At first I was like “whoa” and then i was like “nah”.
Prefata
La getgeek.ro avem o regula; aceea ca scriem review-urile dupa ce testam orice primim pe platformele suportate. Ma vad nevoit sa fac o exceptie de la aceasta regula, dupa cum urmeaza:
Razer Wolverine V2 Pro este un controller wireless compatibil cu PS5 si PC. Pana aici, clara informatia. Ceea e si mai clar dupa aceste zile petrecute impreuna este ca acest controller nu este 1) un inlocuitor pentru un controller PS5 de la Sony 2) este o aditie cu capacitate limitata la familia de contollere pentru consola respectiva.
Mai multe despre asta la rubrica conectivitate & compatbilitate.
Build quality & aspect
Controller-ul vine intr-o cutie neinspirata, chiar banala avand in vedere pretul care tinde spre un produs high-end.
In cutie gasim controller-ul, prins bine intr-o cutie de support (bonus points pentru gaurica ce permite scoaterea usoara a lui) impreuna cu accesoriile sale, acelea fiind: 2 thumbsticks extra, unul convex destul de pitic si unul concav care este mai inalt, maxim un medium rise; dongle-ul “HyperSpeed” necesar pentru conectarea cu orice si un cablu Type A to Type C pentru incarcare.
Ma asteptam ca la un produs premium care contine accesorii ca macar sa includa o carcasa externa in care sa pot tine thumbstick-urile care se pierd mai rapid ca banii in ziua salariului. Macar una ieftina, Razer.
Razer Wolverine V2 Rro este un controller licentiat de Sony cu un layout asimetric. El vine in doua versiuni. Full black si dual tone. Noi am primit dual tone, negru pe butoanele/triggerele de pe umeri, grip-urile care sunt mediocre si thumbsticks care sunt dintr-un compus cauciuc si silcon chiar calitativ iar alb pentru restul corpului, incluzand butoanele. *PS4 Destiny Edition sweet nostalgic flashbacks*
Si are iluminare RGB! Pe care nu o vezi cat il folosesti dar arata frumusel rau cat sta pe birou.
Controller-ul este echipat cu butoane “mecha-tactile”, modul lui Razer de a spune switchuri mechanice care se simt excelent la apasare. Avantajul este ca si atunci cand te joci cu casti pe urechi si nu ai un feedback auditiv, senzatia tactila e o confirmare eleganta a actiunii de apasare.
The downside.. Razer Wolverine V2 Pro este echipat cu butoanele astea misto doar la butoanele principale, D-pad, thumbsticks, butoanele de pe umeri (si triggele) si butonul de pornire de pe centrul cu logo-ul PlayStation.
Razer Wolverine V2 Pro are, in total 18 butoane clickabile (incluzand thumbstick-urile, D-pad-ul ca butoane). Configuratia este cea traditionala cu un mic twist.
Acest controller asimetric afiseaza butoanele traditionale Sony insa difera cu anumite elemente; touchpad-ul nu este multidirectional. Este doar un click. Avem in plus un buton pentru profiluri care nici pana acum nu mi-am dat seama cum (daca) functioneaza.
Pe umeri avem doua butoane extra ce se pot programa iar pe spate avem 4 butoane extra cu o pozitionare cel putin dubioasa, impreuna cu 4 switch-uri. Doua dintre ele se ocupa cu tipul de conexiune wired/wireless si modul PC/PS5 si iar celelalte doua switch-uri comuta triggerele sa nu mai aiba cursa lunga ci click. Pretty neat!
Confort si ergonomie
Din start pot pune ca sunt un fan al controllorelor cu thumbstick-urile asimetrice pentru mai multe genuri de jocuri dar in principiu pentru FPS-uri. E cumva o asezare mai naturala si ergonomica.
Butoanele de pe fata sunt bine amplasate si spatiate, butoanele de pe umeri la fel, accesibile si usor de apsat pe toate, inclusiv cele aditionale.
Thumbstick-urile sunt magnetizate si se pot schimba usor, cu o “dezlipire” si apoi potrivirea mecanismului cruce. Super simplu.
Unnde se strica distractia este pe spate si ergonomia generala. Incepem cu spatele.
Butoanele aditionale sunt, traditional, amplasate ca aripioare sa fie usor apasate de degetele care sunt asezate naturale si tin coarnele controller-ului. Razer Wolverine V2 Pro le are fix pe centrul spatelui si nu sunt deloc placut de folosit, mai ales cand le folosesti in combinatie cu L1 sau R1.
Eu am mainile mai mici si nu este o problema atat de mare insa o resimt si eu cand vine vorba de ergonomia generala. Din cauza faptului ca este un controller wireless, adica mai multe compoenente, si forma pe care o are din linia Wolverine, corpul este mai gros si afecteaza unghiul ‘burtii’, adica sub controller, unde-ti ajung varfurile degetelor. Pe parcursul utilizarii, greutatea sustinuta pe degete devine sesizabila si incep sa amorteasca degetele.
Pe partea de greutate, pot spune ca este un controller destul de usor la 279 g.
Conectivitate & compatibilitate
Dupa cum spuneam in prefata, Razer Wolverine V2 Pro nu este un controller pentru cei care-si doresc un controller pentru PS5 dar si pentru PC.
Ce pot spune eu este ca Razer Wolverine V2 pro este un controller scump care poate fi doar un controller okay at best pentru PS5 si PC.
Incepem cu PS5; controllerele standard care sunt destinate PS5-ului au doua functii misto care sunt, in anumite cazuri, integrate in joc. Aceste functii sunt Adaptive Triggers, care modifica intensitatea cu care trebuie sa apesi pe controller in functie de ce se intampla pe ecran si Haptic Feedback, care reprezinta un rezultat a unei actiuni de pe ecran sub forma de vibratii cu intensitatii diferite. Este un raspuns tactil placut si, da, devil’s advocate here – nu toata lumea vrea vibratia aia agasanta insa este o optiune.
Razer Wolverine V2 pro nu are Adaptive Triggers si nici Haptic Feedback. Pe PS5. Pentru care este vandut. Din acest punct de vedere, un controller PS5 care este aproape 30% din pretul unui Razer Woverine V2 Pro este o alegere mult mai buna.
Dupa cum spunea un tip pe net, iti iei Razer Wolverine V2 Pro ca un controller frumusel pentru jocuri indie.
Conectivitatea este o alta bila neagra pentru ca se imprastie in mai multe directii. In primul si primul rand, acest controller nu poate fi folosit ca un controller conectat prin bluetooth. Huh! ? Da, dongle-ul “HyperSpeed” este obligatoriu la PSs5 dar si la PC.
De asemenea, conectat la PC, Razer Wolverine V2 Pro este identificat ca un Xbox 360 Controller for Windows. Poate nu e o critica foarte valida, avand in vedere ca suportul nativ pentru controllere PlayStation sunt inexistente insa e destul de ciudat sa vad bind-uri de Xbox in jocuri.
Dongle time – dongle-ul acesta nu face nimic in plus sau in minus. “HyperSpeed” nu reduce latenta normala a unui controller wireless, timpii fiind aceea intre 3 – 5ms, conform testului de mai jos:
Razer Wolverine V2 Pro este un controller cu un timp de raspuns foarte bun wired:
but then, whats the point?
Si ultima petarda uda? Razer Wolverine V2 Pro, conectat wireless au prin cablu direct la pc, nu este recunoscut de aplicatia Razer Synapse. Pentru a configura optiunile limitate din controller, trebuie sa folosesti o aplicatie de telefon Android sau iOS. Mai mult despre asta la rubrica software.
Formula finala este simpla – chit ca folosesti controller-ul la PC sau la PS5, ai nevoie de dongle. Chit ca-l folosesti la PS5 cu dongle, ai aceeasi latenta.
Beneficii? 0
Dezavantaje? Da, avem.
Performanta
Timpul de pornire este relativ rapid, dupa o apasare de cateva secunde pe butonul de PlayStation, de pe centrul controller-ului. Spre deosebire de controller-ul standard PS5 care se aprinde cand apesi pe butonul din mijloc. Si cel de Xbox are acelasi comportament. Um…
Anyway, butoanele “mecha-tactile” sunt un deliciu auditiv dar si tactil. Cel mai impresionant aspect al acestui controller este – switch-uri mecanice cu 3 milioane de click-uri, fiecare cu o amprenta fonetica diferita.
Faptul ca de pe spate poti da pe “lock” si transforma triggerele in butoane clickabile este exceptional si util in jocuri beat-em-up sau fighting unde ai nevoie de cat mai multe inputuri, cat mai rapid.
D-padul cu 8 directii clickabile este la fel de exceptional, avand un raspuns placut tactil. Chiar poti face niste miscari elaborate folosindu-l.
Insa, avem o mica problema. Axul (batul mai pe romaneste) thumbstick-urilor este foarte gros si cumva asta da o senzatie de restrangere a miscarii ceea ce nu este minunat pentru un controller. Cred ca ideea a fost buna, de a evita drag cand este tras in extreme dar executia a adus o limitare.
Battery life
Inca o rubrica unde Razer Wolverine V2 Pro exceleaza este bateria.
Folosind controller-ul incarcat si fara iluminare RGB, am scos mai mult de 20 de ore de folosire. Cu iluminarea RGB, bateria tine mult mai putin, ajungand la aproximativ 10 ore.
O incarcare full a controller-ului este de aproximativ 3 ore, un timp de incarcare impartasit si de controller-ul standard PS5.
Software
In prima zi, am conecatat controller-ul direct la PC prin dongle si m-am jucat Atomic Heart. Nu m-am gandit la nimic altceva decat sa prind senzatia bruta a acestui controller. Am vrut sa vad care e fresh out of the box experience dar fara sa fiu atent la pasii de instalare. A functionat fara probleme, am putut sa ma joc fara sa ma gandesc prea mult. Insa..
A doua zi am simtit ca lipseste ceva. Nu vibrase niciodata si mi-am zis “hai sa vad ce zice Razer Synapse”.
Surpriza. Razer Synapse, cu toate ca Razer Wolverine V2 Pro se conecteaza si printr-un cablu fizic la PC dar si wireless, nu simte prezenta controller-ului. De fapt, pentru a putea modifica niste setari limitate, trebuie sa folosesti o alta aplicatie, una pe telefon Android sau iOS. Aplicatia se numeste Razer Wolverine V2 Pro sau.. Controller.
In aplicatie, poti redenumi profiluri, poti modifica maparea butoanelor extra ca ele sa functioneze ca butoanele standard sau sa reduca sensibilitatea cat sunt apasate, ceva functionalitae pentru a alinia tinta mai usor in FPS-uri.
Insa in lumea reala, butoanele sunt atat de ciudat pozitionate incat e greu sa combini aceste functii.
Mai pot modifica culoarea iluminarii RGB si 3 moduri tipice; static, spectrum si breahting.
Ca sa poti folosi aplicatia, trebuie sa tii apasat pe butonul de mute si profile in acelasi timp cateva secunde, controller-ul intra in modul pairing si conectarea e destul de rapida. Insa va trebui sa faci asta de fiecare data cand pornesti controller-ul iar. Nu raman paired.
Concluzie
Razer Wolverine V2 pro este un controller scump cu functionalitati de baza, ceva ce pot face multe alte modele din piata. Ce il separa de restul gastii sunt butoanale mecanice tactile care sunt superbe si o latenta excelenta pe PC, in modul wired.
Este un controller cu un aspect placut, o ergonomie decenta si competent insa faptul ca nu ofera suita intreaga de functionalitati care sunt standard pe un controller PS5 standard este dezamagitor.