Daca va aflati in spatiul de cunoscatori de mice (micephiles?), este putin probabil sa fi auzit de Makalu 67, fabricat de Mountain, care-si trimite mouse-ul in ringul de lupta pentru un loc printre cei cu adevart usori.
Intro
Mountain este o firma Germana de periferice fondata in 2018. Makalu 67 este primul lor mouse ergonomic pentru dreptaci (rip right handed users) numit dupa al cincelea cel mai inalt munte din nume, Makalu.
Suna a niste standarde foarte inalte.
Unboxing
De cele mai multe ori am considerat ca ambalajul si, efectiv, ingineria cutiei in care vine un produs este direct proportional cu produsul din interior. Si de cele mai multe ori, asa si este.
Makalu 67 vine intr-o cutie calitativa, neavand o urma de indoire sau turteala. Cutia are inchidere cu magnet, mereu bine primit. In interior, pe capac gasim un ghid rapid, 2 seturi de stickere –cu un design simplist al logoului, stickere practice ce pot fi folosite oriunde, nefiind acele gamertastic!- logos à la Asus ROG.
Prins intr-o spuma deasa si bine securizat gasim mouse-ul Makalu 67 impreuna cu un set de extra picioare.
Trebuie sa apreciez ca Mountain sunt parteneriati cu Plastic Bank iar achizitia produselor oferite de Mountain ajuta la colectarea a peste 250000kg de plastic din mediu pe an.
Build quality & aspect
Makalu 67 intra in ring cu un design aparte, optand pentru un design ‘ribcage’, care este si trademarked de cei de la Mountain, in corpul din ABS, spre deosebire de competitorii care vin de regula tiparul honeycomb. Pe partea de sus exista o cocoasa, pe partea stanga o adancitura ergonomica iar dreapta este smooth sailing pana la finele mouse-ului.
Acest design nu este doar pentru estetica ci are si un scop structural, acela ca mouse-ul sa nu necesite un schelet additional pentru ranforsare structurala iar rezultatul acestui design este un mouse rigid cu aproape niciun pic de flex la strangere in palma.
In frunte, Makalu 67 are un cablu imbracat cu paracord si foarte usor, proiectat specific pentru a evita dragging-ul specific unor cabluri groase si grele. Iesirea cablului este la o inclinare de 5° special gandita, din nou, pentru evitarea acelui drag pe mousepad (doar folositi mousepad, nu?).
Un aspect care ar trebui sa-i bucure pe cei care mananca la birou sau beau foarte lichide si mai reusesc cate un oopsie este ca placa PCB este tratata special impotriva lichidelor insa inima nu ne-a lasat sa testam acest aspect. Va asteptam pe voi, in comentarii, dupa orice fel de accident sa ne spuneti.
Cei de la Mountain au optat pentru o solutie ceva mai subtila si placuta de iluminare RBG, acesta fiind o band ovala in jurul scroll-ului si a afisajului DPI/control DPI. Cu toate ca, din ce am vazut la alti revieweri, nu considera o implementare eficienta pentru ca, si intr-adevar, iluminarea este acoperita in timpul folosirii de catre degete, consider ca este o plasare adecvata.
Amplasarea si identificarea nivelului de DPI selectat este una smart. Spre deosebire de alte mouse-uri unde se schimba ori iluminarea completa RGB, ori palpaie iar amplasarea switch-ului poate fi sub mouse, Makalu 67 o are fix pe ceafa, sa-i spunem asa.
In spatele rotitei de scroll se afla 4 buline care se aprind in functie de nivelul selectat apoi butonul de selectare DPI, foarte bine camuflat. Ciudat este ca Level 1 (cel mai mic DPI) este atunci cand nicio bulina nu este aprinsa iar Level 5 (cel mai mare DPI) este cand cele 4 sunt aprinse insa ma indoiesc ca sunt cazuri prea dese intalnite de utilizare.
In final, Makalu 67 exceleaza la capitolul calitatii, avand o forma moderna, functionala dar si o estetica aparte.
Confort & ergonomie
Din start, Makalu 67 este, sa o spunem in termeni simplistic – mare. Chonky ii s-ar mai spune.
Fiind cu aceasta forma impunatoare, asteptarea este ca ar trebui sa ai si maini mari. Partial adevarat, o persoana cu mainile mari s-ar putea simti confortabil din primele momente folosind mouse-ul.
Mainile mele s-ar clasifica undeva intre mici si medii si am avut o perioada de acomodare cu cocoasa corpului, fiind mai inalt fata de Aqirys T.G.A, daily driver-ul personal.
Datorita picioarelor pur PTFE si greutatii reduse, mouse-ul gliseaza extrem de usor, printr-o alunecare controlata, pe orice tip de mousepad.
Dar acea perioada de acomodare a meritat din plin acum fiind convins ca mi-am gasit un nou daily driver. Datorita design-ului ribcage, aderenta palmei pe corp este excelenta, acele striatii servind si scopul functional si oferind un grip additional.
De asemenea, faptul ca are doar 68 de grame cu un punct de greutate echilibrat, acomodarea este lipsita de orice durere.
Din toate aspectele ergonomic, Mountain a lovit tinta fix in centru, Makalu 67 fiind o reusita a design-ului confortabil.
Dezavantajul vine in momentul in care ai mainile mici si tii mouse-ul in asa fel incat doar varfurile degetelor (claw grip) ating butoanele, nu degetul intreg. Nu este tocmai cel mai eficient mod de utilizare din cauza cocoasei care te va forta sa aplici intreaga palma pe corpul mouse-ului. Pentru mine a fost un pret mult prea mic de platit pentru ceea ce urmeaza..
Performanta
Makalu 67 vine echipat cu un senzor PixArt PAW3370, supranumit pe internet ca fiind senzorul mouse-urilor wireless avand consumul electric redus. Cei de la Mountain au mers pe acest senzor pentru a scoate cat mai mult DPI posibil, mergand pana la 19.000 DPI (digital dots per inch).
Comparat cu un mouse echipat cu PixArt 3389, diferentele sunt imposibil de observat fara echipament special, acestea fiind specifice doar setarilor DPI mari (1800+).
Makalu 67 ofera 3 niveluri de LOD (lift off distance), acestea fiind Low, High si Custom. Presetarile de Low si High sunt 1 DVD (<1.2 mm) respectiv 2 DVDs (1.2<x<2.4 mm; x=LOD height). Avand in vedere ca LOD este strict legat de suprafata pe care mouse-ul gliseaza, daca nu sunt suficiente cele 2 optiuni, optiunea Custom este folosit pentru calibrare manuala. Setati custom, apasati start pentru calibrare si miscati mouse-ul cat timp senzorul inregistreaza suprafata.
Senzorul este bine prins si nu are puncte de deplasare in interiorul carcasei, este extrem de precis si ofera personalizare incat sa poata fi acordat pentru precizia dorita personal.
Butoanele click-urilor sunt micro switchuri Omron 50M, certificate pentru 50 de milioane de click-uri – good luck with brekaing that. Emit un sunet destul de obisnuit pentru aceste switch-uri mecanice si suna pline, neavand un echo datorita carcasei rigide. Datorita debouncing-ului, necesar pentru a evita dublu click-uri neintentionate, click-urile au un delay dar acesta fiind minuscul, raportat undeva la +2.0 ms (comparativ cu SteelSeries Ikari cu 0 ms), unde se mai adauga potentiala procesare software.
Scroll-ul este, pentru un programator dar si pentru un gamer, o binecuvantare. Este un scroll secvential si precis, nu a sarit o singura data o treapta de scroll, permitand un scroll exact in IDE si emite un sunet satisfacator.
Software
Mountain ofera Base Camp, software-ul ce va controla produsele lor. Este un program cu un aspect placut, o tematica pe care o tot observam cu produsele lor.
Functionalitatea este simplista, oferind posibilitatea de setare a diverselor profile, iluminare RGB, setare butoane pentru toate cele 6 butoane pe care le ofera, macro-uri si alte setari pentru click-uri/senzor.
Fiecarui profil ii se poate atribui un nume, o imagine dintr-un catalog intreg de icoane preinstalate de la jocuri si aplicatii populare. De asemenea, schimbare profilului poate fi automatizat in asa fel incat cand se lanseaza o aplicatie specifica, se va schimba automat profilul – very cool.
Iluminarea RGB vine cu 4 moduri predefinite, uzualele static, rainbow, breathing si reactive dar si cu posibilitatea de custom, albeit destul de simplist, permite modificarea culorii si a intensitatii pe fiecare dintre cele 6 portiuni adresabile.
La setari ne vom duce, probabil, cel mai des unde putem modifica polling rate, sensibilitatea, viteza de click, timpul de raspuns al clickului si alte setari. De aici se vor seta si nivelurile de DPI si, atentie, va trebui sa faceti asta pentru ca nu sunt activate din start, ele fiind doar presetate.
Este un software functional si cu un design placuta. “Perfectly fine” descrie cel mai bine interfata.
Singura anomalie intalnita si aici presupun ca e ceva de la PC-ul personal este ca Windows uita sa indexe folder-ul software-ului si la search nu gaseste executabilul. A trebuit sa pun un shortcut pe desktop ca sa-l pot activa.
Concluzie
Intrand pe piata cu un design aparte dar si cu o calitate extraordinara, Mountain Makalu 67, newcomer to the scene, impresioneaza din orice punct de vedere. Echipat cu un senzor deja perfectionat, utilizand technici de usurare a mouse-ului fara compromisuri care servesc functionalitatii dar si a design-ului, Makalu 67 este un mouse extraordinar de gaming.
Makalu 67 se poate achizitiona exclusiv prin site-ul Mountain brand store sau Amazon.