Realme 9i 5G e un telefon de buget, cu Android 13, camera principala de 50MP, ecran IPS cu 90Hz, chipset Mediatek Dimensity 810 si baterie de 5000 mAh.
Pachet
In pachetul lui Realme 9i 5G gasim incarcatorul de 18W, un cablu USB-A la USB-C, o husa TPU transparenta si un pin pentru sertarul de SIM. Un pachet obisnuit pentru un telefon din gama asta de pret, o cutie onesta, fara prea multe briz-briz-uri, cam ce m-am asteptat.
Design si constructie
Realme 9i 5G se diferentiaza de versiunea Realme 9i fara 5G in prin designul diferit. Laturile telefonului sunt drepte si din aluminiu (sau daca e un plastic care imita aluminiul, face o treaba buna), ecranul este si el drept fara colturi rotunjite, iar spatele asemeni, doar cu 3 protruziuni rotunde pentru cele 3 camere, si fara o insula care sa le inconjoare. Fata si spatele telefonului sunt din sticla Panda Glass, regasita si pe alte telefoane de buget.
Pe spate sticla are un aspect stralucitor, ca si cum cineva a aruncat o tona de fulgi metalici in vopseaua neagra folosita. Spatele chiar arata bine, aproape premium. Pe fata regasim o insula rotunjita pentru camera de selfie in partea de sus, asemanatoare primelor iteratii de notch-uri mai putin protruzive (ex: OnePlus 7). Atat fata cat si spatele sunt un magnet de amprente si praf, intre modulele camerelor praful cumulandu-se rapid si fiind mai greu de curatat.
Telefonul se simte bine in mana, si pare usor pentru dimensiunile lui. Acest aspect pare a fi o semnatura a celor de la Realme, pentru ca si Realme GT NEO 3T care e de 2 ori mai scump si mult mai performant se simte asemanator de usor.
Butoanele par totusi un aspect unde s-au facut niste economii, pentru ca toate se simt mai goale si cu un joc mai mare decat la telefoanele mai scumpe. Xiaomi-urile din aceeasi gama de pret au butoane mai solide, dar totusi nu e un minus major pentru 9i 5G.
Pe partea stanga a ecranului gasim 2 butoane de volum, iar pe partea dreapta butonul de lock ce are integrat un cititor de amprenta. Acestea sunt pozitionate foarte bine, iar cititorul de amprenta e rapid, avand si optiunea de a fi folosit doar pentru wake up la o apasare usoara, si doar la o apasare mai serioasa sa citeasca si amprenta. Pare ceva bine gandit din partea Realme, si apreciez detaliul.
Un alt detaliu de apreciat ar fi faptul ca sertarul de SIM are 2 sloturi NanoSIM si un slot dedicat microSD.
Ecran
Ecranul este un IPS LCD de rezolutie FHD+, cu densitate buna de pixeli, culori frumoase si refresh rate de 90Hz. Cam aici se termina insa partile bune ale ecranului.
Unghiurile de vizualizare nu sunt deloc grozave. Insa la privirea ecranului din orice alt unghi in afara de cel perpendicular se observa schimbari de culoare si intunecarea imaginii. La luminozitate maxima acest aspect e mai putin vizibil, dar tot se observa ca este un ecran slabut, similar cu ce am avut pe un Huawei P9 acum ceva vreme. Da, acela era un flagship la vremea lui, dar de atunci a trecut mult timp si s-au schimbat multe in materie de tehnologie. Luminozitatea de care spuneam nu e nici ea una grozava, la aproximativ 400 de niti, in lumina puternica lizbilitatea scade drastic, facand greu de inteles continutul afisat. La interior nu e asa o mare problema, tinand luminozitatea in jurul valorii maxime ecranul chiar se descurca bine si e perfect folosibil.
Sunet
Realme 9i 5G are un singur difuzor in partea de jos. Acesta nu creaza un sistem stereo cu difuzorul de apeluri de sus, dar este puternic. Calitatea nu este una grozava dar este de ajuns incat sa poti viziona un clip pe YouTube, TikTok-uri sau sa te sperie alarma de dimineata.
Totusi am vazut doua detalii misto. Primul este un jack de 3.5mm, ceva foarte rar intalnit pe telefoanele din ziua de azi. Iar al doilea un software audio ce contine simulare surround si egalizator, si poate fi folosit atat pe 3.5mm cat si pe Bluetooth. De apreciat cele incluse, si chiar o incantare pentru utilizatorii de casti cu fir.
Camera
Experienta camerei e cam ce am ajuns sa ma astept in segmentul asta de pret. Per total, pe timpul zilei, in lumina buna, fotografiile arata bine, cu un sharpness usor exagerat si detalii bune. Cei 50MP ai camerei principale din spate capteaza multa lumina pe zi, dar cred ca software-ul de procesare nu poate sa scoata rezultate mai bune, telefonul neavand puterea necesara.
In modul normal, camera principala scoate fotografii de 12 MP din senzorul de 50MP, dar are si un mod de 50MP. In acest mod diferenta de calitate e insesizabila, dar culorile arata putin mai bine, avand dynamic range putin mai bun. Per total nu vad utilitatea modului de 50MP.
Pe timp de noapte sau in lumina scazuta rezultatele pot fi cel mult decente, in general avand foarte mult noise si claritate slaba.
Camera telephoto de 12MP nu am inteles la ce e folosita, pentru ca atunci cand dai zoom pe camera imaginea arata exact ca si cum ar fi un crop din senzorul principal de 50MP.
Camera de macro e un detaliu dragut dar inutil, pentru ca la 2MP imaginile captate sunt foarte slab calitative, astfel incat mai bine recurgi la senzorul principal de 50MP, si facand un crop ajungi la rezultate mai bune.
Camera de selfie aduce rezultate similare cu cea principala la apropiere, dar cu sharpness accentuat.
Unele poze facute in lumina buna arata foarte bine, dar rezultatele sunt destul de inconsistente, expunerea putand sa varieze de la o poza la alta, chiar facute in exact acelasi scenariu.
Performanta
La capitolul performanta asteptarile nu sunt prea mari, pentru ca chipsetul folosit este unul de buget. Telefonul se descurca decent in actiuni de zi cu zi, dar uneori animatiile sunt ingreunate, timpii de incarcare mai lungi, iar schimbarile rapide intarziate. Nu e o experienta neplacuta, e doar mai greoaie, si dupa prima zi de utilizare am invatat sa astept dupa unele actiuni sa se intample. Nu am patit totusi sa se blocheze absolut deloc, cea ce inseamna ca limitarile chipsetului sunt bine gestionate de software, si nu duc la situatii neplacute.
Am putut sa ma joc si Call of Duty Mobile, si PUBG Mobile, cu detalii scazute, in jur de 60 FPS si 30 FPS. Am gasit si o functie de high performance, dar in jocuri nu i-am simtit impactul, iar in teste am vazut o imbunatatire de doar cateva puncte.
Pe partea de retea nu am avut probleme, conexiunea atat la operatorul mobil cat si la WiFi fiind stabila si cu viteze bune, in jur de 300Mbps pe WiFi.
Baterie
Bateria este ceva ce m-a uimit efectiv in primele zile de utilizare. L-am incarcat si l-am folosit cateva zile ca telefon secundar, doar ocazional intrand pe un clip de YouTube, o discutie pe Messenger sau o pagina de Facebook, doar pe WiFi, fara SIM.
Rezultatele au fost incredibile. Dupa 5 zile in care a fost pornit si folosit activ sub 1h pe zi, cu WiFi pornit permanent, inca mai avea 28% baterie. Asta inseamna un stand-by time excelent. Pare ca chipsetul folosit e gestionat eficient de catre software astfel incat sa consume foarte putin din bateria imensa de 5000mAh. Pentru chipseturi din categoria asta nu e neobisnuit sa scoata consumuri bune. Dar consumul asta inseamna ca telefonul poate sta aproape o saptamana pe WiFi, folosit in fiecare zi cate putin.
Am bagat si SIM-ul in el si l-am folosit ca pe un telefon normal 2 zile, iar consumul a crescut simtitor, dar a continuat in aceeasi maniera eficienta. Dupa 2 zile de standby cu 7 ore de utilizare a ecranului, Realme 9i 5G a ajuns la 28% baterie, cat a avut fara SIM dupa 5 zile de standby si 5 ore de ecran. Adica ar mai fi tinut inca o zi de utilizare lejera, pana la un total de 3 zile de standby si aproape de 10 ore de utilizare activa. Un rezultat excelent.
Reincarcarea este una de viteza modesta, la doar 18W, adica cel mai bine poate fi incarcat peste noapte, sau in aproximativ 2h daca ai rabdare in timpul zilei. Nu mi se pare un dezavantaj prea mare avand in vedere cat tine bateria.
Daca ai avea nevoie de un smartphone la care singurul aspect important e bateria, Realme 9i 5G ar face o treaba minunata.
Software
Software-ul este skin-ul lui Realme bazat pe Android 13, foarte similar cu ce am vazut si la Realme GT Neo 3T. Aspectul este unul placut, accesibil si bine organizat. Viteza de reactive a software-ului este una buna, si pe alocuri exista diverse ustensile care sa iti faca utilizarea si mai placuta. Are standard cateva gesturi ce pot fi pornite, si pot fi setate scurtaturi personalizate cu gesturi pe ecranul inchis.
Totusi, este bantuit de o problema similara ca a fratelui mai mare, si anume reclamele. Daca la Realme GT Neo 3T am intalnit reclame in notificari, la Realme 9i 5G am intalnit reclame prin shortcut-uri si aplicatii bloatware preinstalate. Iar pe langa Google Play Store, este preinstalata o alta aplicatie numita App Market ce nu poate fi dezinstalata (similara cu ce fac si samsung cu Galaxy Store), din care poti descarca aplicatii, dar care iti si verifica orice aplicatie downloadata, afisandu-ti si niste reclame in acest proces.
Concluzie
Realme 9i 5G e un telefon decent de buget cu o baterie extraordinar de longeviva si un design placut. Se bate cu alte telefoane din acest segment, dar sincer mi se pare ca ecranul IPS este mult sub ce ofera competitia. Desi are 90Hz nu te poti bucura de ei pe deplin decat prin meniuri si cel mult aplicatii de social media, pentru ca performanta chipsetului nu tine pasul.
Daca totusi bateria e cel mai important factor, il recomand din plin. Teoretic il poti gasi la pretul de 1100 LEI, practic iti urez succes sa-l gasesti pentru ca nu cred ca e usor. In momentul postarii acestui review nu l-am gasit pe stoc in niciun magazin online.