Asus dezvaluie placa RTX 4060 Ti Dual cu slot M.2

Asus dezvaluie placa RTX 4060 Ti Dual cu slot M.2

ASUS RTX 4060 Ti Dual cu slot M.2 integreaza stocarea SSD de mare viteza pe placa grafica in sine.

Asus a introdus un concept interesant pentru placile grafice pentru consumatori care isi propune sa abordeze problema benzilor PCIe neutilizate. In prezent, placile grafice entry-level si mid-range folosesc un slot de dimensiune completa cu 16 benzi, in ciuda faptului ca necesita doar 8 benzi. Pentru a folosi benzile ramase, Asus a propus integrarea stocarii SSD de mare viteza pe placa grafica in sine.

Intr-un videoclip care il prezinta pe Tony Yu (prin @Olrak29_), GM la Asus, vedem o placa grafica RTX 4060 Ti Dual de concept cu un SSD Samsung 980 Pro 2TB atasat la spate. Acest design permite o accesibilitate mai usoara a SSD-ului in comparatie cu instalatiile traditionale ale placii de baza, care sunt adesea situate in spatii inguste care necesita indepartarea altor componente.

 

O preocupare legata de aceasta integrare este cerinta crescuta de putere. Cu toate acestea, consumul de putere adaugat nu trebuie sa depaseasca 10 W, ceea ce inseamna ca conectorul de alimentare cu 8 pini ar trebui sa fie in continuare suficient.

Tony Yu abordeaza, de asemenea, potentialele probleme legate de caldura care decurg din conectarea SSD-ului la placa grafica. Pentru a atenua acest lucru, PCB-ul a fost modificat pentru a permite fluxului de aer de la coolerul GPU-ului sa ajunga la SSD. Coolerul este atasat direct la SSD folosind placute termice, iar cu configuratii cu trei ventilatoare, eficienta racirii poate fi imbunatatita si mai mult.

De asemenea, performanta pare aproape neafectata, deoarece SSD-ul a inregistrat 6,8 GB/s in loc de 6,9 GB/s pentru viteza de citire sustinuta de varf.

Este demn de remarcat faptul ca Asus nu este primul care incorporeaza SSD-uri la bord in placile grafice. AMD a implementat anterior acest concept cu Radeon SSG, bazat pe arhitectura Vega, dar implementarea a fost mai putin convenabila.

Exit mobile version