Uite ca a venit si timpul sa vorbesc despre un produs ce teoretic, atat dupa specificatii, cat si dupa pret, se vrea a fi premium. Este vorba evident de HyperX Cloud Orbit, o pereche de casti care promite multe.
Asta pentru ca suna promitator sa vezi doi colosi precum Audeze si HyperX sa colaboreze.
Audeze, un brand laudat de catre audiofili. Si HyperX, un monstru pe piata de gaming, care dupa parerea mea a reusit ceva ce in urma cu ceva ani parea imposibil. A detronat un urias precum SteelSeries si acum pare sa-i fi luat in avans imens, fiind in top 3 al produselor de profil.
Specificatii
Produs | HyperX Cloud Orbit |
Conexiune | Wired, jack 3.5 mm, USB 2.0, USB Type C |
Difuzoare | 100 mm Audeze planar magnetic |
Freq raspuns | 10 - 50.000 Hz |
Microfon | Detasabil, Uni-directional |
Altele | Waves Nx 3D Audio |
Pret lansare | 1470 lei (299.99 €) |
Constructie
Suprafata este fina si placuta la atingere. Bine, nu ca ar fi palpitant acest lucru la o pereche de casti. Problema cu o astfel de suprafata e ca este magnet de amprente sau mai rau, se zgarie foarte usor. Si Orbit nu face rabat de la aceasta regula.
Eu sunt genul de utilizator care daca si-a pus perechea de casti pe cap, uita sa o mai dea jos cu orele. Ei bine, din pacate cu HyperX Cloud Orbit nu pot face acest lucru, imi turteste capul uneori. Si am zis ca eu sunt problema, ca am un cap destul de mare.
Dar cand l-am pus pe asistentul meu personal Wade Wilson sa-si puna castiile pe cap, ei bine situatia s-a repetat.
Pe casca dreapta, nu se gaseste absolut nimic. Insa, au aglomerat casca stanga la greu. Pe ea, se afla butonul de power si mute/unmute microphone.
Sub aceasta, gasim reglaje de volum casti si microfon, buton activare 3D, port-ul microfonului, dar nu in ultimul rand si jack-ul 3.5 mm pentru output sau slot-ul USB Type-C, ce are tot functie de output.
Ignorand clasicele sheet-uri, in pachet gasim microfonul detasabil, cablu jack 3.5 mm, cablu Type C->Type C ce este util utilizatorilor de smartphone-uri sau gadget-urilor similare, dar si cablul USB Type C-> USB 2.0. Si nu in ultimul rand, ceva ce pare deja semnatura celor de la HyperX, husa de transport.
Usor usor au inceput si alti producatori sa ofere o husa asemanatoare in pachet.
Utilizare
Am utilizat multe luni Orbit S, asa ca review-ul lui Orbit a decurs mai repede decat altele. Singura diferenta intre cele modele este ca, modelul S are headtracking, lucru ce-l vad util doar in VR.
Atat atunci, cat si acum, am stresat perechea de casti in Dota 2, CS:GO, Valorant, voice chat si multimedia.
Am dus-o putin la extrem cu ambele perechi si le-am folosit si pe jack 3.5 mm, desi in teorie trebuie sa le conectezi la portul USB pentru utilizare.
Jocuri
Eu de ceva ani incerc sa-mi fac o analiza personala cat mai realista. Asta nu se delimiteaza doar in viata privata sau la munca, ci se duce pana-n panzele albe.
De exemplu, eu mai toata viata m-am jucat multiplayere. Singleplayere n-am mai jucat de foarte multi ani. Cred ultimele titluri singleplayer ce m-am jucat si mi-au placut enorm au fost Max Payne 2, SW: Force Unleashed 2 si Batman Arkham Asylum.
In rest, cat cuprinde multiplayere. Dar si acolo am facut ceva nazuri.
Am incercat World of Warcraft. Desi jocul in sine nu m-a atras, mi-a placut enorm lore-ul. Dar cat sa platesti gametime doar pentru lore? Ma mai ia din cand in cand nostalgia si mai platesc 1-2 luni de gametime sa fac old content, dar imi trece si ma calmez pentru un an. Si da, sunt un jucator slab de WoW.
Am incercat si Dota 2. Si a fost primul titlu de genul pe care l-am jucat. Mi-a placut, m-am jucat multe ore. Dar traiectoria jocului in ultimii ani mi-a displacut, asa ca am lasat-o si cu el moale. Si acolo am fost un jucator slab.
Dar in mare, m-am jucat FPS-uri cat cuprinde. CS si CS:GO la greu. Si fara sa par arogant, ma consider un jucator bun de CS, chiar daca n-am mai jucat serios de prin vara. Bine, sunt un jucator bun pentru un nivel “casual”.
Si spun casual, pentru ca acum multi ani, in perioada mea de glorie cand se juca CS 1.6, aveam aspiratii sa devin jucator “pro”. Ca nu s-a ajuns acolo, asta e partea a 2-a.
Dar m-a luat si putin febra Battle royal-urilor. M-am jucat aproape un an PUBG. Dar din pacate de mai bine de 12 luni nu prea m-am mai jucat, asta ca tot party-ul a emigrat catre Apex, iar pe mine titlul acesta nu m-a prins.
Am mai incercat si Fortnite si Valorant pe alocuri. Ultimul titlu mi se pare interesant, dar prea RNG in unele ipostaze pentru gusturile mele.
De ce am facut acest off topic imens? Asta ca mi s-a parut cea mai ok varianta ca sa va subliniez faptul ca inteleg cum si cu ce se mananca jocurile. Si ca nu sunt slab la unele din ele.
Drept urmare, inteleg ce avantaj aduce un mouse sau o pereche de casti.
In FPS-uri unde sunetul este esential, HyperX Orbit se comporta ca atare. Reda cu o precizie uluitoare detalii pe care cu niste casti mai ieftine nu le observi.
De exemplu, in urma cu un an, imi facusem un “minibenchmark” de casti, care era legat de harta de_inferno din CS:GO.
Ca sa explic pozitionarea mea a si a adversarului, eu ma aflu pe short, undeva intre sub balcon si spre boiler. Iar cu HyperX Orbit auzeam pasii de pe balconul adversarilor, ce se aflau la o distanta considerabila.
Si lucrul asta am reusit sa-l aud cu putine perechi de casti. Si cam toate erau scumpe.
Dar lucrul asta evident a fost posibil ca nu-mi tipa cineva in urechi sau pe fundalul incaperii. Si evident, lucrul asta intr-un environment esport slabe sanse sa fie posibil.
Asta ca-ti vorbesc coechipierii mai mereu, adversarii vor masca si cele mai mici detalii ce-i pot da de gol, plus cel mai important factor, zgomotul de fundal.
Multimedia
HyperX Cloud Orbit sunt printre putinele casti ce-mi satisfac pretentiile exagerate atat in jocuri, cat si-n muzica.
Au un bass profund dar in acelasi timp clar, fiind o armonie perfecta intre mine si perechea de casti cand pornesc playlist-ul de hiphop.
Am avut ocazia sa folosesc Orbit/Orbit S nu doar conectate la USB. Le-am utilizat pe diverse placi de sunet dedicate.
Desi nu-s biased, le-am utilizat doar pe placi de la Creative, anume Blaster Z, G3 si G6. Evident, combo-ul meu preferat atat in muzica, cat si-n jocuri a fost cu placa de sunet Creative G6.
Dar devine ridicol de scump combo-ul. Deja poti sa-ti cumperi o placa video mainstream. Asta daca se intampla vreo minune si o gasesti nu doar in stoc, dar si vanduta la MSRP.
Voice chat
Marea hiba cand vine vorba de perechea de casti HyperX Cloud Orbit este categoric microfonul. Este de o calitate indoielnica.
La cat costa perechea de casti, te astepti la un microfon bun, nu? Sau hai macar unul decent, mai faci unele concesii. Din pacate microfonul este oribil.
Si oricat te-ai chinui sa-l tweak-uiesti din aplicatii de voice chat, windows, aplicatie de inregistrare, aplicatia castii, nu o sa iasa ceva decent. Pacat.
Ca termen de comparatie, este ceva mai bun decat cel aflat pe Razer Tiamat v2, care probabil este cel mai penibil microfon aflat pe o pereche de casti de gaming. Dar este inferior celui aflat pe HyperX Flight S.
Software
Ma mira putin ca faptul ca pentru a utiliza aceste casti, trebuie sa folosesti alta aplicatie, ci nu cea inhouse de la HyperX, anume Ngenuity.
Deci, daca de exemplu ai un mouse si o tastatura de la HyperX, le configurezi utilizand Ngenuity. Daca la combo-ul respectiv se adauga si o pereche de casti, utilizezi alt software. Cam dubioasa treaba, nu?
Da, aici se ajunge, pentru a vedea diverse setari sau pentru a modifica ceva, se utilizeaza aplicatia Orbit Software.
Navigarea este destul de usor de facut prin utilitar. Modificarile ce pot fi aduse este destul de limitata, dar macar software-ul este unul stabil.
Concluzie
Sa incep cu inceputul. HyperX Cloud Orbit sunt niste casti dementiale, atat in jocuri, cat si in multimedia. Precizia si calitatea sunetului este remarcabila. Se simte mana celor de la Audeze.
Dar imi cam turteste capul. Daca stau cateva ore cu ele pe cap, urechiile mele se simt abuzate.
Foarte probabil sa fie cele mai bune casti de gaming care mi-au stat pe cap. Sau cel putin mie mi-au placut mai mult decat diverse modele de la Astro sau Sennheiser.
Dar cum se vrea a fi un produs premium, evident ca are si un pret pe masura. Mai exact, cand am publicat materialul, Orbit costau aproape de 1500 lei, iar modelul S fiind cu aproximativ 100 lei mai scump.
Da, costa enorm. Poate prea mult. Este adevarat, din cand in cand mai sunt la promotii. Dar tot nu are un pret de raft ce este pentru toata lumea.
Si puteau fi o pereche de casti perfecta. Dar s-au impedicat fix inainte de finish line. Ignorand pretul, cel mai mare minus al acestor casti categoric este microfonul. Fara sa exagerez, am utilizat casti care costau oleaca peste 300 lei si aveau microfon mai bun.
Dar daca-ti permite bugetul, HyperX Cloud Orbit sunt niste casti demne de luat in seama.
Parteneriatul intre HyperX si Audeze este unul interesant. Dar de ce sa mai ne ferim. Castiile sunt niste Audeze Mobius cu microfon atasat, dar si cu modulul BT scos.