Razer Opus sunt niste casti wireless cu sunet superb, noise-cancellation activ bun, confortabile, bine facute si cu o baterie care tine vreo 30h. Probabil cele mai misto casti bluetooth pe care le-am incercat. Le gasesti in jur de 650 Lei la oferta si merita din plin, slabe sanse sa gasesti ceva mai bun in banii astia. Si gata, asta a fost tot, gata review.
Glumesc, normal, vreau sa va spun cat de misto sunt in mai multe cuvinte, si sa va spun si ce lipsuri au, ca nu sunt chiar perfecte, cum nu e niciun produs de altfel.
Cutia lui Razer Opus e mai misto decat a multor altor produse, inclusiv produse premium. Are o prindere magnetica eleganta si inauntru gasim o gentuta de transport in care sunt castile si cateva accesorii. Pachetul include un cablu USB-C ā USB-A de incarcare (da, au fast charging), un cablu audio jack de 3.5mm in ambele capete, asemanator cu cele folosite la seria BlackShark, cu o mufa dreapta si una la 90 de grade, si un adaptor de avion (total irelevant pentru majoritatea, dar e dragut ca s-au gandit). Pachetul cuprinde cam tot ce ai avea nevoie pentru a folosi si transporta castile de zi cu zi, si asta e dragut, ca nu au incercat sa reduca costuri ci chiar sa aduca un produs cat mai premium si placut.
Constructie si comfort
Castile Razer aparute in ultima vreme au fost o surpriza placuta, si Razer Opus urmeaza si ele aceeasi linie. Sunt castile de la Razer care suna cel mai bine dintre toate, si sunt de strada, nu de gaming, ceva destul de iesit din tiparul Razer, dar nu primul lor produs non-gaming. Pare ca vor sa intre in piata de produse de lifestyle din ce in ce mai mult, iar Opus mi se pare ca e un produs care le-a iesit chiar bine pe partea asta.
Castile sunt bine construite si par destul de solide. Cele pe care le-am testat noi scartaie pe alocuri dar nu e ceva de neiertat. Materialele folosite la exterior sunt placute la atingere, in mare parte un plastic cu o textura fina. Cupele sunt dintr-o imitatie de piele placuta si ea la atingere, ce acopera o spuma moale care e chiar confortabila.
Ca si dimensiuni, Opus sunt niste over-ear de dimensiuni destul de reduse. Sunt destul de mari incat sa imi incapa urechile pana la lob in ele, dar destul de mici incat sa nu poata oferi un soundstage prea mare, si sunt super confortabile. Initial cand le-am vazut asa mici si cu pad-urile nu foarte generoase m-am gandit ca or sa ma stranga de cap sau ca o sa simt cum imi infig ochelarii in tample, dar din fericire nu a fost cazul. Padding-ul cupelor e fix cat trebuie, e moale si placut, si cred ca e o parte buna din capacitatea castilor de a izola exteriorul. Interiorul cupelor, desi urechile mele il ating, se simte moale si placut, avand pe difuzor un burete moale si mai gros decat la majoritatea castilor.
Conectivitate si functii
Razer Opus pot fi folosite fara fir, prin Bluetooth, si cu fir folosind un cablu TRRS de 3.5mm. Pe Bluetooth suporta AAC si aptX, si se aud la fel de bine ca pe fir, in mod normal, cu mici diferente in functie de sursa. Castile au ANC si Ambient mode, si le voi detalia functionalitatea in urmatoarea sectiune.
Conexiunea Bluetooth e printre cele mai puternice intalnite de mine pe casti, in idea in care fiind conectate la laptop in sufragerie pot merge pana in capatul celalalt al casei, in bucatarie, si muzica rareori se va intrerupe. La distanta asta de ~12m si 2 pereti intre sursa si casti intreruperile sunt doar ocazionale, si modul in care Razer Opus gestioneaza intreruperile e chiar placut, avand un fade usor atunci cand muzica se intrerupe, revenind cu un alt fade cand isi revine semnalul. Asta inseamna ca nu trebuie sa induri bazaituri, interferente, si intreruperi abrupte in piesa pe care o asculti. Pare ca cei de la Razer chiar au fost atenti la detalii in conceperea si testarea produsului.
Apropo de detalii, un alt detaliu care m-a surprins foarte placut e functia de pauza automata. Cand muti o casca de pe ureche sau dai castile jos de pe cap se pune automat pauza la continutul pe care il ascultai. E un feature intalnit din ce in ce mai des pe produse high-end si e foarte misto. Iti da un sentiment placut atunci cand revii la ce faceai punand castile la loc si piesa continua de unde ramasese, fara ca tu sa trebuiasca sa faci ceva in plus. E seamless, si functioneaza bine, desi am patit de cateva ori sa mut o singura casca si sa nu se puna pauza, dar niciodata sa le dau jos fara pauza.
Razer pune la dispozitie si o aplicatie de mobil pentru Opus, numita chiar Razer Opus. In aplicatie poti schimba intre cateva moduri de egalizator, cel default (flat) fiind numit THX si avand cea mai placuta si neutra semnatura dintre toate. Toate celelalte pe care le-am incercat mi s-au parut putin exagerate, iar setarea Bass Boost desi adauga bass boomy, parca ineaca celelalte sunete. Nu am gasit optiunea de equalizer personalizat, dar am observat ca raspunde la egalizarea din softul telefonului (OnePlus 6), deci probabil raspunde si la egalizarea facuta din alte aplicatii.
Izolare fonica
Razer Opus au 3 moduri de functionare, ANC Off, ANC On si Ambient On, acestea putand fi schimbate la tap pe butonul de power de pe casca dreapta. ANC-ul poate fi folosit si cand castile sunt folosite cu fir, daca acestea sunt pornite.
Cu ANC Off izolarea fonica e doar cea pasiva. Aceasta mi se pare buna pentru dimensiunea castilor, diminuand o mare parte din sunetele din jur. Te poti desprinde cu usurinta de ce se intampla in jur si te poti concentra pe muzica, munca, sau un serial.
Cu ANC On, pe langa izolarea fonica, porneste izolarea activa, care diminueaza majoritatea sunetelor din jur, mai ales joasele, si se face o liniste aproape deplina. Pare ca izoleaza mai bine joasele si mediile decat inaltele din jur, si nu e chiar deplina linistea. E pe undeva pe aproape totusi. Cand dai drumu la muzica cu ANC On parca nu se mai aude nimic din jur. Chiar si afara, in galagie si trafic, cu muzica pe la 40-50% deja nu se mai aud zgomote din jur. Functioneaza bine, si fata de alte casti cu ANC nu am avut decat ocazional, si asta fara muzica, senzatia neplacuta de presiune in urechi.
Cu Ambient On castile suna diferit fata de celelalte doua moduri. E practic modul opus ANC-ului. Castile par ca au un stage mai mare, ca sunt mai deschise, si poti auzi cam tot ce se intampla injur cu usurinta. Microfoanele de pe casti capteaza zgomotele din jur si le redau in casti. Nu e perfect, uneori parca se aud putin in reluare pasii proprii, dar mi se pare superb ca poti face asta, si sper ca din ce in ce mai multe casti wireless sa aiba functia de ambient. Daca ai muzica daca tare nu vei auzi zgomotele din jur peste muzica totusi, dar macar vei putea auzi daca te striga cineva sau un claxon.
Calitate audio
Sunetul castilor Razer Opus per total este foarte bun. Toate detaliile sunt la locul lor, mediile si inaltele se aud cu o claritate excelenta. Am ascultat multa muzica pe langa playlist-ul nostru de test pe care il ascult de obicei, si nu a dezamagit in nimic. Sunt genul de casti care te fac sa vrei sa asculti muzica cat mai multa, la calitate cat mai buna si cu master cat mai bun posibil. In Wandering de Yosi Horikawa de exemplu, se pot auzi toate cantecele de pasari si apa curgatoare pe tot parcursul piesei, nefiind acoperite de percutiile abundente si puternice pe alocuri. Detaliile se pastreaza foarte bine si in Colibria de Nicola Cruz, inaltele nefiind acoperite vreodata de medii sau de bass-ul puternic, si fiind foarte bine separate.
Bass-ul este suficient, avand un mic boost in zona de sub-bass, iar izolarea fonica il face sa rezoneze destul de bine si placut. Este foarte bine controlat si nu patrunde peste celelalte sunete. Probabil unui iubitor de bass nu i s-ar parea destul de puternic sau adanc, acesta mergand doar pana la 20Hz si nu mai jos de atat, iar sunetul per total al castilor fiind destul de flat. In aplicatia Razer Opus de mobil exista si un mod de Bass Boost, dar nu l-as recomanda, facand castile sa sune mult mai inchis si slab decat suna ele de fapt pe modul standard, THX.
Pe Bluetooth redau foarte bine si la un volum arhisuficient, dar legate la Creative SoundBlaster G3 dau chiar si mai mult, un fel de 140% ca volum, pastrand claritatea excelenta.
Singurul posibil minus aici ar fi ca pe alocuri, rar ce-i drept, inaltele pot parea usor de tot slabite, dar mie personal imi place asta, pentru ca nu sunt un fan al inaltelor foarte pronuntate sau ascutite.
Sound stage-ul este decent, poate chiar putin slabut, dar suficient pentru muzica. Este acompaniat insa de o redare foarte precisa a sunetelor si o separare excelenta. Desi nu sunt prea wide ca sunet, mie mi se pare ca sunt suficiente pentru muzica moderna si pentru video-uri si seriale.
In schimb, nu le-as putea recomanda pentru jocuri video. Le-am incercat in Valorant si Apex Legends, si pot spune ca merg, dar nu grozav. Probabil in timp te poti obisnui cu stage-ul limitat, dar in cele doua saptamani cat le-am avut, dupa cel mult 1 ora de jucat cu ele am schimbat inapoi pe Cloud Alpha, iar diferenta e enorma. Precizia le ajuta totusi, pentru ca iti poti da seama exact directia din care ai auzit sunetul, dar nu iti poti da seama cat de departe. In Valorant am inteles in sfarsit la ce foloseste HRTF audio, cu el pornit imi dadeam seama mai usor de pozitia adversarilor. Functia nu poate inlocui niste casti cu soundstage bun, dar te poate ajuta acolo unde stage-ul e limitat.
Microfon
Microfonul lui Razer Opus isi face treaba decent. Poti prelua apeluri de pe telefon sau intra in call-uri pe teams la munca fara probleme. Vei fi auzit bine si vei auzi bine. Nu exceleaza in calitate, dar nici nu e groaznic. Poate fi comparat cu unele microfoane mediocre de pe castile de gaming mai de buget, dar e mai ok decat microfoanele care sunt de obicei pe laptop-uri. Preia din zgomotele din jur dar nu foarte mult, vocea utilizatorului ramanand in prim plan.
Acesta poate fi folosit si wireless dar si prin cablu atata timp cat castile sunt pornite si sunt folosite cu cablul din pachet sau alt cablu TRRS (eu le-am folosit si cu cablul de la Cloud Alpha si au functionat perfect).
Baterie
Cei de la Razer spun ca Opus tine cam 25 ore de playback continuu cu o singura incarcare, si cu ANC pornit. Cele 25 ore ar putea insemna, intr-un scenariu realist, 8 ore pe zi timp de 3 zile, 5 ore pe zi timp de 5 zile sa zicem, sau cam 3 ore jumate pe zi timp de 7 zile. Eu cred ca e adevarat. Nu am masurat concret dar am incarcat castile dupa o saptamana, pornind de la 100% pana la avertizarea de baterie scazuta. Si in saptamana respectiva le-am folosit in medie cam 4h pe zi, prin toate modurile (ANC On/Off si Ambient On), in apeluri, muzica, seriale si jocuri, atat pe telefon cat si pe PC si laptop. Asta inseamna cam ~28 de ore. Avand in vedere ca pentru o saptamana le-am tinut la incarcat doar vreo ora, fiind prin USB-C, eu ma declar multumit si cred ca e suficient.
Concluzie
Cum cred ca amĀ mai spus deja si probabil v-ati dat seama, Razer Opus chiar mi-au placut. Sunt niste casti care se aud superb si au cam toate feature-urile pe care le-ai dori, inclusiv izolare excelenta, dar minus conectivitate multipla si soundstage. Nu sunt niste casti de gaming, si asta ar trebui sa fie stiut de la inceput, dar sunt niste casti superbe de folosit de zi cu zi. Da, pot fi folosite la gaming dar nu le-as recomanda cu scopul asta principal. Scopul lor principal e sa fie folosite pentru muzica, si pentru separarea utilizatorului de mediul inconjurator, de galagie si agitatie. Si asta le iese cu brio.
La pretul de 650 LEI cat au fost in ultima vreme mi se pare ca nu au concurenta. Singurul competitor apropiat ca si pret si features ar fi HD 450 BT de la Sennheiser, dar Opus au calitate audio si izolare mai buna decat cele de la Sennheiser. Competitorii directi ca si calitate audio si izolare sunt mai scumpi de regula, si aici fac referire la Bose 700, Sennheiser Momentum 3 si Sony WH-1000XM4 sau chiar XM3, dar acestea pe langa ca sunt mai scumpe, au si mai multe features cum ar fi conexiune multi-punct, microfoane mai bune (in cazul lui Sony) sau un look mai premium per total (Bose si Sennheiser). Intre Sony WH-1000XM3 si Opus, daca ar fi la acelasi pret, fara reducerea din ultima vreme a lui Razer Opus, cred ca as alege Opus pentru sunetul mai bun si claritate, dar daca esti adept al bass-ului foarte puternic s-ar putea sa ti se potriveasca mai bine Sony. Iar daca ai niste casti mai vechiute (cum ar fi Sennheiser 4.40BT sau 4.50, sau SoundCore Life Q20), si vrei sa faci un upgrade, se va simti diferenta considerabil.