Cine s-ar fi asteptat ca prima saptamana a anului 2023 sa inceapa in forta, cu o lansare a unei noi placi din noua generatie Ada Lovelace, anume RTX 4070 Ti.
Doh, toata lumea, logic! A tot fost leak-uita aceasta lansare, fiind prezenta mai pe toate forumurile sau publicatiile de stiri de afara. Si iata ca aseara, Nvidia a anuntat GeForce RTX 4070 Ti, iar azi toata lumea are unda verde sa publice review-uri si cifre legate de o placa ce, dupa parerea mea, a fost ceva mai asteptata de catre public decat RTX 4080. De ce? Pentru ca este semnificativ mai ieftina, iar in generatia asta cu SRP-uri atat de mari, esti chibzuit cu fiecare dolar cheltuit.
Nvidia se lauda ca arhitectura Ada face un salt important de performanta de la o generatie la alta. Nvidia GeForce RTX 4070 TI vine sub procesul de fabricatie de 4nm, avand 35.8 miliarde de tranzistori si 7680 CUDA cores. Tot arhitectura Ada prezenta pe RTX 4070 TI vine la pachet si cu un multiprocesor de streaming imbunatatit, a 3-a generatie de nuclee Ray Tracing, a 4-a generatie de nuclee Tensor, astfel facand trecerea la o versiune mai buna a celebrului DLSS.
Placa are trei procesoare principale – shaderul programabil care este prezent pe piata de aproximativ 20 de ani, RT cores pentru tehnologia ray tracing prezenta din ce in ce mai mult in titlurile lansate in ziua de azi, dar si partea de procesare AI, anume Tensor Cores.
Desi toate imbunatatirile suna mai mult decat interesant, personal pe mine ma gadila cel mai mult in talpa imbunatirea encodingului. Nvidia a facut salturi semnificative cu encodingul NVENC, practic scutindu-i pe streameri in a investi intr-un setup de dual PC, urmand ca acestia sa investeasca doar intr-o placa video mai potenta.
RTX 4070 TI are la dispozitie doua encodere hardware NVENC, acum oferind suport si pentru codecul video AV1.
Codecul AV1 ofera o calitate vizuala net imbunatatita la acelasi bitrate ca si encodingul H.265/H.264, lucru ce reprezinta un real avantaj pentru streamerii de content video. Utilizatorul poate opta pentru a mentine calitatea vizuala cu un bitrate redus cand encodingul AV1 este in folosinta, ducandu-se chiar catre fisiere de marime mai mica, dar si o viteza de inregistrare sporita.
Dar o sa abandonez partial pista de spec sheet si o revin la Aorus GeForce RTX 4070 Ti Master 12GB. Placa este un adevarat mastodont, desi te-ai fi asteptat ca doar cele high end sa fie atat de masive. Aceasta masoara 342 mm x 153 mm x70.6 mm, insa stai linistit ca nu o sa ti-o indoi in slot-ul PCIe, asta pentru ca cei de la Gigabyte s-au gandit la tine si ti-au lasat in pachet un suport anti sag. Este destul de similar cu cel pe care-l comercializeaza cei de la Lian Li de ceva timp, anume se prinde pe surubul de prindere a placii de baza de pe carcasa. In esenta un mecanism banal, dar totusi eficient.
Aorus GeForce RTX 4070 Ti Master 12GB dispune de patru output-uri video, anume 1 port HDMI 2.1 si trei porturi Displayport 1.4a. Pe langa o racire imensa, produsul Master iese in evidenta prin mini display-ul oled, in care chibi-ul celor de la Aorus se plimba pe acolo si-ti afiseaza informatii utile precum temperatura, procentul de utilizare sau frecventa. Sigur, iti poti modifica aceste informatii sau customiza dupa bunul plac, utilizand RGB Fusion sau Gigabyte Control Center.
Specificatii
Denumire produs | Aorus GeForce RTX 4070 Ti Master 12GB |
Interfata | PCI-E 4.0 |
Memorie | 12 GB GDDR6X |
Memory Bus | 192 bit |
Core clock | 2670 MHz |
Cuda cores | 7680 |
Alimentare | 1x 16 pin (adaptor inclus in pachet) |
Output video | - 1x HDMI 2.1 - 3x Displayport 1.4a |
Dimensiuni | L=342 W=153 H=70.6 mm |
SRP | TBD |
Testare
Platforma test
- Carcasa Cooler Master C700P
- Placa de baza Z690 Aorus Xtreme
- Procesor Intel i7 12700KF
- Cooler Corsair iCUE H170i Elite LCD
- RAM Adata XPG Lancer RGB 32GB 5200 MHz
- Stocare Corsair MP600 1TB PCIe Gen 4, Adata Legend 750 1TB
- Sursa be quiet! Straight Power 11 1200W Platinum
- OS: Windows 11
Jocuri si aplicatii utilizate
Lista de jocuri pe care am optat sa o utilizez nu este una foarte lunga. Am incercat sa fac un mix intre jocuri cu o comunitate mare, dar si jocuri cu cerinte mari.
Am utilizat cel mai demanding preset prezent in fiecare titlu, insa sunt doua jocuri unde am ales sa aduc cateva modificari, anume Counter Strike Global Offensive si Rainbow Six Siege.
Mai exact, pentru ca-s titluri multiplayer, am optat sa dezactivez motion blur si ce tine de anti aliasing.
Toate titlurile au fost testate in cele mai populare rezolutii din clipa de fata, anume 1920×1080, 2560×1440 si 3840×2160.
- Metro Exodus – 1920×1080 – Ultra preset, Advanced PhysX Off, Hairwork Off
- Total War Saga Troy – Ultra preset
- Borderlands 3 – Ultra preset
- World War Z – Ultra preset
- Rainbow Six Siege – Max details, no AA, Ambient occlusion off
- Assassin’s Creed Valhalla – Ultra High preset
- Watch Dogs Legion – Ultra preset
- For Honor – Extreme Preset
- Shadow of the Tomb Raider – Highest preset
- Counter-Strike: Global Offensive – Max details, motion blur off, no AA
- Horizon Zero Dawn – Ultimate Preset
- Strange Brigade – Ultra preset, Async Compute
- Red Dead Redemption 2 – Ultra preset
Pentru control ventilatoare si inregistrarea temperaturiloram utilizat MSI Afterburner, iar pentru testare temperaturi, am rulat Unigine Heaven.
Jocuri
Metro Exodus
Total War Saga Troy
Borderlands 3
World War Z
Rainbow Six Siege
Assassin’s Creed Valhalla
Watch Dogs Legion
For Honor
Shadow of the Tomb Raider
Counter-Strike: Global Offensive
Horizon Zero Dawn
Strange Brigade
Red Dead Redemption 2
Average
Average-ul l-am facut in doua ipostaze: cu si fara CS:GO. Asta pentru ca CS:GO “beneficiaza” de un engine care este mai mult dupa toane sau dupa patch-uri. Mai exact, e greu sa ai mereu aceleasi cifre in CS:GO cand rulezi benchmark-uri. Poate chiar imposibil.
Mi-ar fi fost mai usor totusi sa-l sterg din lista si sa postez average-ul doar pentru 12 jocuri, fara CS:GO. Insa totusi am optat sa-l includ si pe el, asta pentru ca desi este un titlu hulit de multi, inca este un titlu cu playerbase imens si lumea inca isi construieste PC-uri specific pentru acest joc.
Ei bine, in ambele instante placa s-a descurcat sublim, aratand astfel ca implementarea celor de la Aorus pentru RTX 4070 Ti este una reusina. Dar stati sa vedeti temperaturile.
Dar ca sa revin la average-uri, placa se comporta excelent in 1920 x 1080 si 2560 x 1440, insa pe 3840 x 2160 piedicile hardware ies nitel in evidenta, fiind destul de similar ca performanta cu varful de gama al celor de la AMD din generatia anterioara, anume RX 6950 XT.
With CS:GO
Without CS:GO
3DMark
Time Spy
Time Spy Extreme
Fire Strike
Fire Strike Ultra
DirectX Raytracing feature test
Port Royal
Temperaturi
Efectiv nu am reusit sa fac placa sa transpire, desi are un consum ridicat de curent. Sa fiu si drept, sta in conditii mai mult decat ideale, anume intr-un fulltower precum Cooler Master C700P in care merg in permanenta 7 ventilatoare de 140 mm. Si totusi, am ramas placut impresionat.
Asta pentru ca pe profil auto, asta dupa mult stres, mai mai ca a “reusit” sa fie mai rece decat Gigabyte GeForce RTX 3060 Ti EAGLE OC 8GB, o placa mult mai mica si care consuma mult mai putin.
Pe profilul auto Aorus GeForce RTX 4070 Ti Master 12GB iar a scos cifre impresionante fiind cu 2 grade mai rece decat implementarea amintita mai sus de RTX 3060 Ti, dar avand temperatura similara cu Asus ROG Strix Radeon RX 6650 XT OC Edition 8GB care consuma mai putin chiar decat RTX 3060 Ti.
Concluzie
Oricat de carcotas as fi, un lucru trebuie sa-l recunosc. Acesta este faptul ca saltul de performanta de la o generatie la alta chiar le-a iesit acum celor de la Nvidia. Cu siguranta arhitectura Ada Lovelace este cea mai impresionanta din era recenta a celor de la Nvidia, cel putin pe segmentul consumer.
Sigur, asta vine la pachet cu niste multe astericsuri, unele pozitive, unele negative. Vestea buna e ca avem stocuri, deci in teorie ne putem procura placile video, asta pentru ca s-a dus era minatului si a crypto influencerilor de debara. Sigur, asta suna bine in teorie, dupa cum am zis.
Asta pentru ca in realitate, Nvidia a capatat rolul de scalper, pozitionand produsele la un pret semnificativ mai mare decat generatiile anterioare, astfel fortand implicit si partenerii sa pozitioneze sus aceste produse.
Ei bine, nu e prima data cand Nvidia face asta. A fost o situatie oarecum similara cand au scos prima generatie de placi video cu ray tracing, anume seria RTX 20. Insa si-au repozitionat produsele la cateva luni, mascandud-o si sub o noua “lansare”, asta pentru ca le-a fost frica si de raspunsul celor de la AMD. Nu ca Rx-urile 5700 ar fi fost high tier, insa erau simtitor mai ieftine, drept urmare devenind o varianta viabila pentru utilizatori.
Problema acum e ca AMD nu a venit cu ceva palpabil. Sigur, ce au scos recent, anume RX 7900 XT si 7900 XTX sunt niste placi video bune, dar aparent care au ceva probleme, atat de natura hardware, cat si software. Si lucrul asta nu prea l-a imbucurat pe consumator.
Ei bine, singura varianta ar fi faptul ca vanzarile de GPU-uri sunt jos in clipa de fata, nici macar RTX 4080, care este o placa video foarte performanta, nu e suficient de atractiva incat cumparatorul sa-si taie portofelul cu baioneta si sa-si procure un astfel de produs.
RTX 4070 Ti are un pret recomandat de vanzare de 4500 lei cu TVA inclus, desi n-am momentan un pret pentru Aorus GeForce RTX 4070 Ti Master 12GB, banuiesc ca o sa fie comercializat in magazine in jurul sumei de 5200-5400 lei.
Implementarea celor de la Gigabyte este cu adevarat impresionanta. Este o placa video cu un design placut, extrem de potenta din punct de vedere al performantelor, dar este si o placa extrem de rece.
Desi se descura excelent si in rezolutie 4K, cred ca locul lui RTX 4070 Ti se afla in zona de 1440P, fiind o placa care scoate niste cifre impresionante. Sigur, si 2160P se descurba onorabil, scotand peste 60 de FPS-uri in titluri AAA, insa poate sunt eu prea elitist si ma gandesc ca in zilele de azi cine se joaca pe rezolutie 4K automat isi ia si un monitor cu refreshrate mare, implicit are nevoie de ceva mai mult raw power. Deci ma gandesc ca s-ar orienta catre RTX 4080 sau chiar RTX 4090.
Dar mi se pare o placa ideala pentru streameri, mai ales ca acestia streameaza maxim in rezolutie 2K. Deci o placa video puternica oe pe astfel de rezolutie, dar si cu un encoding mult imbunatatit, poate decat sa rezulte o experienta placuta pentru utilizator. Bonus: DLSS 3.