Build quality & aspect
Corsair Katar PRO XT este un mouse de 73g (real are 76g) cu o forma traditionala care se preteaza ambelor tipuri de grip, acelea fiind claw si finger tips. Este realizat din ABS cu o finisare usor granulata care serveste scopul de grip dar cu dezavantajul de o senzatie de cheap.
Pe lateral, printat in ABS, sunt triunghiuri care, in esenta servesc gripului dar nu atat de mult pe cat te-ai astepta. Spre deosebire de Mountain Makalu 67, despre care am scris aici, unde gripul avea un sens, daca exista macar un strat superficial de cauciuc sau un material aderent, decizia ar fi fost justificata.
Butoanele emit un zgomot de clicky clicky circa anii 2000, scrollwheel-ul fiind tot pe acolo. Scrollwheel-ul este iluminat RGB care se poate controla din software-ul Corsair – iCUE.
Confort & ergonomie
Confortul este cel pe care-l putem intalni intr-un mouse standard, acela fiind normal. Din lipsa aderentei imbunatatite pe flancuri care ar fi adaugat cel putin la feeling, dar mai mult la ergonomie, nu straluceste in acest departament.
Ergonomia este standard, ba chiar potrivita pentru maini mici si medii. Acest mouse nu il recomand celo care au maini mari, poate doar ca un mouse pentru laptop, folosit ocazional, datorita proportiilor mici. La doar 64.2mm in latime, 115.8 mm in lumgime si cu o inaltime de doar 37.8mm, este un mouse compact si util pentru gaming on-the-go dar cu mainile potrivite.
Pe mouse gasim butoanele principale cu switch-uri Omron 50M, 2 butoane pe partea stanga care sunt programabile (good luck, lefties), un buton pentru control DPI si un scrollwheel cu un grip de cauciuc (se poate!) dar care nu suna deloc placut.
Performanta
Echipat cu un senzor care se poate descrie ca fiind decent, nefiind pe lista de flawless mouse sensors, este un senzor functional dar fara calitati extraordinare. Merge pana la 18000 DPI si nu am sesizat jittering la DPI mare.
La DPI redus, datorita greutatii reduse si a senzorului, functioneaza bine in orice joc / aplicatie de productivitate. Poti face niste miscari rapide din incheietura dar poti lucra linistit intr-o aplicatie de scris/programare, mai putin in aplicatii de editare photo/video unde lipsa unui senzor extrem de precis se face simtita.
Software
Corsair iCUE, we meet again.
Corsair Katar PRO XT foloseste Corsair iCUE. O aplicatie care are o marime de 3 gigabiti(??) si care crapa mai des ca asfaltul din Bucuresti. Inteleg ca suporta tot arsenalul de produse Corsair care au integrare cu aplicatia in sine dar mi se pare overkill sa instalezi o aplicatie de genul pentru a controla cateva aspecte ale unui mouse care este, at best, mediocru.
Din aplicatie putem reprograma cele 6 butoane ale mouse-ului, un bonus ca il poti reprograma si pe cel desemnat DPI-ului. De asemenea, putem schimba aspectul iluminarii RGP iar daca aveti alte device-uri in ecosistemul Corsair, le sincroniza.
Exista 3 trepte de DPI controlabil cu un al 4-lea pe care nici dupa zile de utilizare nu am reusit sa-l activez (a se vedea screenshot-ul cu meniul DPI).
Pentru cei care vor eficienta maxima, iCUE ofera si posibilitatea de a calibra senzorul mouse-ului Katar PRO XT cu suprafata mousepad-ului.
In ultima masura, avem setarile de baza ale mouse-ului unde putem schimba polling rate-ul, intensitatea iluminarii (ciudat ca nu este la Lighting Effects?), optiunea de pointer precision care ofera un mouse smoothing destul de okay si senzibilitatea mouse-ului.
In ultimul screenshot se poate observa ca am un update de firwmare de facut. Am incercat 3 zile la rand sa-l fac. In fiecare zi, am eliminat ba un device conectat pe USB, ba o aplicatie care controleaza tastatura / castile. De fiecare data, a dat fail.
Concluzie
Corsair Katar PRO XT, dupa cum spuneam la inceput, este mouse orientat unui buget redus insa pe mine nu m-a convins. Sunt alternative in piata care vin cu un senzor mai bun sau o calitate mai mare a pachetului intreg. Este un mouse functional si isi indeplineste misiunea de a misca cursorul dar acolo se opreste, putand avea totusi un atu cum ar fi fost un grip mai bun, suport ambidextru sau un feeling mai calitativ. Ah, si poate o versiune simplificata iCUE ar fi fost un mare plus.