Google a oficializat intrarea sa în clubul procesorilor personalizați bazate pe arhitectura ARM, dezvoltați intern.
De astăzi, echipa internă de dezvoltare a semiconductorilor de la Google a lansat procesorul “Axion”, bazat pe arhitectura setului de instrucțiuni ARM. Cu utilizarea nucleelor ARM Neoverse V2, Google afirmă că procesorul Axion CPU depășește cipurile ARM de uz general cu 30% și procesoarele Intel cu un impresionant 50% în ceea ce privește performanța.
Acest silicon personalizat va alimenta o varietate de oferte Google Cloud, incluzând Compute Engine, Kubernetes Engine, Dataproc, Dataflow și Cloud Batch. Procesorul Axion CPU, proiectat de la zero, va susține inițial serviciile Google bazate pe inteligență artificială, precum anunțurile YouTube și Google Earth Engine.
Potrivit lui Mark Lohmeyer, vicepreședinte și director general al Google Cloud pentru infrastructura de calcul și învățare automată, Axion va fi disponibil în curând pentru clienții cloud, permițându-le să beneficieze de performanța sa fără a-și revizui aplicațiile existente.
Mișcarea Google în lumea siliciului personalizat se aliniază cu strategiile rivalilor săi din domeniul cloud, Microsoft și Amazon. Microsoft a dezvăluit recent propriul său cip de inteligență artificială pentru antrenarea modelelor lingvistice de mari dimensiuni și un procesor bazat pe ARM, numit Cobalt 100, pentru sarcini de lucru în cloud și inteligență artificială.
În timp ce Amazon, pe de altă parte, oferă servere bazate pe ARM de mai mulți ani prin intermediul propriilor sale cipuri personalizate Graviton.
Deși Google nu va vinde direct aceste cipuri clienților, intenționează să le pună la dispoziție prin intermediul serviciilor sale de cloud, permițând companiilor să închirieze și să exploateze capacitățile acestora.