OnePlus e un brand care de-a lungul timpului a livrat ce a promis, cel putin in mare parte din lansari. De fiecare data cand aud ca OnePlus urmeaza sa scoata un produs nou devin foarte curios, pentru ca pare ca vor mereu sa sparga cate un tipar. Au facut-o de la primul telefon, cand au lansat primul ‘Flagship Killer’, OnePlus One. Si de atunci s-au cam tinut de promisiunile facute, aproape de fiecare data.
Promisiunea OnePlus de data asta vine cu OnePlus Nord 2, un produs mid-range despre care spun ca iti poate oferi tot ce iti doresti de la un telefon, nu aproape tot. Uitandu-ne la specificatii cam asa pare. Camera principala are 50MP (furata de pe ultrawide-ul din seria OnePlus 9), stabilizare optica, si e acompaniata de altele doua, una ultrawide si una monocroma. Camera de selfie are 32MP si cel mai mare senzor folosit de OnePlus pentru selfie pana acum. Ecranul e AMOLED FHD+ cu rata de refresh de 90hz si luminozitate suficienta. Bateria e mare, de 4500 mAh, si e impartita in doua, pentru a permite incarcarea super rapida Warp Charge de 65W. Are si 5G si WiFi 6, si la prima inspectie pare solid si aspectuos. A furat de la fratii mai mari si difuzoare stereo si slider-ul de alerte. Pana aici pare ca n-a fost facut rabat la nimic, deci ce l-ar opri din a fi un flagship? Pai, probabil chipset-ul. Si ca nu are incarcare wireless.
In ultima vreme am fost obisnuiti ca majoritatea telefoanelor cu Android, mai ales flagship-urile, sa aiba chipset-uri din diferite serii Snapdragon, produse de Qualcomm. Aceste chipset-uri, avand mare succes, au devenit din ce in ce mai scumpe in ultimii ani, si au cauzat, alaturi de alti factori, cresterea preturilor smartphone-urilor. Cei de la OnePlus au ales pentru prima oara un alt partener pentru a le furniza chipset-uri. Asa ca au vorbit cu MediaTek si au luat noul lor chipset Dimensity 1200 AI, cu ajutorul caruia au dezvoltat software-ul si hardware-ul lui Nord 2. Ca performante, MediaTek Dimensity 1200 AI ar trebui sa fie similar cu Qualcomm Snapdragon 870, si ca functionalitati cel putin la fel. Asa cred ca au reusit sa faca un telefon competitiv cu un chipset puternic.
La prima vedere Nord 2 arata si se simte in utilizare ca un flagship. Are Corning Gorilla Glass 5 pe fata si pe spate, iar sasiul sincer pare metalic, desi cel mai probabil nu e. OnePlus au trucurile lor pentru a face telefoanele sa fie extraordinar de usor de folosit si placute la atingere si in utilizarea zilnica. OxygenOS a fost de la prima incercare varianta mea preferata de Android. Super rapid si personalizabil, fiind totusi aproape de stock. Versiunea 11.3 bazata pe Android 11 cu care vine Nord 2 nu face exceptie, dar am vazut schimbari in meniu si bune dar si care nu mi-au placut deloc. Ramane de vazut daca asa vor ramane si revin cu mai multe detalii.
Am trecut la OnePlus Nord 2 de la un Samsung Galaxy S21 5G si nu am simtit diferente de performanta. Ba chiar se incarca mai repede, tine bateria mai mult, si parca nu se incinge la fel de tare, dar e si considerabil mai mare decat micul S21. Iar motorul haptic indraznesc sa spun ca e mai bun decat cel de pe S21, nu mai puternic, dar mai placut ca feedback. Ramane sa il testez mai amanuntit si sa revin cu mai multe detalii intr-un review complet.
Ca tot am spus de incarcare, pe mine m-a surprins placut sa vad Warp Charge de 65W pe OnePlus Nord 2 si faptul ca vine cu ditamai incarcatorul in pachet. Un incarcator cu care pot sa imi incarc si laptop-ul. De cand am incercat anul trecut OnePlus 8T-ul si incarcarea lui super rapida am fost dezamagit de toate telefoanele care mi-aut mai trecut prin mana si nu aveau o metoda similara de incarcare, mai ales de S21. Si uite ca au reusit sa aduca aceeasi metoda de incarcare pe Nord 2, un midrange care, dupa primele mele teste, se incarca si mai repede. La prima incarcare de la 1%, dupa 30min era la 96%, si dupa inca 3minute la 100%. A scos 33min de la 1% la 100%. Impresionant, mai ales ca in utilizare normala m-a tinut lejer 2 zile, ba chiar pana a 3a zi dimineata.
In cutie mai gasim, pe langa incarcatorul imens, cablul de incarcare si o husa transparenta cu un design special. Si telefonul vine cu o folie de protectie preaplicata.
Intrebarea principala a multor oameni, inclusiv a mea, cand isi cumpara un telefon e ‘Cum face poze?’. Ei parca face poze binisor din ce am vazut pana acum. Pozele au un sharpness artificial, cam exagerat zic eu, dar detaliile surprinse sunt bune. In lumina buna mi se pare ca nu e chiar flagship level, dar sunt bune. In scenarii mai solicitante, cu mai multe surse de lumina slabe sau lumina directa nu face fata, si se vede diferenta foarte clar fata de un flagship, chiar si unul din anii trecuti. Un alt minus ar fi dynamic range-ul care pare limitat. Acestea sunt caracteristici ce pot fi imbunatatite din software, deci cel mai probabil vom vedea imbunatatiri pe partea asta. V-am lasat mai jos poze sa va convingeti singuri.
Tot ce am spus mai sus e valabil pentru camera principala, wide. Pe camera ultrawide se simte diferenta mare de culori fata de principala, iar calitatea si dynamic range-ul sunt mai slabe. Cred ca e cel mult decenta totusi pentru poze de grup si peisaje mai ample, fie ele urbane sau naturale.
Desi nu dispune de o camera tele, OnePlus Nord 2 se poate folosi cu succes de senzorul mare de 50MP de pe camera principala pentru a face un crop, un zoom digital, cu stabilizare si tot ce trebuie, pastrand calitatea pana la 5X.
Night mode-ul desi e un mod separa, si in modul normal de Photo stie sa faca poze similare. Diferenta pe care am observat-o folosind modul dedicat a fost timpul de expunere mai lung si ceva mai putin noise, fata de modul Photo. Prima fotografie de mai jos e cu Photo iar a doua cu Night Mode. Rezultatele sunt destul de bune cu Night Mode.
Camera de selfie face o treaba chiar buna la prima vedere, capturand bine detaliile si lumina cat trebuie, cu un unghi indeajuns de larg. Ramane sa o testam si in situatii de iluminare mai dificile.
Pana acum mi se pare ca doar camera se simte diferita fata de un flagship, si faptul ca nu are wireless charging. In rest, se misca si arata exceptional pentru pretul de lansare pe care il va avea la noi, si anume 1999 LEI. Ramane sa il testam mai in detaliu si va spunem mai multe. Pana acum te-a convins OnePlus Nord 2? Daca nu, de ce, si ce altceva ai lua?
unde e la 2000? ce flagship omoara asta? am realme x2 pro de peste 1 an si are specificatii peste asta. sau pocox3 pro. niste chinezarii ce bat la fund telefonul asta