Tot azi v-am prezentat o alta racire din grupul polonez Endorfy, anume Navis F360, racire ce este cu adevarat impresionanta.
Dar totusi este vorba de un cooler ce are care costa 650 lei, buget pe care unii utilizatori il aloca unei placi de baza. Daca fac si asta.
Si totusi, cum stau pe categoria produselor budget? Ei bine, aici intervine Endorfy Fera 5 ARGB. Practic, este fix SilentumPC Fera 5 ARGB, doar ca sub noul branding.
Pachetul lui Endorfy Fera 5 ARGB este cu adevarat impresionant, chiar daca este de dimensiuni reduse. In pachet gasim accesorii precum pasta termoconductoare Pactum PT-3 (care este inclusa si in pachetul altor raciri din portofoliul celor de la Endorfy), bracket-ul si backplate-ul pentru prinderea cooler-ului pe socket, clasicele suruburi, ventilatorul Endorfy Fluctus 120 PWM ARGB, doua prinderi pentru ventilatoare si nu in ultimul rand controller-ul ARGB.
Cooler-ul are doua zone de iluminare, block-ul de pe radiatorul acestuia, dar si ventilatorul. Iluminarea poate fi controlata prin doua moduri, anume fie prin legarea lor la placa de baza a utilizatorului, fie utilizand controller-ul prezent in pachet.
Cu accesoriul din urma totusi exista si reversul medaliei, asta pentru ca utilizatorul este obligat sa renunte la un buton din front panelul carcasei pentru ca modifica iluminarea. De fel, se renunta evident la butonul de restart.
Specificatii tehnice
Denumire produs | Endorfy Fera 5 ARGB |
Compatibilitate socket | - AMD: AM5, AM4, AM3, AM2, FM2, FM1 - Intel: LGA 1700, 1200, 115X, 2066, 2011-3, 2011, 1366, 775 |
Fan specs | - Viteze RPM 250 (±100) – 1800 (±10%) - dimensiune 120×120×25 mm |
Dimensiuni radiator | 155×127×77 mm |
Numar Heatpipes | 4 |
TDP | 220W |
Numar ventilatoare | - 1x inclus - poate fi adaugat inca unul, prindere inclusa in pachet |
SRP | 240 lei |
Galerie foto
Testare
Platforma de test a suferit iar ceva modificari, unele fiind posibil temporare. Cum noile generatii de placi video sunt big chonky boys, am decis sa renunt definitiv ia carcasa Corsair 5000X si astfel am optat sa trec catre Thermaltake View 51 TG Snow Edition aRGB din mai multe motive.
In primul rand ca este semnificativ mai lata, imi permite un airflow mai bun pentru benchmark-uri, indifeirent ca testez placi video, coolere sau procesoare. Si nu in ultimul rand, pentru ca placa de baza EATX Z690 Aorus Xtreme statea putin inghesuita si ajunsese sa ciupeasca nitel din cablurile sursei.
Dupa cum probabil ati banuit, cooler-ul a fost montat intr-o carcasa bine ventilata, anume Thermaltake View 51 TG Snow Edition aRGB. In carcasa se invart doua ventilatoare Thermaltake Pure 20 ARGB de 200 mm, sapte ventilatoare Thermaltake Pure 12 ARGB de 120 mm, dar si trei ventilatoare Corsair ML RGB Elite de 140mm.
Pasta termoconductoare pe care am utilizat-o a fost Arctic MX-5. Pentru testare am utilizat Cinebench R23 care a rulat preset-ul de 30 minute, iar pentru inregistrarea temperaturilor am folosit software-ul MSI Afterburner.
Platforma test
- Carcasa Thermaltake View 51 TG Snow Edition aRGB
- Placa de baza Z690 Aorus Xtreme
- Procesor Intel i7 12700KF
- Cooler Corsair iCUE H170i Elite LCD
- Placa video Asus TUF Gaming Radeon RX 7900 XTX OC Edition 24GB
- RAM Adata XPG Lancer RGB 32GB 5200 MHz
- Stocare Corsair MP600 1TB PCIe Gen 4, Adata Legend 750 1TB
- Sursa be quiet! Straight Power 11 1200W Platinum
- OS: Windows 11
Temperaturi
Din spec sheet-ul celor de la Endorfy, cooler-ul Fera 5 ARGB poate tine un cooler ce atinge un consum de pana la 220W. Si cum procesorul Intel i7 12700KF trage in jur de 215W in jocuri, dar cand ruleaza Cinebench R23, ei bine, deja se clatina situatia. Asta pentru ca procesorul se plimba intre 235-245W.
Practic, procesorul sta decent din punct de vedere al temperaturii in turbo boost dar in idle mode sau in jocuri care nu solicita prea multe resurse. Insa in jocuri mai demanding, dar in special in Cinebench R23 deja cooler-ul nu face fata, iar procesorul deja intra in throttle si scade frecventa.
Ca atinge 100 °C nu ar neaparat o problema, asta pentru ca se intampla si cu raciri mai scumpe, multe din ele chiar pe lichid. Problema e cum am zis si mai sus, procesorul intra in throttle, drept urmare pierde sesizabil din performanta.
Din punct de vedere al consumului pe care ar fi capabil sa tina in frau, Endorfy Fera 5 ARGB e mai mult destinat unor procesoare precum Ryzen 3600X sau chiar 5600X.
Concluzie
Endorfy Fera 5 ARGB nu este un cooler rau, dar nu este capabil sa tina in frau calorifere de procesoare precum high end-urile celor de la Intel sau AMD, indiferent ca vorbim de generatii anterioare sau actuale. Si nici n-ar trebui sa ne asteptam la asta, avand in vedere pretul cooler-ului.
Mi se pare perfect pentru coolere entry level, atat ca performanta, dar si pentru ca este un cooler care arata decent. In plus, ii mai poti atasa un ventilator, asta pentru ca baietii de la Endorfy au fost de gasca si au aruncat in pachet o prindere extra pentru un astfel de produs.
Coolerul este disponibil deja la diversi retaileri din Romania, inclusiv la PC Garage.