Nu prea am fost obisnuiti ca un producator de componente sa aiba doua lansari intr-un an, mai ales ca sunt si generatii diferite. Pe segmentul de procesoare in special, eram obisnuiti in ultimii ani sa vedem lansari de produse anual, de parca anuntau un nou Fifa.
Culmea e ca abia anul asta au reusit Intel sa integreze magistrala de PCIe 4.0, cand au scos 11900K, desi cei de la AMD au aceasta implementare cu doi ani inaintea competitorului sau.
Si mirararea a fost mare ca fix Intel, care a ramas atata amar de vreme in urma, o sa fie primul care face trecerea pe DDR5, dar si magistrala PCIe 5.0.
Dar destul despre Intel, momentan ar trebui ignorat pe cat de mult posibil. Avem in fata o placa de baza pe chipset-ul z690, anume Aorus Master, placa ce face parte din segmentul high end al baietilor de la Gigabyte.
Ca design, Z690 Aorus Master se aseamana foarte mult cu modelele predecesoare, chiar daca vorbim de MB-urile cu chipset-uri z590 sau x570S. Vizual, ce sare in ochi este faptul ca parte din radiator-ul VRM-ului lateral are acum acoperis deasupra.
Placa dispune de un slot PCIe 5.0 x16 si doua slot-uri PCIe 3.0 x4. Pentru stocare, Z690 Aorus Master este dotata cu 6 port-uri SATA 3 (mai foloseste cineva pe high end stocare pe SATA?), patru slot-uri m.2 pe magistrala PCIe 4.0 si inca un slot m.2 pe PCIe 3.0.
Back panel-ul placii Z690 Aorus Master este si el echipat pe masura. Pe langa clasicele butoane de Clear CMOS(BIOS) si Q-Flash, butoane ce-s prezente mai mereu pe placile de baza din gama high end, mai gasim lucruri precum output video prin Display port pentru procesoarele Intel ce vin dotate cu IGP, dar si multe port-uri USB. Acestea sunt urmatoarele: un port 3.2 Gen 2 Type-C, unul Type-C Thunderbolt 4, 4 port-uri 3.2 Gen 1 si 5 port-uri 3.2 Gen 2.
Audio-ul prezent pe placa are output/input atat analog, cat si digilal (port optic). Partea audio este asigurata de un codec Realtek ALC1220-VB ca are alaturi de el si un DAC Sabre ES9118EQ.
Ca orice placa de baza high end ce se respecta, pe Z690 Aorus Master este prezent o placa de retea 10 Gbps ce are la baza un controller Aquantia 10Gbe, insa ofera si solutie wireless prin Intel Wifi 6e 2×2.
Placa de baza Z690 Aorus Master este dotata cu un etaj de alimentare digital, ce este alcatuit din 19+2+1 faze. Sub prelata se gasesc 19 mosfeti RAA220105 capabili sa sustina 105A, doua faze DrMOS 70A, dar si un controller RAA229131.
Pe partea de slot-uri RAM, Z690 Aorus Master dispune de 4 slot-uri DDR5 cu suport dual channel. Sigur, Intel a spus ca procesoarele din seria Alder Lake vor fi compatibile si cu module RAM DDR4, asta pentru a facilita mai usor trecerea catre produsele noi din catalog.
Insa Aorus cel mai probabil a luat decizia de a implementa doar suport pentru DIMM-urile DDR5 pentru ca totusi vorbim despre un produs high end. Si automat cine-si permite un combo precum Z690 Aorus Master + I9 12900K, automat isi permite sa-si achizitioneze si macar un kit dual channel de module RAM DDR5.
Cel mai mult mi-a sarit in ochi radiatorul imens aflat pe slot-ul de m.2 ce este prezent deasupra slot-ului PCIe Gen 5.0 ce este destinat placii video, care automat arunca mare parte din aerul cald in SSD.
Iar SSD-urile Gen 4, pe cat de rapide sunt ele, atat de incinse sunt. Mai ales ca in clipa de fata sunt prezente pe piata SSD-uri care au viteze de citire de aproximativ 7000 MB/s, iar un astfel de radiator este chiar bine venit.
Evident ca nu am cum sa-mi expun o concluzie in momentul de fata, asta pentru ca procesorul inca nu este disponibil. Sigur, au aparut niste leak-uri online, dar daca trecutul ne-a invatat ceva e ca aceste leak-uri de multe ori ar trebui ignorate. Si 11900K din leak-uri parea cel mai bun procesor lansat vreodata, dar realitatea spunea altceva.
Ramane de vazut, sunt multe nebuloase la mijloc. In primul rand procesorul, o sa fie ce promite Intel?
Un alt lucru important este evident si trecerea mult asteptata catre memoriile DDR5. Sigur, promit frecventa si o banda mai mare decat generatia veche, DDR4. Dar aici suntem in aer iar cu cateva lucruri.
Daca istoria se repeta cand se schimbau generatiile, posibil ca platforma asta sa nu merite trecerea imediat cum s-a lansat. De exemplu DDR4 cand a aparut pe piata in 2014 daca-mi aduc aminte bine, nu era nimic mai mult decat un DDR3 pe steroizi, dar si la suprapret.
Ne reauzim cand reusim sa gadilam si noi un 12900K. Arrivederci