Hey, psst, vrei o pereche de casti gaming wireless la un pret chiar accesibil? Dar cu niste compromisuri? Da?
Uite aici, iti prezint Razer Barracuda X; un set de casti de gaming versatil, care ofera suport wireless pentru PS5, Switch, PC si mobil, dubland in acelasi timp si ca un headset decent pentru muzica.
Build quality & aspect
Initial, am crezut ca este o greseala iar in cutia de la Razer cineva a pus o pereche de Senheisser-uri.
Razer Barracuda X este o abatere de la majoritatea celorlalte casti de gaming de la Razer, abordand un design minimalist, lipsit de RGB si oferind doar o singură opțiune de culoare neagră. Ați putea argumenta ca aceasta este o alegere de design banala dar cred ca e o optiune binevenita intr-o lume dominata de accesorii din ce in ce mai ostentative
Dintr-un plastic solid si cu o structura solida, aspectul este aproape opus stereotipului de casca de gaming. Logo-ul Razer subtil gravat pe laterale si stantarea RAZER pe banda de deasupra sunt extrem de bine realizate insa, o avertizare, structural sunt durabile dar usor predispuse la zgarieturi.
Microfonul de tip cardioid, adica capteaza audio din varf accentuate, lateralele sunt mai linistete iar din spate este absolut mut, se poate detasa cu usurinta.
Razer a proiectat în mod clar Barracuda X pentru utilizare din mers. Din pacate, plierea lor nu este in sensul clasic (a la Sony/Audio Tehnica) si nu se potrivesc prea bine cu genti de transport.
Confort
La o greutate de doar 250g, castile sunt confortabile de purtat pentru o perioada lunga datorita formei compacte, captuselii moi a benzii pentru cap dar si datorita memory foam-ului din captuselea de pe casca. Forta de prindere pe cap este echilibrata incat sa nu provoace disconfort.
Am rezistat prin diverse apeluri in timpul programului de lucru mult mai lejer decat cu alte modele, cum ar fi Razer Kraken Ultimate despre care am scris aici.
Conectivitate & media controls
Razer.. Razer.. incepusem atat de bine dar aici incepem sa ne punem intrebari.
Baracuda X au un mod de conectare care nu este revolutionar ci, in opinia mea, un dezavantaj in lupta cu alte modele wireless. Conectarea fara fir se face printr-un dongle-ul de 2.4 MHz care este inclus in pachet sau prin cablu direct jack. Si atat.
Ma depaseste de ce nu a fost inclusa o functionalitate de baza pe care o integreaza orice producator de casti wireless – conexiune Bluetooth. Avand in vedere ca in orice review pe care l-am scris, wireless radio waves > Bluetooth mereu in materie de putere semnal si consistenta.
Insa acest dongle introduce probleme. Dongle-ul este de tip USB Type-C iar carcasa PC-ului meu are o singura intrare Type-C, pe spate. Oricat as fi incercat, nu putea intra din cauza faptului ca dongle-ul in sine este foarte lat. De asemenea, ca sa-l pot folosi la telefonul mobil, trebuia sa dau jos husa pentru ca nu intra complet. Functiona si 80% introdus dar riscul de a avaria device-ul personal sau chiar dongle-ul era mare.
Razer a luat in considerare ca, cel putin la PC, utilizatorii vor avea dificultati in a conecta dongle-ul si au inclus un adaptor USB-A to USB-C, cablul de incarcare si un cablu audio de 3.5mm.
Pentru un control simplist dar cateodata neintuitiv, Razer a inclus un buton de mut pe casca stanga, impreuna cu o rotita de volum (thank god it’s not infinite) iar butonul de pornire actioneaza si ca playback control. Cu o apasare scurta, se pune pauza la continutul media, doua apasari trec la urmatoarea melodie iar trei apasari pentru a merge inapoi o melodie. De asemenea, fiind toate ingramadite pe o singura casca inseamna accidente dese – opriri din greseala, volumul dat la maxim cat iti dai castile jos pentru ca iti aluneca degetul pe rotita de volum si comenzile de playback facand figuri. Not great, not terrible.
Calitate audio
Razer Baracuda folosesc driverele Razer TriForce de 40mm care sunt o versiune mai mica a celor gasite in Razer BlackShark V2.
Aceste drivere aduc un sunet detaliat in timpului marsului trupelor din Total War: Warhammer, dinamica ambientala gasita in Mount & Blade II – Bannerlord dar si in actiunea haotica din Battlefield 2042.
Din nefericire, Razer decide ca e momentul sa ne mai impiedicam un pic. Pentru cei care vor sa beneficieze de suportul 7.1 oferit de Baracuda X pe alte platforme (PS5 sau Xbox Series S), trebuie platita o suma relativ modesta in aplicatia THX Spatial Audio, cea recomandata de Razer care si ofera o reducere de 50% pentru acest feature. Ouch
Suprinzator, jucand Warhammer 40000 Mechanicus Heretek (sunt un pic pasionat de Warhammer) care are un soundtrack exceptional (recomand), am observat cat de bine se aud, de fapt, aceste casti destinate gaming-ului cand e vorba de muzica. Am putut diferentia instrumentele folosite foarte clar, synth-ul futuristic curat impreuna cu tobele tribale puterince din fundal. Exista o separatie foarte clara si impresionata.
Microfonul, clar, pot spune ca este foarte caltiativa. Sunetul transmis catre colegii mei in sedinte era clar si lipsite de sunetele ambientale din apartament (am pisici). Nu va asteptati sa fie la nivelul unui microfon pretins ‘noise cancelled’ insa face o treaba buna pentru a minimiza poluare fonica din conversatie.
Battery life
Razer se lauda cu Baracuda X avand 20 de ore de baterie dintr-o incarcare plina si pot confrima acest aspect. Am folosit castile timp de o zi de lucru de cand au fost scoase din cutie apoi nu le-am mai incarcat pana le-am predat, dupa o saptamana. Nu e cea mai lunga durata a bateriei pe care am vazut-o la o pereche de casti wireless dar e suficient de buna incat sa nu fie un deranj incarcatul constant.
Concluzie
We had a blast. Chiar daca lipsa de bluetooth este foarte dezamagitoare si feature-ul de 7.1 este blocat, efectiv, de o plata, Razer Baracuda X sunt foarte placute ca aspect si performante unde conteaza – in calitatea audio, chiar la un pret pe care-l consider normal si accesibil.