Iata ca intr-un an in care am tot fost apasati de diverse probleme, am primit o veste “buna” – mult asteptatul RAM DDR5 este in sfarsit disponibil si la tarabe.
S-a lasat asteptat ceva ani, mai ales ca nu de putin timp a fost leak-uit iar apoi producatorii ne tot intaratau cu diverse sneak peek-uri in care ne aratau de ce-s capabile noile module RAM. Dar azi voi vorbi foarte putin de ramii pe DDR5, asta pentru ca azi vedeta este nimeni altul decat procesorul de la Intel, anume i9 12900K.
Culmea e, ca fix Intel este primul care face trecerea nu doar catre modulele RAM DDR5, ci si spre magistrala PCIe 5.0. La ce “bataie” si-a luat Intel in ultimii ani de la AMD te-ai fi asteptat ca cel din urma sa fie primul producator care iese din grota personala cu aceste implementari.
Dar cum AMD acum este lider pe piata pe produse consumer, si isi permite aroganta de a sta relaxat pentru moment relaxat, in vizuina lui. Asta pentru ca Intel cu procesoarele lansate in ultimii ani mai mult s-au faultat singuri decat sa se ia la tranta cu cei de la AMD.
Insa daca te uiti in ograda lui Intel, in ultima perioada nu au stat chiar pasivi. Au schimbat oameni din conducere, au schimbat in sfarsit procesul de fabricatie si acum cu lansarea lui i9 12900K spera sa-si recapte coroana de “gaming king”.
Este drept, Intel s-a batut cu pumnul in piept si cand au lansat produsele anterioare ca vor sa faca acest lucru, dar atat performantele, cat si preturile acestor procesoare aratau contrariul.
Mai merita Intel o sansa? Nu ne-a amagit destul cu produse care de multe ori, nici nu meritau sa fie bagate in seama? Parca cu lansarea asta, a unui procesor pe 16 core-uri cu 24 fire de executie ne-a mai imbunat nitel, drept urmare merita macar aruncat un ochi pe el.
Testare
Sincer la aceasta lansare ma asteptam sa fac destul de greu rost atat de procesor, dar in special de module RAM. Ei bine, ele s-au gasit oarecum usor. Problema a fost racirea, asta pentru ca deh, new socket, new holes.
Si uite asa AIO-ul meu din comert, Corsair H150 Capellix, asista pasiv la aceasta lansare pentru ca producatorul AIO-ului meu au lansat in numar limitat prinderile pentru LGA 1700. Astfel am fost nevoit sa fac rost de un “batran” din categoria grea si care nu s-a lasat doborat cu una, cu doua, indiferent ca cei de la Intel au lansat calorifer dupa calorifer pe post de procesor in ultimii ani.
Este vorba bineinteles de Noctua NH-D15, asta pentru ca cei de la Noctua s-au miscat mult mai bine decat alti producatori de coolere in a trimite prinderi pentru noile procesoare Intel.
Lista de jocuri pe care am optat sa o utilizez nu este una foarte lunga. Am incercat sa fac un mix intre jocuri cu un community imens, dar si jocuri cu cerinte mari.
Am utilizat cel mai demanding preset prezent in fiecare titlu, insa sunt doua jocuri unde am ales sa aduc cateva modificari, anume Counter Strike Global Offensive si Rainbow Six Siege.
Mai exact, pentru ca-s titluri multiplayer, am optat sa dezactivez motion blur si ce tine de anti aliasing.
Toate titlurile au fost testate in cele mai populare rezolutii din clipa de fata, anume FullHD, 2K si 4K.
Lista de jocuri:
- Counter Strike Global Offensive
- Horizon Zero Dawn
- Metro Exodus
- Rainbow Six Siege
- Shadow of the Tomb Raider
- Assassin’s Creed Valhalla
- Watch Dogs Legion
Insa din average voi scoate CS:GO-ul. De ce? Pentru ca este un titlu atat de inconstant si atat de prost optimizat incat de la patch la altul se misca diferit pe acelasi build. Patesc des chiar sa fluctueze FPS-urile de la o zi la alta.
Pe partea de teste sintetice am rulat un pachet restrans precum Cinebench R20, Winrar, 7Zip, PC Mark 10 si Prime 95.
Platforma test
Z690 Aorus Master
Ce este de spus despre Z690 Aorus Master? Placa a fost pe bancul de probecateva zile, dar a stat pentru moment doar la poze, asta pana au venit restul de componente.
Modelul de fata face parte din catalogul placilor de baza high end al baietilor de la Gigabyte, avand si dotari pe masura.
Si cand spun dotari, aleg sa ignor evident PCIe Gen 5.0 si DDR5. Ci fac referire la faptul ca pe placa de baza Z690 Aorus Master se gasesc cinci slot-uri m.2, din care doar unul este pe PCIe 3.0, iar restul de 4 sunt pe PCIe Gen 4.0.
Se mai gasesc si port-uri SATA3 pentru stocare, dar ca sa apar arogant oleaca, cine mai foloseste stocare SATA3 pe o platforma high end? Si ca sa par si mai arogant, personal am renuntat la stocarea pe interfata SATA de ceva ani si astfel de stocari mai am prezente doar pe NAS-ul pe care fac back-uri si stochez RAW-uri.
Ok, m-a gadilat nitel faptul ca Aorus a aruncat pe o placa de baza atatea slot-uri m.2, dar m-au mai gadilat cu ceva. Stiti cu ce? Cu placa de retea 10 Gbps ce are la baza un controller Aquantia 10Gbe. Da, sunt unul din nebunii aia care a facut preorder la RDS pentru abonamentul de 10Gbps, asta pentru ca am momente in care banda de 1Gbps imi este insuficienta.
Placa de baza Z690 Aorus Master este dotata cu un etaj de alimentare digital, ce este alcatuit din 19+2+1 faze. Sub prelata se gasesc 19 mosfeti RAA220105 capabili sa sustina 105A, doua faze DrMOS 70A, dar si un controller RAA229131.
Iar partea audio este asigurata de un codec Realtek ALC1220-VB ca are alaturi de el si un DAC Sabre ES9118EQ.
BIOS
BIOS-ul placii Z690 Aorus Master are o interfata echilibrata din punct de vedere al navigarii. Nu este cea mai user friendly prezenta pe piata, dar nu este nici o interfata greoaie in care un utilizator novice s-ar putea pierde usor navigand prin aceasta.
Este balansat oarecum la mijloc, avand un grad de dificultate usor spre mediu pentru un novice si usor pentru un utilizator experimentat.
DDR5
Cel mai probabil feature-ul “vedeta” al acestei lansari, este trecerea pe memorii DDR5. Produs cu care producatorii de DIMM-uri RAM ne-au tot amagit in ultimii ani cu mici sneak peek-uri, dar nu au spus nimic concret. Si din lipsa de informatii, m-am speriat putin si am crezut ca o sa fie o lansare oarecum similara cu cea a DDR4.
Daca nu va aduceti aminte ce s-a intamplat atunci, ei bine cand s-a lansat DDR4 nu era nimic altceva decat un DDR3 pe steroizi.
Mi-as fi dorit sa ma joc nitel cu RAM-ii Aorus 32GB DDR5 5200 MHz, insa din lipsa de timp, dar si pentru ca Aida64 avea dificultati in a recunoaste parte din componente, am zis sa o aman pentru un alt material.
Jocuri
Counter Strike Global Offensive
Horizon Zero Dawn
Metro Exodus
Rainbow Six Siege
Shadow of the Tomb Raider
Assassin’s Creed Valhalla
Watch Dogs Legion
Average
Versus 11900K, 12900K vine cu un boost sesizabil de performanta. Si acum este egal si cu varful de gama de la AMD, Ryzen 5950X, insa pe alocuri il bate pana si pe acesta. Evident este vorba de jocuri, nu de altceva. Deci da, pentru o perioada scurta, Intel si-a recuperat coroana de gaming king.
Doar ca pe coroana aia in locul nestematei, se vede litera “L” scrisa cu marker-ul. Stiti de la ce vine acea litera, nu are rost sa mai zic eu acum.
Intel a reusit sa bata in sfarsit varful de gama al concurentei. Dar asta dupa un an de cand AMD a scos pe piata acel procesor. Si Intel in clipa de fata este si usor “boostat” de catre memoria DDR5. Nu cu mult, ce-i drept.
In plus, acea performanta vine si cu un consum uiras de curent, dar si o temperatura imensa. In full load, procesorul incepuse sa traga din sursa si 400W, de parca as fi planuit sa incalzesc tot etajul blocului in care stau.
Iar cand vine vorba de temperatura… nu stiu pe unde sa o mai dau cu Intel. N-am mai vazut de la 8700K un procesor Intel varf de gama care sa nu sufere de random spike-uri de temperatura, dar uneori sa fie si inutil de fierbinte. De la 9900K incoace, fiecare procesor high end lansat de catre Intel a fost si mai incins.
Desi este un cooler vechiut pe piata, Noctua NH-D15 inca nu se face de ras cu performantele sale. Insa acum cu aceasta plita incinsa, ca procesor nu poate fi numit, are momente serioase cand gafaie, mai ales cand este lasat pe turatie auto. Sa vezi random spike-uri in jocuri de 88-90 de grade, te pune pe ganduri. Si nu am utilizat pasta de dinti pentru a face priza intre cooler si procesor, ci Arctic MX 5. Iar in Prime 95, procesorul atingea des 100 grade si iar aveam un deja-vu cu 11900KF, doar ca in acel caz spike-urile sunt ceva mai joase ca temperatura, dar si mai rare.
Teste sintetice
PC Mark 10
7Zip
Cinebench R20
Winrar
Concluzie
Poate am devenit eu mult prea posac, insa toata lansarea asta nu m-a impresionat prea mult. Sigur, dupa ceva ani pare ca Intel a inceput sa dea din picioare, dar tot nu este ce ne-am fi asteptat de la ei.
Trecerea pe o platforma z690 nu este tocmai ieftina. Pe langa ca trebuie cumparat un procesor scump, undeva la 600 de euro, trebuie si o placa de baza cu chipset z690, care depinde de implementare o sa coste si ea ceva. Si nu in ultimul rand, ramii.
Si chiar si asa, trecerea nu prea se poate face, asta pentru ca in Romania furnizorii nu detin pe stoc procesorul Intel i9 12900K, drept urmare nici in magazine nu se gaseste acest produs.
Asta daca nu are vreun magazin vreo relatie directa la Intel si au reusit sa listeze si SKU-ul asta cu un stoc redus de bucati. Realist vorbind, banuiesc ca procesorul o sa fie si in magazinele din Romania incepand cu ianuarie-februarie 2022.
Intel pare usor disperat in ultima perioada. Personal, imi displac aceste lansari anuale de produse, unde evident diferenta de performanta intre generatii este de multe ori de ignorat din punct de vedere al performantei. Iar in 2021 au reusit sa lanseze doua generatii. Si ambele sunt calorifere. Doar ca ultimul lansat este cel putin pentru moment trend setter. Acum stam cuminti in banca si asteptam miscarea celor de la AMD.
Ma bucur insa ca s-a terminat si meme-ul cu 14nm(+). A durat parca o viata de om. Bine, dar acum procesor pe 10nm dar sa suga din sursa in full load 400W parca e putin cam mult, nu credeti?