri care din pacate se intalnesc cam des. Cel mai prezent este cel ca iti crapa din senin in timp ce configurezi mouse-ul sau daca fereastra sta in bara. Si repornirea software-ului este o reala loterie, fie iti merge din prima prin rularea executabilului, fie esti obligat sa dai reboot PC-ului, asta evident daca executabilul are drepturi de startup la pornirea sistemului de operare.
Un alt lucru ce ma irita reste urmatorul: nu prea stii ce baterie mai ai la dispozitie. Mouse-ul imi sta doar in pragul de 100% sau 65%, mai jos nu mi-a afisat software-ul, desi am patit ca intr-un interval de ~2 ore sa mi se opreasca mouse-ul ca a ramas fara baterie.
Concluzie
Aqirys T.G.A. Alpha este un mouse cel putin interesant interesant. Si sunt nitel nedumerit cum probabil este si un potential cumparator.
Mouse-ul arata bine, atat din punct de vedere al constructiei si design-ului, dar beneficiaza si de o iluminare RGB bine plasata si aratoasa. Are si un senzor optic bun, anume PixArt 3370, dar si o implementare buna a acestuia. Si nu in ultimul rand, lucru prin care cel mai probabil Aqirys T.G.A. Alpha atrage cel mai mult, este customizarea.
Practic Aqirys comericalizeaza un bundle intreg: skatez-uri, capace, click-uri, cabluri sau grip-uri laterale si de click-uri.. Sincer, este cam mult si chiar si pentru mine. Dar aici exista si un plus, asta pentru ca in cazul in care te plictisesti de mouse, ai ocazia sa-l reinventezi. Practic Lego dedicat celor pasionati de hardware sau mousi de gaming.
Pretul la care este comercializat Aqirys T.G.A. Alpha este de ~450 lei. Daca stai sa te gandesti ca bundle-ul este imens iar mouse-ul este extrem de customizabil, ajungi la concluzia ca este un pret corect pentru intreg pachetul.