Cu gama de procesoare Ryzen 3000 si 5000 AMD a realizat ceva ce acum ceva ani parea doar o fabula. A maturat pe jos serios cu Intel, iar rivalul lor de-o viata a parut in multe ipostaze ca efectiv nu pot veni cu un raspuns pe masura.
Si intentia celor de la AMD pare destul de serioasa. Cam asa au procedat cu gama de procesoare si acum pare ca repeta oarecum strategia avuta cu produsele Ryzen. Incet, tiptil, mers pe calcaie pana poc, arunca un produs extrem de competitiv. Sa ma rog, mai multe. Pentru ca a fost o explozie totala pe segmentul de procesoare.
Daca te uiti in ultimii ani ce a facut AMD pe partea de placi video pentru desktop-uri, ai zice ca n-a facut mare lucru. Acum vreo 2-3 ani au scos un (re)refresh la RX 480 cu lansarea lui RX 590, au scos un Radeon VII care cum a aparut a si disparut de pe piata.
Si dupa putin timp a aparut prima miscare care chiar era notabila din partea celor de la AMD: seria RX 5000. Indiferent de ce model vorbim, 5600 XT, 5700 sau 5700XT, GPU-urile AMD au avut mai mult impact in piata decat se lasa la prima impresie.
Nu, n-au fost placi suficient de puternice sa se ia la tranta cu varfurile de gama de la Nvidia. Dar pare ca nici n-au avut rolul asta. Nu stiu daca va aduceti aminte, dar in perioara respectiva Nvidia erau atat de avari incat isi cotau placile din seria RTX 2000 la niste preturi astronomice. Si ca sa mai vanda si niste chip-uri vechi, au mai lansat si GTX 16×0, doar ca sa arunce “modele” in piata.
Si au aparut placile amintite mai sus de la AMD, iar cei de la Nvidia s-au vazut fortati sa scada preturile pentru RTX-uri. Dar ca sa compenseze nitel, au faultat unele chipuri si le-au lansat drept “SUPER” si uite ca tot la ce SRP au vrut le-au vandut.
Dar seria RX 6000 nu promita sa faca asta. Culmea e, ca dupa atata amar de timp, in sfarsit au scos si AMD placi video care se pot lua la tranta, din punct de vedere al performantei, cu GPU-urile din ograda lui Nvidia.
Cine are de castigat de aici? Pai in teorie gamerul, cumparatorul de zi cu zi. Si spun in teorie pentru ca, traim iar vremuri tulburi. Ne-au invadat minerii bai baieti.
Daca in momentul lansarii generatiei noua stocurile de la AMD, dar si de la Nvidia dispareau cum ai pocni din degete pentru ca se gaseau diversi baieti sa le cumpere doar ca sa le vanda la suprapret (deh, comertul e bisnita), acum am un deja-vu cu anul 2018 cand efectiv nu gaseai placi video pentru ca au raschetat minerii tot stocul.
Si nu erau amintiri placute, pentru ca singura placa video decenta pe care o puteai gasi atunci era un GTX 1060 6GB, care costa “mirificul” pret de ~1500 lei. Da, era enorm, dar nu aveai ce sa faci. Nu ca acum ai avea ce sa faci. Te multumesti cu putin sau te scarpini serios in buzunar.
A, si ca sa nu uit, RX 6800 vine cu implementare ray tracing. Lucru ce pe mine nu ma incalzeste cu nimic, asta pentru ca pe mine nu m-a dat pe spate acest feature, eu preferand oricand puterea bruta. Ce-i drept, eu nu prea ma joc titluri single player.
Dar pentru fiecare lucru exista public tinta. Si stiu lucrul asta pentru ca sunt multi gameri care chiar sunt interesati de ray tracing. Altfel nu s-ar fi facut implementarea asta si pe consolele next gen. Sau sunt current gen, daca tot s-au lansat? Da, tot de AMD sunt responsabili si acolo.
Specificatii
Produs | AMD RX 6800 |
Arhitectura | RDNA 2.0 |
Proces fabricatie | 7 nm |
Interfata | PCI Express 4.0 x16 |
Cores | 3840 |
Texture Mapping Units | 240 |
Render Output Units | 96 |
Compute Units | 60 |
Ray Ttracing Cores | 60 |
Memorie | 16GB GDDR6 |
Bus | 256 bit |
Banda memorie | 512 GB/s |
Core clock | 1700 MHz base / 2105 MHz boost |
TDP | 250 W |
Alimentare | 2x 8 pin |
Output video | 2x Displayport 1.4, 1x HDMI 2.1, 1x USB-C (pentru VR) |
Testare
Placa saraca am testat-o si retestat-o la sfarsitul lui 2020 si eu abia acum eu am scris materialul. Imi cer scuze, este doar vina mea.
In apararea mea o sa vin cu argumentele urmatoare. Spoiler, sunt puerile. Anul trecut, din toamna pana oarecum recent, nu prea m-am mai jucat. Daca ma jucam 2-3 ore pe saptamana era deja aroganta. Culmea eu, care eram zilnic in jocuri cateva ore, fie ca testam ceva sau nu.
Ei bine, lucrurile s-au schimbat nitel. Posibil sa fi contribuit si testatul de monitoare, casti sau mousi, dar cumva pare ca mi s-a reaprins o oarecare febra de jocuri. Asta pentru ca am facut o trecere mega dubioasa. De la 2 ore pe saptamana la vreo 50. Si tot e departe de apogeul meu.
Oricum, ignorand alintarea mea de mai sus, sunt in sfarsit entuziasmat de o componenta. Asta pentru ca, sincer sa fiu, am asteptari mari de la seria 6000 de la AMD.
Platforma test
- Carcasa Lian Li O11 Dynamic XL
- Placa de baza Asus Formula XI Hero
- Procesor i9 9900K @ 5GHz
- Cooler Corsair iCUE H150i RGB PRO XT
- Ram Corsair Vengeance Pro RGB 32GB 3600 MHz
- Stocare Seagate FireCuda 510 1TB
- Sursa Seasonic X-series 1250W
Jocuri si aplicatii utilizate
Lista de jocuri pe care am optat sa o utilizez nu este una foarte lunga. Am incercat sa fac un mix intre jocuri recent lansate, jocuri cu un community imens, dar si jocuri cu cerinte mari.
Am utilizat cel mai demanding preset prezent in fiecare titlu, insa sunt doua jocuri unde am ales sa aduc cateva modificari, anume Counter Strike Global Offensive si Rainbow Six Siege.
Mai exact, pentru ca-s titluri multiplayer, am optat sa dezactivez motion blur si ce tine de anti aliasing.
Toate titlurile au fost testate in cele mai populare rezolutii din clipa de fata, anume FullHD, 2K si 4K.
Lista de jocuri:
- Counter Strike Global Offensive
- Horizon Zero Dawn
- Metro Exodus
- Rainbow Six Siege
- Shadow of the Tomb Raider
- Assassin’s Creed Valhalla
- Watch Dogs Legion
Pentru temperaturi, am rulat Unigine Heaven. Iar pentru control ventilatoare si inregistrarea temperaturilor, am utilizat MSI Afterburner.
Jocuri
Counter Strike Global Offensive
Horizon Zero Dawn
Metro Exodus
Rainbow Six Siege
Shadow of the Tomb Raider
Assassin’s Creed Valhalla
Watch Dogs Legion
Average
In cazul de fata, AMD RX 6800 a livrat fix ce a promis. Este o placa video ce se situeaza ca performante fix intre RTX 3070 si RTX 3080.
In plus, cu cat rezolutia creste, balanta performantei se inclina catre placa celor de la AMD.
Da, poate o sa vi sa para dubios ca am testat 7 jocuri dar in graficele de average FPS vedeti ca scrie 6 jocuri. Nu este o greseala, chiar asta a fost intentia mea.
Din average-uri am scos CS:GO. De ce? Pentru ca este un titlu atat de inconstant si atat de prost scris incat nu doar de la patch la altul se misca diferit pe acelasi built. Patesc des chiar sa fluctueze FPS-urile de la o zi la alta.
3D mark
Temperaturi
Ok, lucrul asta m-a surpins placut. AMD sunt cunoscuti de ani de zile ca au placi video pe post de calorifere. Probabil va amintiti modele precum 290X sau RX 590.
Ei bine, e interesant cum s-au intors lucrurile. Asta pentru ca modelul de referinta de la RX 5700 XT era cea mai fierbinte placa testata pe platforma curenta. Iar acum Rx 6800 este aproape cea mai rece, fiind la egalitate cu un model custom de RTX 3070, doar ca la o turatie customizata bate acea implementare.
Si a trebuit sa o descopar pe propria piele faptul ca nu pot controla turatia ventilatoarelor prin aplicatia MSI Afterburner. Dar mi-am adus aminte faptul ca de ceva ani AMD a implementat in driverele lor un tool de customizare si overclock.
Concluzie
Ok, AMD chiar a nimerit-o. Placile AMD din generatia anterioara iti lasau impresia ca vor doar sa-i incurce pe cei de la Nvidia. Insa pana acum, generatia RX 6000 arata foarte bine. Parca prea bine.
Placa video pare absolut perfecta pentru un gamer FullHD sau 2K. Pe alucuri este o placa video buna si pentru rezolutie 4K, dar asta depinde si titlu, dar si mai important, de utilizator.
Ok, ce urmeaza acum? Pai, cel mai important lucru acum este de rezolvat problema stocurilor. Acum nu conteaza ca esti AMD sau Nvidia, ca stocurile oricum ti le-ai vandut. Ca nu au ajuns acele placi video unde trebuie, asta e problema.
Ok, si ce urmeaza pentru AMD? Pai generatia curenta si-a aratat coltii. Iar pe viitor probabil incearca sa faca fix ce a facut si pe procesoare, sa bata varful de gama al concurentei.
Problema e ca Nvidia nu e Intel. Daca Intel traieste si din altceva, nu doar din procesoare consumer, ei bine Nvidia nu-s ca brandul albastru.
Nvidia in lacomia lor, sunt extrem de exigenti si atenti in piata. Cea mai evidenta dovada este cum au reactionat cand a anuntat AMD seria RX 5×00.