Pe toate segmentele de produse iti raman intiparite anumite produse ca fiind punctul de reper.
Te gandesti la trotinete electrice, gandul iti zboara la Xiaomi M365. Te gandesti la monitoare de gaming, iti zboara gandul la Zowie. Iti zboara gandul la mousi de gaming, automat iti vine in minte Razer Deathadder.
Ce au in comun aceste produse? Nu-s produse de top, dar au fost atat de bine primite de public incat iti raman intiparite in minte si le asociezi automat cand doresti sa faci o comparatie, recomandari sau altele.
Ei bine, HyperX Cloud II nu face exceptie de la aceasta “regula”. Pentru ca eu unul, care am tavalit la viata mea zeci de modele de casti, cand imi vorbeste cineva de casti de gaming in general, primul gand imi scapa catre modelul de la HyperX. Sau HPX, ca sa fac glumita, daca tot au intrat in portofoliul celor de la HP de cateva luni.
HyperX Cloud II nu au fost cele mai bune casti de gaming care s-au lansat vreodata. Dar au avut o expunere in piata extrem de buna. Le vedeam ca-s utilizate mai de toti proplayerii de CS:GO acum ceva ani. Si acum mai sunt utilizate, dar s-a mai disipat acea expunere. Totusi au trecut ceva ani de cand acest model a fost lansat.
Dar cu expunerea asta a generat si niste vanzari care ce-l mai probabil au fost colosale. Sunt convins ca cei de la HyperX au facut niste volume impresionante cand vine vorba de produsul Cloud II. Reprezinta pentru ei fix ce reprezinta Deathadder pentru Razer.
Ei bine, HyperX au zis sa mai scoata o pereche de casti de gaming wireless. Si au optat ca modelul legendar, Cloud II, sa primeasca acest “upgrade”.
Sincer, ma surprinde putin acest lucru. M-as fi asteptat Cloud Alpha sa primeasca acest “buff”, dar avand in vedere istoricul lui Cloud II este de inteles si pare o alegere corecta.
Si la ce sa ne asteptam? Cloud II varianta wired a setat niste standarde destul de inalte. Drept urmare varianta wireless are o mostenire grea, care trebuie macar sa o atinga, dar de preferat sa o depaseasca.
Specificatii
Denumire produs | HyperX Cloud II Wireless |
Tip conectare | Wireless 2.4 GHz |
Difuzoare | 53 mm |
Impedanta | 60 Ω |
Freq raspuns | 15 - 20.000 Hz |
Raza wireless | 20 m |
Durata acumulator | Pana la 30 de ore |
Incarcare | Type-C |
Compatibilitate | PC, PS4, Nintedo Switch |
SRP | 150 euro |
Constructie
Design-ul Takstar Pro 80/82 ramane in voga chiar si-n zilele noastre. Acesta fiind adoptat de foarte multi producatori precum Logitech, HP (inainte sa cumpere HyperX), Xtrfy, dar si altii.
Ei bine, daca unii doar au imprumutat, Cloud II wired sunt fix Takstar Pro 80, doar ca rebranduit. Si asta nu e un lucru neaparat rau, mai ales vazand succesul imens pe care l-au avut.
HyperX a facut ceva fain pentru vremea respectiva, au adus un producator de casti care nu e familiar cu segmentul de gaming, iar de aici rezultatul il stiti. Lucrul asta l-a mai facut HyperX acum vreo 2 ani si cu Audeze, lansand astfel HyperX Cloud Orbit.
HyperX Cloud II au fost recunoscute pentru rezistenta lor, dar in acelasi timp si pentru ca sunt destul de flexibile. De asemenea, Cloud II sunt o pereche de casti confortabile.
Rabat de la aceste lucruri nu fac nici Cloud II Wireless. Ca sa nu o lungesc inutil pentru ca nici n-are rost, ce sa mai, constructia este indentica cu cea prezenta pe varianta wired. Ar fi fost oricum stupid sa se chinuie HyperX sa reinventeze roata, nu?
Daca pe unele casti de gaming, in special cele wireless, toata actiunea se petrece pe o singura cupa, ei bine aici avem ceva actiune pe ambele cupe.
Grosul este pe cupa stanga, pe care se afla port-ul USB Type-C pentru incarcare, butonul de on/off, un alt buton de on/off ce are control asupra microfonului. Iar ultimul port prezent pe cupa stanga este cel de microfon, care evident este detasabil. Iar cupa dreapta se gaseste rotita de volum.
Utilizare
Am testat perechea de casti timp de doua saptamani, atat cand munceam, dar si cand ma jucam. Le-am utilizat in jocuri precum Valorant, CS:GO sau Dota 2.
Pe langa asta, am ascultat si ceva muzica pe ele, genuri precum rock alternativ, nu-metal, hiphop si deephouse.
Jocuri
HyperX Cloud II Wireless m-a surprins placut un jocuri. Au un sound stage destul de mare, lucru util pentru jucatori de FPS-uri.
Ca sa simplific si mai mult ecuatia si sa fiu si ceva mai explicit, o sa va dau un exemplu personal de care m-am lovit un ultima perioada.
Acum ceva timp am testat Logitech G733, o pereche de casti confortabile, dar cam atat. In jocuri precum Valorant, aveam mari dificultati sa-mi dau exact seama de pozitia adversarului. Mai concis, aveam foarte multe momente in care ceream confirmare daca am auzit acel sunet in zona respectiva cuiva care avea POV-ul pe mine sau se afla in apropierea mea.
La scurt timp, au venit la review HyperX Cloud II Wireless, dar si Logitech G Pro X Wireless, astfel eliminand un handicap destul de mare in jocuri. Din situatii in care eram aproape inutil, am inceput iar sa dau info-uri coerente legate de pozitia adversarului.
N-am fost niciodata fanul sunetului surround 7.1 pe casti, mai ales cel virtual. Ok, poate pentru un casual player este oarecum placut, desi nu ma pot pune in pozitia unui astfel de utilizator.
Pe mine personal, care de cand ma stiu eram tryhard in titluri FPS multiplayer, sunetul 7.1 mai mult ma deruta decat sa-mi fie util.
Voice chat
Un alt lucru ce m-a surprins placut la HyperX Cloud II Wireless este microfonul. Desi cel mai probabil este cel prezent pe HyperX Cloud Flight S, calitatea a fost mult imbunatatita versus modelul specificat anterior. Tot nu este la un nivel impresionant, dar saltul de calitate este acolo.
Poate fi putin asemanator cu cel prezent prezent de Logitech G Pro X Wireless, chiar daca modelul de la producatorul rival beneficiaza si de filtrele software Blue Vo!ce.
Pe langa acumulatorul slab, marea hiba a unei perechi de casti de gaming wireless era raza de actiune. Daca te miscai putin si te aflai la granita acestei razei, imediat aveai atat probleme audio, cat si microfonul iti murea subit.
Ei bine, vad ca la ultimele modele de casti de gaming wireless aceasta hiba a disparut si m-am putut plimba linistit prin casa cu HyperX Cloud II, fara ca cei cu care ma conversam sa fie afectati.
Software
Daca tot am pomenit de hibe in general, uite una. Bine, nu e neaparat o problema care este fix cu produsul in cauza, ci se restrange asupra produselor de gaming din portofoliul celor de la HyperX.
Software-ul HyperX Ngenuity este inca necopt, chiar daca a trecut atata amar de timp peste el. Ok, nu este la fel de jalnic cum era cand a fost lansata versiunea revamp, dar tot are momente cand efectiv face throttle perifericelor.
Pe langa ce se poate face deja din butoanele prezente pe cupe, in software se mai poate porni/opri functia de sunet 7.1 surround, sidetone/microphone monitoring.
Concluzie
HyperX in general nu dau rateuri des cand vine vorba de periferice, in special pe segmentul de casti sau tastaturi. Au un catalog impresionant de produse care demonstreaza asta.
Ei de fel dau rateuri cand vine vorba de mousi de gaming. Nu neaparat ca au implementari proaste, ci pur si simplu se ambitioneaza sa utilizeze niste forme care nu-s tocmai friendly pentru toata lumea.
Ca sa revin la oile noastre: HyperX Cloud II Wireless. O pereche de casti extrem de reusita. O calitate audio impresionanta, un microfon bun, plus confortul specific HyperX.
Au un acumulator cu o viata buna, in jur de 30 de ore de utilizare, iar incarcarea se poate face prin portul Type-C, nu ca la Flight sau Flight S in care incarcarea se face prin micro USB. Dar parca as fi vrut totusi sa fie implementat si incarcarea wireless Qi, prezent deja pe Flight S. Dar parca deja-s mofturos.
Pretul este unul oarecum la limita decentei. Nu costa cat un salariu minim pe economie in Romania, dar nici nu-s suficient de ieftine cat sa zica orice utilizator “gata, maine imi comand HyperX Cloud II Wireless”.
Probabil singurul competitor real pentru Logitech G Pro X Wireless, dar si pentru Razer Blackshark v2 Pro. Ca performanta sunt destul de similare cu modelul celor de la Logitech. Avantajul insa este de partea de la HyperX, asta pentru ca modelul oferit de ei e cu ~50 euro mai ieftin. Dezavantajul este ca Logitech G Pro X Wireless beneficiaza de un software mult mai matur, plus de o customizare ceva mai in detaliu.
Dar da, daca va jucati toata ziua jocuri in care acuratetea si calitatea audio este importanta, dar mai important va ganditi sa renuntati la fire, HyperX Cloud 2 Wireless nu trebuie sa lipseasca de pe shortlist.