Acum ceva ani, monitoarele de gaming erau considerate o aroganta sau un moft, pentru ca erau extrem de scumpe si lumea prefera sa ramana fie cu CRT-ul ce indoia biroul doar sa beneficieze de 100Hz, fie sacrificau acest lucru si utilizau monitoare LCD de 60Hz. l
Ei bine, acum aceste monitoare sunt cumparate mai de orice gamer care tine sa aiba parte de o experienta cat mai faina cand acesta conecteaza in mediul virtual pentru a se juca.
Lucrul asta a fost ajutat si de cerere, dar si de oferta. Asta pentru ca, “pe vremea mea”, un monitor de gaming costa cat o placa video buna spre foarte buna. Iar in prezent un monitor 1080P cu 144 Hz are un pret modic de 800 lei. E drept, este lipsit de caracteristici faine, dar iti faci treaba cu el.
Dar eu sunt mai special asa. In sensul negativ. O persoana normala isi schimba monitorul la ~4 ani, de fel coencide cu schimbarea intregului build de acasa.
Insa eu am schimbat monitoarele mai des decat isi schimba alti utilizatori mousii de pe birou. Cred ca media la mine in ultimii 3-4 ani ar fi chiar de 3 monitoare pe an.
Totul a inceput prin 2009 daca nu ma insel, cand inca aveam impresii de mare gamer. Cred ca am fost printre primii care activa in PGL si detinea un monitor LCD ce nu doar era capabil doar de 100Hz, ci chiar 120Hz. Este vorba evident de celebrul Samsung 2233 RZ, care a costat o caruta de bani la vremea respectiva.
Dar cu timpul am inceput sa ma joc rar spre deloc. Si a urmat o mica pauza in care nu m-am jucat nimic si am renuntat pentru o perioada la PC. Dar dupa ce am terminat studiile si m-am angajat, fiind fortat si de job trebuia sa fiu in tema cu francizele in voga, drept urmare am zis sa ma reintru in fenomen.
Am achizitionat celebrul BenQ XL2411Z, ce la vremea respectiva avea un pret oarecum egal cu procesorul pe care-l utilizam atunci, anume i7 4790. Dar l-am indragit teribil, asta pentru ca se vedea progresul tehnologic dintre cele doua monitoare.

Au urmat vreo 2 ani in care am utilizat doar XL2411Z, dupa au inceput sa-mi treca foarte multe monitoare pe mana. Si de la multi producatori precum Asus, Acer, Dell/Alienware, LG si alte modele de la BenQ/Zowie.
Specificatii
Produs | Zowie XL2746S |
Rezolutie | 1920 x 1080 |
Refresh rate | 240 Hz (DP/HDMI 2.0) |
Diagonala | 27" |
Tip panel | TN |
Luminozitate | 320 cd/㎡ |
Contrast | 1000:1 |
Output video | Displayport 1.2, 2x HDMI, DVI Dual-link |
Output audio | Headphones 3.5 mm, microphone 3.5 mm |
Consum curent | 55W, in utilizare |
Vesa | 100 x 100 |
Altele | DyAc⁺, Flicker-Free, Low Blue Light |
Pret | 649 Euro |
Pregatire utilizare – Ready, set, game
In ce jocuri chiar simti diferenta intre monitoare? Intr-un MOBA? Categoric nu. Adica da, e misto sa te joci Dota pe 144Hz, dar un monitor de 240Hz nu imbunatateste atat de mult experienta.
Evident, diferenta este cu adevarat vizibila in FPS-uri. Asa ca, m-am jucat ceva mai mult decat in ultima perioada jocuri precum CS:GO sau Valorant. Dar m-am jucat si nitel Fortnite.
Ma joc pe monitoare cu refresh rate de 240Hz din 2018 si nu m-as putea intoarce pe 144Hz, cel putin nu cand intentionez, sa ma joc astfel de titluri, chiar daca rar. Am incercat-o in doua randuri, pe monitoare cu rezolutie QHD dar efectiv nu puteam sa ma stabilizez. Simteam ca lipseste ceva esential.
Ce mi-a placut mereu la monitoarele Zowie e ca imi pot pozitiona cum vreau monitorului, asta datorita stativului.
Acesta poate fi pozitionat si in mod portrait, dar din pacate aceasta pozitionare nu este utiliza in gaming, ci doar intr-un work environment. Oricum, e destul de fain ca poti face si asta.
Meniu, conectivitate si features
Evident, feature-ul vedeta este DyAc⁺. Ce este DyAc va intrebati? Este o tehnologie dezvoltata indoor de catre Zowie ce reduce motion blur, lucru extrem de util in titluri precum CS:GO.
Mai exact, in jocuri high paced precum titlul aminint mai devreme, motion blur-ul este un fenomen des intalnit, in special pe monitoare ieftine sau slabe. Asta inseamna ca imaginea este incetosata cand schimbi pozitia crosshair-ului cu o viteza medie sau mare, lucru ce-ti reduce din detaliile redate pe display, detalii ce in multe sunt utile.
Pe langa DyAc⁺, Zowie XL2746S vine si cu alte caracteristici utile precum Low Blue Light, Black eQuilizer dar si multe altele precum preset-uri pentru diferite categorii de jocuri sau utilizatori.
In partea stanga a monitorului, se afla porturile de output ce-s deja prezente de ceva timp pe modelele din catalogul celor de la Zowie.
Avem iesire audio pentru casti si microfon, dar si doua port-uri USB la care se pot conecta restul de periferice. Deasupra acestor porturi se afla si un suport retractabil pe care perechea de casti poate stationa cand acesta nu este utilizata. Practic ofera in acelasi timp atat o experienta comoda, cat si una esports ready.
Pe partea de output video, ce se afla in partea inferioara a monitorului se gasesc 4 porturi de conectare la PC. Pe langa porturile cele mai utilizate din zilele noastre, anume HDMI sau Displayport, Zowie a optat sa pastreze si “anticul” port DVI Dual-Link. Asta inseamna ca le mai da o sansa si celor care inca mai au acasa placi video cu astfel de output.
Imagine
Unii producatori incearca sa arunce in piata produse cu panel-uri IPS sau VA, incercand astfel sa ofere monitoare cu o imagine mai buna decat cea prezenta pe monitoarele cu panel TN.
Insa dupa parerea mea panel-ul TN nu o sa moara prea curand, chiar daca au inceput sa apara IPS-uri cu 240Hz/360 Hz. Monitoarele cu panel TN sunt in prezent preferate atat de proplayeri, cat si jucatorii de acasa care vor sa profite si de cel mai mic avantaj pe care-l pot obtine cu ajutorul produselor pe care si le achizitioneaza.
Bine, este drept, TN-urile din ultimii ani nu sunt la fel de rapanoase precum cele de pe vremea fecioriei. Da, un panel IPS categoric reda atat unghiuri cat si culori mai vii. Dar un panel IPS este mai lent decat unul TN, dar si mai scump, asta daca se vrea a fi unul de gaming.
Si ca atare, Zowie XL2746S intra perfect in acesti parametrii. Calitatea imaginii este una decenta, asta daca monitorul in mare proportie este utilizat doar in sesiuni de gaming. Dar monitorul categoric recupereaza la fluiditate si features precum DyAc⁺.
Experienta in jocuri
Dupa cum am specificat si-n alte materiale, nu prea m-am jucat in ultimele 6 luni. Asa ca “batranul” meu ROG XG248Q nu prea a avut parte de actiune in acest interval. Dar e bine ca le-am avut simultan pe ambele pe birou, pentru ca astfel am putut sa observ diferentele aproape instant.

Pe Zowie, culorile sunt inferioare versus ce reda monitorul celor de la Asus. Dar lucrul acesta e un fel de trademark pe monitoarele Zowie, sacrifica culoarea pentru a oferi o experienta cat mai fluida.
Dar, cu toate acestea, eu nu ma pot juca mai mult de 3 ore pe monitorul ROG XG248Q fara sa iau o pauza de cateva minute. Asta pentru ca efectiv imi afecteaza vederea, indiferent de ce preset-uri as utiliza. Si daca ma fortez, ma ia durerea de cap, de care scap doar cu medicamentatie sau in urmatoarea zi.
Desi nu ma asteptam la asta pentru ca sunt o galusca rigida, m-am obisnuit destul de rapid cu monitorul Zowie XL2746S. Tot a trebuit sa stau aproape de el, ca sa n-am acel input lag self-made, dar a trebuit sa adaptez acea distanta atat cat sa nici nu pierd foarte multe informatii datoritava FOV-ului.
Asta pentru ca m-am obisnuit dea lungul anilor sa am monitorul aproape de mine. Am incercat sa ma fortez sa utilizez monitorul de la distanta ca o persoana normala. Insa efectiv nu pot excela in jocuri, parca creierul meu ar avea input lag imens daca distanta intre mine si monitor este mai mare decat cea cu care sunt obisnuit.
Si, desi nu m-am mai jucat de cateva luni, monitorul Zowie m-a ajutat sa-mi recuperez partial din rank-ul din CS:GO.
Concluzie
Zowie XL2746S este cu siguranta unul din cele mai misto monitoare pe care m-am jucat. Este perferct pentru jocuri precum CS:GO, Valorant, Apex, Fortnite sau ce va mai jucati.
Ca n-are freesync/g-sync, pe mine nu ma afecteaza acest lucru. Oricum, este monitor de esports, asta inseamna ca aceste implementari ar fi fost total inutile pe acest monitor.
Pretul este putin cam mare in schimb. Exista pe piata variante pe piata care ofera performante similare dar si cateva lucruri in plus la un pret similar.
Dar din pacate nu este pentru mine. Nu pentru ca nu ma mai joc la fel de mult ca in anii trecuti, ci pentru ca este prea “mare”. Da, pentru mine in jocuri un monitor de 27″ este prea mare.
Nu este pentru mine ca, stand cu el aproape de monitor, FOV-ul meu este extrem de limitat. Hai in CS unde ma joc 4:3 black bars nu este atat de rau, insa in jocuri precum Dota 2 sau Valorant unde ma joc 16:9, ratez multe detalii esentiale precum minimap-ul sau altele.
Cel mai probabil mie mi s-ar potrivi Zowie XL2546S.